Izgled svake žbukane površine usko je povezan sa završnom obradom morta. Način izvedbe i/ili izbor alata u najvećoj mjeri određuje nazive žbuka. U daljnjem tekstu predstavljene su i opisane raznolike površine žbuke na temelju načina obrade.

U prilogu je pregled koji pokazuje neposrednu vezu površine žbuke s veličinom zrna i debljinom sloja.

NABACIVANJE I ŠPRIC

Žbuka nabacivana zidarskom žlicom

U ovoj se inačici mort nabacuje žlicom. Karakteristična struktura površine nastaje zahvaljujući sastavu morta, posebno aditiva, i zanatskoj tehnici nabacivanja.


Žbuka nabacivana zidarskom žlicom

Osim klasične postoji i „poravnana" žbuka nabacivana zidarskom žlicom, kod koje se nabačeni mort skida ondje gdje je predebeo i strši te se ponovno nabacuje na mjestima gdje nedostaje ili je sloj pretanak.

Prskana žbuka

Ova vrsta žbuke prije se na podlogu nanosila ručnom spravom, tzv.„Ježom", a danas se nanosi strojno. Prskanjem finozrnatog (veličina zrna između 1,5 i 4 mm) i rijetkog morta nastaje ujednačena, ali još uvijek zrnata struktura površine. Da bi se postigao pokrovan sloj žbuke, potrebno ju je nanositi ježom u više etapa.

Pritom se svi slojevi mogu prskati ili se prvi može navući kao gladak, a drugi se može prskati na još vlažnu podlogu. Kod obiju se izvedbi zrnca hvataju na još vlažnu podlogu i stvaraju karakterističnu zrnatu površinu. Strojem za ručno prskanje poslije se mogu izjednačiti neravnine ili mjesta gdje nedostaje nanos.


Prskana žbuka

ZARIBAVANJE, ZAGLAĐIVANJE I IZVLAČENJE

Zaribane žbuke s uzorkom

Kod zaribanih žbukanih površina svježe nanesen pokrovni mort jednakomjerno se zaribava pomoću drvene ili plastične gladilice, uz umjeren pritisak i kružnim pokretima.

Kontrast između izravnanih površina i dubljih utora koji pri zaribavanju nastaju zbog povlačenja većega dodanog zrnevlja stvara karakterističnu sliku tih žbuka. Vrste i veličine zrnevlja u mortu, kao i različiti pokreti pri zaribavanju, uzrokuju različite strukture površine.


Žljebasta žbuka

Kod tzv. potpuno zaribane žbuke koriste se samo sitnozrnati dodatci koji pri zaribavanju stvaraju jednakomjernu površinu žbuke. Žljebasta žbuka ili žbuka „crvotočinom" nastaje kratkim, izmjeničnim, kružnim zaribavanjem svježe navučenog morta.

On sadrži sitne dodatke, kao i udio krupnijih, okruglih zrnaca. Njih gladilica za zaribavanje povlači u smjeru zaribavanja, ostavljajući utore nalik crvotočini.

Žbuka strukturirana zidarskom žlicom

Žbuka strukturirana zidarskom žlicom, zvana i rustikalnom, za koju se koristi zrno između 0,5 i 2,5 mm, ima fino strukturiranu površinu. Ovisno o željenoj strukturi površine, pri obradi morta koristi se milanska ili jezičasta zidarska žlica ili gladilica sa zaobljenim rubovima.


Žbuka strukturirana zidarskom žlicom

Navučeni mort zaglađuje se gladilicom. Potezi zidarske žlice ostaju vidljivi i mogu se izvući vodoravno, okomito, lepezasto, poput krljušti ili luka. Takva se vrsta žbuke različitim zidarskim žlicama može strukturirati jače, zagladiti ili izvesti kao malo isprana površina odnosno zaglađena masa vapnenog hidrata.

Glatka rustikalna žbuka

Kod ove tehnike, poznate još iz srednjega vijeka, žbuka od vapnenog morta, zaglađena gladilicom, premazuje se vapnenim mlijekom al fresco (mokro na mokro). Obogaćenjem površine žbuke vapnenim vezivima i usitnjenim dodatcima nastaje jednakomjerna, gusta i malo valovita bijela površina.


Glatka rustikalna žbuka

ISPIRANJE I STRUGANJE

Prana žbuka

Kod prane žbuke, ispiranjem još nestvrdnutih vezivnih blata na površini se pojavljuju dodatni materijali. Mort se navlači i zaglađuje zidarskom žlicom. Ispiranje gornje vezivne opne u pravilu slijedi nakon dva do četiri sata. Gornja se površina ispire spužvom ili četkom kojom se preko žbuke prelazi kružnim pokretima.


Prana žbuka

Višekratnim ispiranjem blato se potpuno uklanja, a zrnca koja se oslobađaju na površini moraju do polovice ostati vezana u žbuci. Rabe se isključivo cementni ili vapneno-cementni mortovi jer otkriveni dodani materijali moraju ostati čvrsto vezani.

Strugana žbuka

Strugana žbuka nanosi se strojno ili ručno, a sloj se skida i nabija dugačkom gladilicom za zaribavanje. Pritom u žbuci ne smije ostati zraka. Debljina sloja kreće se, ovisno o veličini zrna i konstrukciji zida, između 10 i 15 milimetara. Struganje se izvodi nakon početnog stvrdnjavanja žbuke.


Strugana žbuka

Uz normalne vremenske uvjete, u pravilu se struganje može izvesti sljedećeg dana. Pri struganju zrno mora ostati čisto, a na alat se ne smije hvatati mort. Površina žbuke ostruže se kružnim pokretima daščice s čavlima.

Nakon dostatnog stvrdnjavanja, u pravilu nakon jednoga dana, dodani se materijal koji ostane na površini pomete čistom i mekom metlom.

ČEŠLJANJE, ČETKANJE, NANOŠENJE UZORKA PO ŠABLONI, PEČATIRANJE

Češljana žbuka

Pokrovni mort finog zrna izvlači se u raznim smjerovima nazubljenom gladilicom, češljem od čeličnog lima ili drvenim češljem neposredno nakon navlačenja i izravnavanja. Ovisno o tome kakva se nazubljena gladilica rabi i kakav je razmak zubaca, nastaju raznoliko češljane površine žbuke.


Strugana žbuka

Metlom izvučena žbuka

Na ravnu i ohrapavljenu podložnu žbuku gladilicom se navlači rijetka završna žbuka finog zrna i skida dugačkom gladilicom za zaribavanje. Karakteristična živa struktura površine nastaje prevlačenjem još vlažne završne žbuke metlom od šiblja.


Metlom izvučena žbuka

Žbuka izvedena po šabloni

Temelj za izradu ove žbuke je šablona. Digitalizirani crtež ili uzorak reže se laserom iz posebne plastike, pričvršćuje na zid, ožbukava završnom žbukom i na kraju uklanja iz još mokre mase. Ravne crte mogu se izvesti tradicionalno drvenim letvicama. Gotova površina žbuke prikazuje projekciju crteža odnosno uzorak kao
reljef.


Žbuka izvedena po šabloni

Žbuka s utisnutim pečatima

I kod ove strukturirane žbuke riječ je o pokrovnom mortu finog zrna, navučenom u debelom sloju. Nakon navlačenja i izravnavanja, površina žbuke plastično se
strukturira drvenim, gumenim ili metalnim pečatom. Utiskivati se mogu uzorci ili ukrasi.


Žbuka s utisnutim pečatima

ZAGLAĐIVANJE

Stucco Lustro

Polirana sjajna žbuka je tehnika vapnenog žbukanja kod koje se nakon nanošenja podložne žbuke i svježega vapnenog morta kao međusloja nanose tri tanka sloja mješavine zasićenoga gašenog vapna i mramornog brašna, mokro na mokro. Ta se tri sloja obrađuju sve finije.

Vremenski je razmak do nanošenja sljedećeg sloja otprilike osam sati. Prva dva sloja sastoje se od vapnenog morta s dodatkom mramora, a treći i posljednji sloj sadrži kao dodatak još samo mramorno brašno.


Stucco Lustro

Taj se sloj nakon stvrdnjavanja premazuje venecijanskim sapunom i sa zagrijanom gladilicom od nehrđajućeg čelika ili nekim drugim alatom za zaglađivanje
obrađuje tako dugo dok ne nastane zgusnuta, glatka i sjajna površina.

Pinar Gönül

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "O žbuci; Razvoj i izvedba površina", autora Annete Spiro, Hartmuta Göhlera, Pinara Gönüla i objavljen je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (3)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi