1866. godine trgovac Bocabella Verdaguer osnovao je Duhovno društvo štovatelja svetog Josipa koje je kupilo zemljište za gradnju katedrale Svete obitelji u vanjskoj četvrti Barcelone. U početku je arhitekt Villar y Lozano predstavio projekt prema kojem bi se ova građevina sastojala od triju lađa, sedam kapela i jednog tornja. 19. ožujka 1882., na Dan svetog Josipa, biskup Urquinaona položio je kamen temeljac hrama Sagrada Familia.

Ubrzo nakon toga arhitekt Villar i donatori međusobno su se sukobili pa je 1883. godine gradnja povjerena arhitektu Antoniju Gaudíju koji je, dobivši veliku anonimnu donaciju, odlučio ukinuti prethodni projekt te stvoriti monumentalniju i inovativniju građevinu.

Naime, katalonski arhitekt izradio je novi projekt bazilike prema kojem će ona imati pet lađa kako bi zadobila vertikalniji izgled. Prema Gaudijevoj zamisli, Sagrada Familia trebala je biti vidljiva sa svakog mjesta u Barceloni. Zbog toga je želio projektirati hram koji bi odmah bio prepoznatljiv u odnosu na druge svjetovne i vjerske građevine katalonskog glavnog grada.


Armirani estrih premazan je PRIMER-om G.

Prema izvornom projektu, Sagrada Familia trebala je imati 18 tornjeva visine između 90 i 170 metara, a po dovršetku bi potonji bio najviši toranj ikada izgrađen na nekoj crkvi. Od 1914. godine Gaudí se htio posvetiti isključivo projektu Sagrade Familije pa je napravio malu kuću unutar gradilišta i ondje živio. Gaudíja je 7. lipnja 1926. udario tramvaj. Umro je tri dana nakon toga te je pokopan u kripti još nedovršene Sagrade Familije.

Gaudí je predvidio da će izgradnja završiti za otprilike 200 godina, no nažalost, nije ostavio cjelovit projekt izgradnje. Nakon njegove smrti razni su arhitekti nastavili raditi na projektu, a od tada se građevinski radovi nikada nisu zaustavili, čak ni za vrijeme teških godina Građanskog rata kada su neki nacrti i gipsani modeli uništeni ili izgubljeni. Očekuje se da će izgradnja Sagrade Familije, koja će se u cijelosti financirati donacijama i prihodima od ulaznica, biti završena 2026. godine na stotu godišnjicu Gaudíjeve smrt.

Polaganje kamena na podno grijanje

Sagrada Familia sastoji se od pet glavnih lađa i triju poprečnih koje čine latinski križ. Pet glavnih lađa imaju duljinu od 90 m, a poprečne su duge 60 m. Crkva stoga ima znatan volumen. Krov je u izgradnji, a ulazna su vrata preko dana otvorena kako bi posjetitelji mogli ući.

Sve to pridonosi stvaranju vrlo hladnog interijera, osobito u zimskim mjesecima. Stoga je arhitektonska tvrtka, koja prati izgradnju dijelova crkve koji nedostaju, predložila ugradnju podnog toplinskog grijanja koje bi zagrijalo unutrašnjost crkve, čime bi se poboljšali uvjeti rada izvođača, ali i posjetitelja.


Na estrih je pumpom nanesen mort NOVOPLAN MAXI, posebno namijenjen za sustave grijanja male debljine i visoke toplinske vodljivosti.

U veljači 2016. godine razmatrana je mogućnost ugradnje podnog grijanja, za početak u prezbiteriju crkve, a poslije u ostalim prostorima. Odjel tehnike tvrtke Mapei, koji je također bio uključen u projekt, tada je predložio cjelovit sustav za ugradnju podnog grijanja. Početnim projektom bila je predviđena izvedba novih obloga koje bi se postavile na armiranobetonsku podlogu.

Budući da se ispod ovog prostora nalazi muzej Sagrada Familia, projektanti su predložili da se ne izvodi izolacijski sloj kako bi se toplina mogla prenijeti u oba prostora. Radovi su započeli postavljanjem sustava grijaćih cijevi položenih u obliku serpentina na betonsku podlogu, nakon čega je postavljen podni estrih koji pokriva sustav podnog grijanja.


Kamene ploče položene su primjenom ljepila KERAQUICK S1.

Podloga je nakon polaganja metalne mreže premazana temeljnim premazom u vodenoj disperziji PRIMER-om G, razrijeđenim u omjeru 1 : 1 s vodom. Ovaj je proizvod promotor prianjanja i fi ksator ostataka praha te ujednačava upojnost podloge prije lijepljenja. Zatim je pumpom nanesen NOVOPLAN MAXI, izravnavajući cementni mort.

To je visokofluidan mort koji brzo stvrdnjava te je posebno izrađen za sustave grijanja male debljine, a visoke toplinske vodljivosti (λ = 1,727 W/mK). Debljina nanosa morta NOVOPLAN MAXI može varirati 3 – 40 mm. Tako izvedena površina može biti obložena keramičkim pločicama, prirodnim kamenom i parketom. Na suhu podlogu položene su ploče od prirodnog kamena uz primjenu KERAQUICK-a S1, brzovezujućeg cementnog ljepila s vrlo niskom emisijom hlapljivih organskih spojeva, visoke učinkovitosti.


Za fugiranje je korišten ULTRACOLOR PLUS.

Fugiranje je izvedeno primjenom brzosušeće i brzovezujuće mase za fugiranje ULTRACOLOR PLUS poboljšane polimerima, koja ne uzrokuje iscvjetavanje, s dodacima BioBlock® tehnologije koja sprečava nastanak plijesni i DropEffect® tehnologije za vodoodbojnost.

Po završetku zahvata elastični spojevi zabrtvljeni su umetanjem polietilenske trake MAPEFOAM, zatvorene strukture ćelija, u dilataciju gdje je potom utisnuto silikonsko brtvilo MAPESIL AC. Sustav koji je predložio Mapei testiran je da izdrži težinu viličara koji se koriste za održavanje crkve.

Trenutno stanje i tekući radovi

Trenutno Odjel tehnike tvrtke Mapei sudjeluje u drugoj fazi radova Sagrade Familije na izvedbi podnih obloga u ostatku crkve. Kamen odabran u ovom slučaju ima znatno veću težinu od prethodno korištenih, pa je zbog toga predložen drugačiji sustav polaganja. Preporučeno je da se površine izvedene cementnim mortom NOVOPLAN MAXI premažu temeljnim premazom MAPESTONE 3 PRIMER koji poboljšava prionjivost cementnih mortova prilikom polaganja prirodnog kamena.

Dok je površina još bila svježa, nanesen je sloj MAPESTONE-a 2, cementnog morta ojačanog vlaknima, posebno pogodnog za polaganje prirodnog kamena na koji su položene kamene ploče. Neposredno prije polaganja ploča kamena na MAPESTONE 2 nanesen je sloj MAPESTONE-a 3 PRIMER (na tradicionalan način) kako bi se postiglo monolitno lijepljenje.


Unutrašnjost crkve po završetku radova.

U PRVOM PLANU
KERAQUICK S1 – poboljšano, brzovezujuće ljepilo na cementnoj osnovi, bez klizanja na vertikalnim površinama, razreda C2FT S1, prikladno je za lijepljenje pločica i mozaika, izolacijskih materijala, ploča za zvučnu izolaciju, gips kartonskih ploča, staklene i kamene vune na cementne estrihe, žbuke na cementnoj osnovi, sazreli beton ili postojeće podove u unutarnjim i vanjskim prostorima. Omogućuje izvedbu podova i obloga sa zahtjevima za što bržim korištenjem – podovi se mogu otvoriti za promet u roku od 24 sata, a prohodni su već nakon 2 sata.

Za zahvate u vanjskim prostorima Sagrade Familije preporučen je MAPESTONE TFB 60, već gotov cementni mort za polaganje arhitektonskih kamenih podova s visokom otpornošću na mehanička opterećenja, soli za odmrzavanje, na cikluse smrzavanja i odmrzavanja te na morsku vodu.

Ostali proizvodi korišteni za polaganje su ELASTORAPID i KERACOLOR GG pomiješan s FUGOLASTIC-om, dok je za hidroizolaciju krovišta korišten dvokomponentni visokoelastični cementni mort MAPELASTIC SMART.

TEHNIČKI PODACI

 • Sagrada Familia, Barcelona (Španjolska)
 • Godina izgradnje: 1881. – 2017. godine
 • Vrijeme izvođenja radova: 2016. godine
 • Predviđeni završetak radova: 2026. godine
 • Projektant: Antoni Gaudí
 • Investitor: Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família
 • Izvođač radova: Applus
 • Mapei koordinatori: Sergi Sánchez, Joan Lleal, Antoni Cattlà, Ismael Carreño (Mapei Spain SA)

PROIZVODI MAPEI

 • Priprema podloge: Novoplan Maxi, Primer G
 • Polaganje pločica: Keraquick S1, Elastorapid
 • Fugiranje i brtvljenje: Fugolastic, Keracolor GG, Mapefoam, Mapesil AC, Ultracolor Plus
 • Polaganje prirodnog kamena: Mapestone 2*, Mapestone 3 Primer*, Mapestone TFB 60
 • Hidroizolacija: Mapelastic Smart

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi