Palača Moise, registrirana kao kulturno dobro, jedna je od najmonumentalnijih građevina s početka 16. stoljeća u gradu Cresu te jedna od najvećih patricijskih gradskih palača iz doba renesanse u Hrvatskoj.

Pripadala je istoimenoj plemićkoj obitelji povezanoj sa slavnom creskom obitelji Petris. Dokumenti iz arhiva franjevačkog samostana u Cresu svjedoče da je 1441. godine Ser Andrea Moisenich mijenjao vrt za kuću s Nobilis Ser Stefano de Petris koji je svoju palaču izgradio prije 1405. godine, prema čemu bi današnja kuća Moise mogla biti starija palača Petris.

Palača Moise ističe se od ostalih creskih renesansnih palača svojim horizontalnim i vertikalnim dimenzijama, arhitektonskim rješenjima trijema i svodova neuobičajenim za cresko podneblje i oslikanim interijerom.

Imala je klasičnu renesansnu organizaciju tlocrta po principu središnje dvorane i četiri bočne prostorije. Prizemlje je bilo namijenjeno trgovini, a katovi stanovanju. Prije cjelovite obnove palača je bila u vrlo lošem stanju.


Palača je bila u izrazito lošem stanju, a na pojedinim mjestima dolazilo je i do urušavanja stropova.

PROJEKT REKONSTRUKCIJE I PRENAMJENE PROSTORA

Idejni začetnici obnove i rekonstrukcije palače su Grad Cres kao vlasnik palače i Sveučilište u Rijeci s ciljem stvaranja Centra za cjeloživotno učenje te Centra humanističkih i društvenih znanosti Sveučilišta.

Tako bi u većem dijelu palače bile prostorije koje bi se koristile u edukativne svrhe poput predavaonica, učionica, knjižnice i kongresne dvorane. Planirane su i sobe za studente i predavače, kao i prostori komercijalne prirode poput restorana, kafića, knjižare i izložbenog prostora.

Još 2011. godine Konzervatorski odjel u Rijeci izvršio je preliminarna istraživanja, a Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu snimak postojećeg stanja. Ti su radovi bili iznimno zahtjevni jer su se unutar građevine urušavali stropovi, pa tijekom istraživanja nije bilo moguće opisati sve potrebne radove.


Iskop postojećih slojeva prizemlja.

Obnova je počela krajem listopada 2015. godine, no kako su tijekom pripremnih građevinskih radova otkriveni zanimljivi oslici u unutrašnjosti i na pročelju zgrade, odlučeno je da se većina njih restaurira.

Otkriveno je i nekoliko stupova s kapitelima te monofore koje su se sačuvale i uklopile u konačan izgled zgrade. Tijekom obnove najviše problema izazvalo je vrlo loše stanje konstrukcije zbog čega je bila nužna statička sanacija.

Zbog svega toga bilo je potrebno nadopuniti projektnu dokumentaciju, pa je sama obnova trajala više od očekivanog. Tijekom izrade glavnog projekta kao i njegove dopune, projektant Alan Braun s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kontaktirao je Odjel tehnike tvrtke Mapei kako bi zajedničkim snagama našli najbolje rješenje za sanaciju.


Polaganje cijevi oko sintetičke PVC-P folije MAPEPLAN UG.

HIDROIZOLACIJA I KONSTRUKCIJSKA SANACIJA PALAČE

Najprije su uklonjeni svi postojeći slojevi u prizemlju nakon čega je uslijedila izvedba hidroizolacijskog sustava. Zbog posebnog načina odvodnje fekalne vode želja projektanta bila je da se izvede dvostruka hidroizolacija sa svrhom dodatne zaštite.

Na poravnatu cementnu stabilizaciju dobivenu mješavinom drobljenog kamena i cementa izvedena je hidroizolacija sintetičkom PVC-P folijom MAPEPLAN UG 20 obostrano zaštićenom polipropilenskim geotekstilom od 500 g.

Nakon što je izvedena temeljna AB ploča, ponovno je izveden isti sustav hidroizolacije, što je omogućilo da se MAPEPLAN UG zabrtvi za odvodnu cijev sustavom prirubnica i vijaka s kontinuiranim vodonepropusnim šavom. Na spoju sintetičke folije i zida poravnat je temelj zida visokoduktilnim cementnim mortom PLANITOP HDM MAXI.


Zidovi palače pripremljeni za injektiranje.

Sintetička PVC-P folija zatim je uzdignuta do kote gotovog poda. Nakon toga uslijedilo je polaganje MAPEPLAN lima r. š. 7 cm koji se za zid, prethodno poravnat mor-tom, utiplao i zabrtvio trajnoelastičnom masom za brtvljenje MAPEFLEX MS45.

U sklopu konstrukcijske sanacije bilo je potrebno konsolidirati postojeće kamene zidove. Konsolidacija je izvedena tako da su se prvo izbušile rupe kroz sljubnice, a injekcijske cjevčice potom su učvršćene LAMPOCEM-om.

Kako hidrauličko vezivo za konsolidaciju nije smjelo biti na bazi cementa, korišten je MAPE-ANTIQUE I, vezivo na bazi vapna i ekopucolana.

Zadatak veziva je da svojim fizikalnim i mehaničkim svojstvima stabilizira zid, a da istovremeno ne stvara negativnu reakciju sa sulfatnim solima prisutnima u zidovima. Zbog visoke fluidnosti MAPE-ANTIQUE-a I konsolidacija je izvedena gravitacijski na svakih 30 cm kroz sljubnice zidova.


Konsolidacija zida vezivom MAPE-ANTIQUE I.

SANACIJA DRVENIH GREDA

Dvije dotrajale masivne drvene grede u dvoranama na prvom i drugom katu također je bilo potrebno sanirati zbog fizikalno-kemijskih utjecaja kao i zbog djelovanja insekata.

Nakon dezinsekcije bilo je potrebno zapuniti rupe u drvenim konstrukcijama te usidriti kompozitni materijal koji će spriječiti daljnji progib grede. Za tu je namjenu korišteno tiksotropno epoksidno ljepilo MAPEWOOD PASTE 140.

Osim što stvrdnjava bez skupljanja, ljepilo osigurava odličnu prionjivost i ima mehaničke karakteristike kompatibilne s drvom. Uz drvene grede bilo je potrebno ojačati i luk te svod u jugozapadnoj prostoriji prizemlja.


Dio obnovljenih prostorija koristit će se u edukativne svrhe kao predavaonice, učionice, knjižnice i kongresne dvorane, dok će dio biti za komercijalno korištenje.

Intrados svoda nakon čišćenja je poravnat mortom PLANITOP HDM MAXI. Uslijedila je ugradnja sustava karbonskog ojačanja MAPEWRAP. Na naneseni epoksidni temeljni premaz MAPEWRAP PRIMER 1 nanesen je izravnavajući sloj dvokomponentnog epoksidnog ljepila MAPEWRAP 11, a zatim je u sloj epoksidne impregnacije MAPEWRAP 31 utisnuta karbonska tkanina MAPEWRAP C UNI-AX 600/10.

Završno ugrađena tkanina posuta je suhim kvarcnim pijeskom radi postizanja dobre prionjivosti sljedećih slojeva. Kako bi se osigurao prijenos opterećenja na svod, na mjestima križanja tkanine na prethodno pripremljena izbušena mjesta ugrađena je karbonska užad MAPEWRAP C FIOCCO Ø10 mm.

Užad je prije ugradnje ukrućena dvokomponentnom epoksidnom impregnacijom MAPEWRAP 21. Istim postupkom ojačan je i vrh zida sjevernog dijela istočnog krila.


Jedna od prostorija palače s restauriranim oslicima i detalj.

HIDROIZOLACIJA MOKRIH ČVOROVA

Po završetku radova hidroizolacije vanjskih dijelova konstrukcije uslijedila je hidroizolacija mokrih čvorova Mapelastic sustavom. Polimer-cementna hidroizolacija MAPELASTIC izvodila se u dva sloja mrežicom od alkalnootpornih vlakana MAPENET 150 utisnutom u prvi sloj.

Na mjestima dilatacijskih fuga, spojeva između horizontalnih i vertikalnih površina te odvoda ugrađena je gumirana poliesterska traka s alkalnootpornim filcem MAPEBAND.

Trake su međusobno lijepljene ADESILEX-om PVC. Rekonstrukcijom palače u potpunosti je revitalizirana ova iznimno vrijedna arhitektonska i arheološka baština, a otok Cres, osim turističke, postaje i društveno, kulturno i gospodarski zanimljiva destinacija.


Obnovljeno pročelje renesansne ljepotice.

TEHNIČKI PODACI

 • Palača Moise, Cres
 • Godina izgradnje: 1405. godina
 • Vrijeme izvođenja radova: 2015.-2018. godine
 • Investitor: Grad Cres
 • Projektant: mr. sc. Alan Braun, dipl. ing. arh
 • Nadzor: Investinženjering d.o.o., Zagreb
 • Glavni izvođač radova: Ing-grad d.o.o., Zagreb
 • Izvođač radova sanacije: Fidal d.o.o., Rijeka
 • Izvođač radova hidroizolacije: Eko modul d.o.o., Zagreb
 • Voditeljica gradilišta: Mirela Milos, dipl. ing. građ.
 • Mapei koordinatori: Fausto Ferlin, dipl. ing. građ

PROIZVODI MAPEI

 • Sanacija zidova: Mape-Antique LC, Mape-Antique Intonaco NHL
 • Hidroizolacija podruma: Mapeflex MS45, Mapeplan lim, Mapeplan UG, Planitop HDM Maxi, Polydren PP
 • Hidroizolacija mokrih čvorova: Adesilex PVC, Mapeband, Mapeband PE 120, Mapelastic, Mapenet 150
 • Sanacija zidova: Lampocem, Mape-Antique ISanacija svodova: Mapewrap C UNI-AX, Mapewrap C Fiocco, Mapewrap Primer 1, Mapewrap 11, Mapewrap 21, Mapewrap 31
 • Sanacija drvenih greda: Mapewood Paste 140

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi