Da su u vrijeme Drage Iblera postojali građevinski propisi koje danas moramo poštivati, on sigurno ne bi mogao sagraditi svoj poznati "drveni" neboder. Ne tako davno, prije manje od 50 godina, arhitekti su slobodno projektirali smjele betonske konstrukcije i nisu se puno zamarali temama poput: toplinskih izolacija, hladnih mostova ili energetske bilance zgrade mjerene u litrama lož ulja!!! Danas je na snazi zakon koji traži od projektanata da i oblikovanjem zgrade, kao i primijenjenim tehničkim rješenjima, projektiraju energetski štedljive zgrade.

Danas i vrapci na krovu znaju za nZEB, kraticu koja se u svom engleskom obliku udomaćila u našoj struci, a koja označava zgrade gotovo nulte energije. Da li je moguće postići da kuća ne troši energiju za grijanje i hlađenje?

Budući da naš investitor nije Ježurka Ježić, čiji je topli dom bio pod zemljom, pa mu je u njemu bilo ugodno i zimi i ljeti, onda posežemo za rješenjima kojima imitiramo prednosti gradnje u uvjetima u kojima su temperaturne oscilacije svedene na najmanju moguću mjeru. Jedno od osnovnih rješenja za to je fizikalno korektno proračunata i ugrađena toplinska izolacija.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđa Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

Da li ste ikada razmišljali što je glavni sastojak svake toplinske izolacije?

Danas postoji čitava paleta materijala od kojih se rade toplinske izolacije, od sasvim prirodnih, do onih koji koriste prirodne materijale kao sirovinu i određenim proizvodim procesima ih pretvaraju u gotove građevinske proizvode. Materijali od kojih se rade toplinske izolacije su: kamen, staklo, drvo, slama, drvena kora, nafta… Ne zvuči baš logično?

Kamena prašina je osnova za kamenu vunu, celuloza iz drveta se koristi za "papirnate" pahuljice, kora hrasta plutnjaka se struže, melje i od nje se dobivaju plutene ploče, ali i premazi u kojima je pluto granulat, vezan u sastojini poliuretanskim smolama, kvarcni pijesak je glavni sastojak stakla, od kojeg se dobivaju tvrde ploče pjenjenog stakla, polistireni, kao nusproizvod proizvodnje nafte se koriste za proizvodnju XPS-a i EPS-a…

No svima njima je zajednička komponenta ZRAK. Suhi zrak unutar materijala koji ga "zarobljava" unutar svoje prostorne strukture, je u stvari toplinska izolacija.

Od svih gore nabrojanih toplinskih izolacija, XSP jedini zarobljava zrak u ćelijama u koje voda ne može prodrijeti. Pjenjenjem polistirenske sirovine, nastaje struktura zatvorenih ćelija, u kojima ostaje zarobljen suhi zrak. Osim što takva struktura onemogućava prodor vode u materijal, svojom geometrijom istovremeno omogućava izvanrednu tlačnu čvrstoću.

Gdje je najteže – XPS može…

Tvrde ploče ekstrudiranog polisitrena svoju primjenu prije svega nalaze u konstrukcijama u zemlji: ispod temeljne ploče i kao zaštita podrumskih zidova. Ravni obrnuti krovovi, rješenje je koje svoju primjenu u praksi nalazi već preko 80 godina.

Danas je ovo rješenje interesantnije nego ikad, jer osim toplinske izolacije, produljava životni vijek hidroizolacije, štiteći ju od mehaničkih utjecaja, ali i od još opasnijih temperaturnih promjena i UV zraka, koje uvjetuju prerano starenje hidroizolacije.

Posljedično, krov koji curi ugrožava dugotrajno i konstrukciju građevine. Danas, kad štedimo na svakom koraku, ulaganje u dulji životni vijek naših građevina, najbolja je investicija.

S Fibranovim rješenjima štedimo u gradnji. S Fibranom NeZEBe.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđa Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi