Balkoni i terase su važan dio stambenog prostora gdje zahvaljujući njima imamo mogućnost proširenja zatvorenog stambenog prostora na otvoreni vanjski dio te na taj način povezujemo interijer s eksterijerom. Zato balkon ili terasa ne moraju nužno postati skladište nepotrebnog materijala, sredstava za čišćenje, nepotrebnih tegli i slično, već prava mala oaza za odmor i ispijanje prve jutarnje kave.

Naravno da je velika razlika u kvadraturi balkona ili terase, da li su natkriveni ili ne, da li imaju predivan pogled na park ili je on zaustavljen na susjedovoj fasadiSve to vas ne bi smjelo obeshrabriti, potrebna je dobra volja i dosta mašte.

Planiranje postojećeg prostora

Trebalo bi krenuti od dobrog plana. Treba uzeti u obzir veličinu prostora i njegovu namjenu.

Ako imate mali prostor ili je on nezgodnog tlocrta, treba paziti da se ne zatrpa prevelikim namještajem, zgodnije je u jednom dijelu napraviti zidani niski element (klupu) koja u svom donjem dijelu ima prostor za spremanje sklopivih stolica za goste.Na tržištu ima i zgodnih manjih garnitura za balkone koje ne zauzimaju previše mjesta.

Kada je riječ o većoj terasi, tada se može isplanirati i veća garnitura za sjedenje sa udobnim jastucima, vrtne ležaljke ili ljuljačke za odmor .

Bitan je faktor i da li je terasa natkrivena da vam se ne dogodi da morate stalno strepiti da ne padne kiša koja bi mogla smočiti sve jastuke. Važno je i da vodite računa o tome da li će garnitura i preko zime moći biti na balkonu ili terasi, a ako će ostati, da li je treba zaštiti posebnim presvlakama ili će se morati skloniti u zatvoreni prostor preko zimskih mjeseci na koji opet trebate računati.

Bitno je da odlučite da li će vam taj prostor biti samo cvjetna oaza na kojoj ćete eventualno popiti kavu ili će to biti produženi dio dnevnog boravka koji će služiti i kao dio za odmor, druženje s prijateljima, prostor za igru i slično te se po toj namjeni izabere najprikladnija garnitura. Najljepše su drvene garniture ili od umjetnih materijala koji oponašaju drvo pa su lake za održavanje. Isto tako, često se koriste i kovani elementi, metalni, od ratana, ovisno o tome koji stil vam najviše odgovara.

Zelenilo

Balkone i terase bi trebalo i ozeleniti. Najbolje je kada se koriste biljke koje su predviđene za uzgoj i rast za podneblje u kojem živite.

Ovisno o veličini prostora, mogu se saditi u veće i manje tegle, objesiti na ogradu ili montirati tegle na zid da zauzimaju najmanje prostora. Bitno ja da su one dekorativne i da se upotpunjuju s ostalim elementima te da ne smetaju u prostoru.

Podovi, rasvjeta

Često se na podovima susrećemo s drvenim oblogama koje daju toplinu cijelom prostoru. One su zgodne i ako želite sakriti keramičke pločice koje su već dosta uništene ili vam ne odgovaraju po dizajnu.

Rasvjeta je također bitan element, pogotovo kada je riječ o većem prostoru koji je predviđen za igru ili druženje s prijateljima. Osim postojeće rasvjete, mogu se koristiti i lampioni, svijeće i slično koji su bitni za postizanje ugodne i intimne atmosfere za druženje s prijateljima…

Neka vas ne obeshrabri mali prostor, čak i onaj najmanji balkon se može predivno urediti uz malu truda i ne previše novaca, a užitak u prostoru koji ste sami kreirali će trajati mjesecima.

Autor: Jadranka Barac

Jadranka Barac diplomirala je unutrašnje uređenje prostora 1998. godine i od tada radi u struci. Vlastitu firmu pod nazivom Intra muros d.o.o. za projektiranje i dizajn interijera otvara 2006. godine te u kratkom periodu realizira niz projekata u suradnji s pojedincima i poduzećima usko vezanim uz područje dizajna, arhitekture i građevine.

Ukoliko ne znate kako urediti vaš stan ili poslovni prostor obratite nam se s povjerenjem telefonski ili putem kontakt obrasca na dnu članka.

INTRA MUROS d.o.o.
INTRA MUROS d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi