Tvrtka URETEK poznata je po svojoj tehnologiji poboljšanja temeljnog tla ekspandirajućim smolama. Pored ove tehnologije, bavi se ojačanjem zidova, te podizanjem podova i cesta, ali i ugradnjom mikrosidara po jedinstvenoj metodi koja kombinira klasična sidra i poliuretansku smolu.

Metoda je slična ugradnji klasičnih sidara, s tim da se umjesto cementne mješavine za sidrenje koristi ekspandirajuća smola. Prednosti ovakve metode su u tome što, za razliku od injektiranja cementne mješavine, smola se ubrizgava pod malim tlakom, pa za njenu primjenu nisu potrebni veliki strojevi i oprema niti velike količine materijala za ubrizgavanje. Smola također, za razliku od cementa, svoje djelovanje širi na relativno usko i kontrolirano područje u tlu, čime se ostvaruju uštede, ali i smanjuju mogućnosti za štete, stvrdnjavanje sidrene zone je znatno brže što omogućava i bržu dinamiku izvođenja radova.

Postupak je sljedeći:

Najprije se kroz postojeću konstrukciju (potporni zid, tunel, klasični zid...) izbuše bušotine malog promjera kroz koje se zatim umeću sidra sa cijevima za injektiranje do određene dubine sidrenja u tlu. Kroz cijevi se zatim ubrizgava URETEK ekspandirajuća smola  koja na kraju čini sidrenu zonu u tlu i povezuje ga sa glavom sidra. Na zidu se, zatim, po uzoru na standardna sidra, postavlja ploča kojom se zid povezuje sa sidrom i pričvršćuje, te zateže do željene čvrstoće.

Postupak je sljedeći:

FAZA 1 – Izvođenje bušotina

Zahvaljujući malom promjeru samih mikrosidara, bušenje se može izvesti ručnim bušilicama. Rupe, obično promjera manjeg od 3 cm, izvode se pod određenim kutom nagiba utvrđenim geostatičkim proračunom i analizom.

1. faza BUŠENJE

 

FAZA 2 - Ugradnja mikrosidara

U prethodno izbušenu rupu postavljaju se mirkosidra, na međusobnoj udaljenosti prema vrsti i veličini potporne konstrukcije. Veličina i fleksibilnost elemenata koji čine mikrosidra  omogućuje ručnu ugradnju čak i u uskim  i zatvorenim prostorima, a samim time i uklanja potrebu za velikom i teškom mehanizacijom.

2. faza UGRADNJA SIDRA

FAZA 3 – Injektiranje

Tehnologija geotehničkih mikrosidara koristi posebnu smolu koja se širi u određenom vremenu te je dizajnirana za ovu vrstu primjene. Smola koja izlazi iz malih rupica na kraju cijevi za ubrizgavanje, uz zbijanje tla, omogućuje izvanrednu brzinu izvođenja i trenutnu učinkovitost.

3. faza INJEKTIRANJE SMOLE

Faza 4 - Zatezanje

Vezna šipka je mala i minimalno invazivna i može se aktivirati zatezanjem ubrzo nakon ubrizgavanja smole koja se širi bez dugog čekanja. Mikrosidra u sastavu geotehničkih konstrukcija predstavljaju nosivi element preko kojeg se sila zatezanja sa konstrukcije prenosi u sidreno tlo, a zatezanje se vrši moment ključom.

4. korak ZATEZANJE

Dnevno se na ovaj način može ugraditi do 30 sidara, a njihovo izvođenje lako može biti izvedeno na nepristupačnim i uskim mjestima.

Primjena sidara:

GRANIČNE VRIJEDNOSTI TEHNIČKIH KARAKTERISTIKA POPUŠTANJA UŽADI I SIDARA

Specifikacije sidara

TAUS d.o.o.
TAUS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi