Lijepo vrijeme mami nas da vrijeme provodimo na terasama i balkonima. Ugođaj boravka na otvorenom bit će veći ako je prostor koji nas okružuje lijepo uređen.

Ako razmišljate kako osvježiti svoj balkon najjednostavnije i najpovoljnije rješenje su biljke. Na primjer, za balkon preporučujemo ukrasni sljez.

Zašto ukrasni sljez?

Ukrasni ili vrtni sljez (Althea rosea), impresivnih je velikih cvjetova koji se pojavljuju u različitim bojama. Duge, cvjetne stabljike, odličan su izbor kao rezano cvijeće.

Većina ukrasnih sljezova su dvogodišnje ili višegodišnje biljne vrste, što ovisi o sortimentu. Cvjetne stabljike narastu između 0,6 do 2,5 m. Listovi su blago zaobljeni, hrapave površine.

Cvjetovi će ukrašavati vrt ili balkon cijelo ljeto, od srpnja do rujna.

Nakon završetka cvatnje, ocvale cvjetove i osušene listove uklonite kako bi se održala dugovječnost same biljke.

Korisne karakteristike biljke

Osim ukrasne uloge, ukrasni se sljez u tradicionalnoj medicini koristio kao lijek za kašalj i probavne probleme.

Njegovi cvjetovi ne samo da su ljekoviti, već su i jestivi, kao i listovi te unutarnji dio mlade stabiljke. Iz korijena biljke dobiva se hranjivi škrob.

Održavanje

Odgovara mu dobro osunčano mjesto i plodno, dobro drenirano tlo. Sjetva može biti u rano proljeće u zaštićenom prostoru. Međutim, najbolji su se rezultati pokazali ako je sjetva u lipnju ili srpnju Idućeg će se ljeta pojaviti prekrasni, snažni cvjetovi.

Kod pojave cvjetnih stabljika, postavite potporu. Redovito zalijevajte, kako bi tlo bilo vlažno. Između biljaka ukrasnog sljeza ostavite dovoljno prostora, kako bi se omogućilo bolje provjetravanje jer u suprotnom, može doći do pojave hrđe.

Gdje postaviti biljku

S obzirom na to da svojom visinom nadvisuje ostalo ukrasno bilje, vrtni sljez postavite kao zadnji red u cvjetnoj gredici.

Cvjetove tamnih boja kombinirajte s kultivarima svijetlih cvjetova kako bi se postigao jači kontrast. Možete ih, na primjer, kombinirati sa suncokretima, ehinacejom, kadificama ili verbenom.

Autor:: M.R.

Fotogalerija (7)

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi