Zašto zeleni krovovi?

Arhitektura zgrada razvijala se tokom godina, ali je njihova funkcija ostala manje-više ista: omogućiti sigurnost, udobnost, zaštitu od vanjskih utjecaja, toplinsku zaštitu zimi i ljeti. U posljednjih nekoliko godina sve je veći značaj utjecaja zgrada na okoliš. Zahtjevi i smjernice za uštedu energije i izgradnju održivih zgrada, složeni su niz mjera, u koje se također može uključiti i ozelenjavanje krovnih površina.

Obzirom na njezin životni ciklus, svaka građevina utječe na okoliš. Za utjecaj na održivi razvoj, bitno je uzeti u obzir sljedeće:

  • potrošnju energije tijekom korištenja,
  • korištenje obnovljivih izvora energije,
  • korištenje održivih materijala.

Više: Urbanscape – Sustav zelenih krovova

Zgrada bi također trebala imati pozitivan utjecaj na društvo, kako na korisnike tako i na okoliš.

Zeleni krovovi imaju sve veći značaj u suvremenoj arhitekturi i daju novu vrijednost ulozi zgrada u urbanom planiranju. Njihova svrha nije samo u povratku prirode u urbani okoliš, već i davanje rješenja za važna pitanja, kao što su efekt urbanog toplinskog otoka i upravljanje oborinskim vodama.

Više: Urbanscape – Sustav zelenih krovova

Koje su osnovne prednosti zelenih krovova

Prednosti za okoliš

Smanjenje utjecaja urbanog toplinskog otoka
Zeleni krovovi jedan su od najučinkovitijih načina za smanjene temperature zraka u urbanim područjima tokom ljeta. Temperature u gradovima zbog pregrijavanja zgrada objektivno mogu biti i do 5° C više nego u ruralnim područjima. Temperatura površine klasičnog neozelenjenog krova je znatno viša od temperature na zelenom krovu. Ta činjenica vodi do efekta urbanog toplinskog otoka, što jednostavno znači da ljeti u gradovima imamo pregrijane površine i visoke temperature okoline. Taj se efekt može smanjiti ozelenjavanjem dostupnih površina oko nas. Krovne su površine jednostavne za ozelenjavanje, a pozitivan učinak je utoliko veći, što su površine veće.

Zadržavanje kišnice
Druga osnovna prednost zelenog krova je smanjenje dotoka oborinskih voda, koje je u periodima koji obiluju padalinama znatno niže opterećuju kanalizacijski sustav. Zeleni krovovi mogu imati utjecaj na smanjenje troškova zbog smanjene potražnje za ugradnjom rezervoara za pohranu kišnice i sličnu opremu koja se inače koristi za upravljanje oborinskim vodama. Kapacitet zadržavanja kišnice također pomaže u sprječavanju nepogoda uzrokovanih obilnim kišama.

Čišćenje kišnice
Zeleni krovovi prirodnom biofiltracijom sprečavaju prekomjerno zagađenje okoliša kišnicom i sprečavaju da potencijalni otrovi dođu u vodotoke i vodene puteve. Filtriranje kišnice kroz vegetacijski sloj može doprinijeti poboljšanju kvalitete lokalnih voda.

Smanjenje CO2
Zeleni krovovi pomažu u smanjenju emisije CO2 u atmosferu, što je jedan od važnijih uzroka globalnog zatopljenja. 1m2 zelenog krovu tokom jedne godine apsorbira i do 5 kg CO2. Zbog učinka smanjenja potrošnje energije, dodatno se smanjuje emisija ugljičnog dioksida. Tako 1m2 zelenog krova apsorbira istu količinu CO2 koju ispusti prosječan automobil, koji prijeđe udaljenost od 80 km.

Čišći zrak
Biljke na zelenom krovu filtriraju krute tvari iz okolnog zraka, što ima pozitivan učinak na njegovu kvalitetu i zdravlje stanovništva. Znanstvenici procjenjuju da 1 m2 zelenog krova u toku jedne godine pročisti i do 0,2 kg čestica prašine iz zraka.

Prirodno stanište
Porastom urbanizacije osiguranje biološke raznolikosti jedan je od ključnih zahtjeva u naseljenim područjima. Zeleni krovovi mogu pružiti stanište raznim vrstama organizama i tako obnoviti ekološke cikluse koje je uništila gradska infrastruktura.

Ekonomske koristi

Produljeni životni vijek krova
Zeleni krov ima dokazano dulji životni vijek od standardnih ravnih krovova koji nisu zaštićeni slojem zelenila. Osnovni slojevi na krovu, pogotovo hidroizolacijska membrana, zaštićeni su sustavom Urbanscape od mehaničkih oštećenja, UV- zračenja i ekstremnih temperaturnih utjecaja, što u daljnjem slijedu znači manje održavanja i dulji životni vijek.

Učinkovita upotreba energije
Zeleni krovovi doprinose smanjenju upotrebe energije, kako pri grijanju zimi, tako i pri hlađenju ljeti. Porastom cijena energenata i sve strožije politike zaštite okoliša, jeftinije grijanje i hlađenje, te manja upotreba energije, bitni su zahtjevi pri gradnji novih i obnovi postojećih zgrada.

Smanjenje buke
Sustav zelenih krovova pruža dodatnu zvučnu izolaciju. Slojevi u sustavu Urbanscape zelenih krovova sudjeluju u apsorpciji zvuka. Stoga stambeni prostori postaju tiši, a okoliš u urbanim zonama ugodniji. Sustav zelenih krovova na taj način praktično doprinosi smanjenju buke u velikim gradovima, u blizini zračnih luka i industrijskih zona.

Više: Urbanscape – Sustav zelenih krovova

Koristi za zajednicu

Prirodni izgled
Prirodni izgled zelenih krovova čini odmak od betona i uvodi bitne promjene u modernoj arhitekturi. Istraživanja su pokazala psihološki učinak na opuštanje, kojem doprinose zelene površine. Zbog mnogih prednosti zelenih krovova, povećava se i vrijednost stambenih i gospodarskih građevina.

Korisne zelene površine
Zeleni krovovi pružaju dodatne zelene površine u urbanim područjima i zgradama daju dodatnu vrijednost. Javno dostupni krovovi mogu biti osmišljeni kao javni vrtovi ili površine za različite javne namjene.

Vrste zelenih krovova

Poznajemo dvije vrste zelenih krovova

Ekstenzivni zeleni krovovi

To je najlaganija vrsta zelenih krovova. Ekstenzivni zeleni krovovi su pokriveni tankim slojem supstrata (obično 7-10 cm). Na takvim krovovima se sade vrlo otporne biljke, kao što su sedumi, livadne trave i druge biljke koje zahtijevaju malo ili nimalo održavanja. Ekstenzivni zeleni krovovi znatno smanjuju dotok oborinskih voda u kanalizaciju. Izvedeni zeleni krov je potrebno jednom do dva puta godišnje pregledati i ako je potrebno provesti manje održavanje, uključujući plijevljenje i prihranu. Sustav navodnjavanja nije potreban, osim ako klimatske uvjete karakteriziraju razdoblja duljih suša (vrućih) razdoblja.

Intenzivni zeleni krovovi

Intenzivni zeleni krov se odlikuje debljim slojem supstrata (15 cm ili više), koji omogućuje sadnju više biljnih vrsta, travnjaka, pa sve do grmlja i manjeg ukrasnog drveća. Biljne vrste određuju debljinu slojeva plodnog supstrata, potrebu za navodnjavanjem, te učestalost i zahtjevnost održavanja. U svakom slučaju, ove vrste krovova zahtijevaju jednostavan pristup za redovno održavanje bilja i izvedbu ostalih potrebnih radova.

Sustav navodnjavanja nije potreban, osim ako klimatske uvjete karakteriziraju razdoblja duljih suša (vrućih) razdoblja.

Više: Urbanscape – Sustav zelenih krovova

KNAUF INSULATION d.o.o.
KNAUF INSULATION d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Proizvodi su dostupni u preko 150 dućana u cijeloj Hrvatskoj te u BiH.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi