slika 1. Primjer podrumskih i tavanskih stuba na istom tlocrtnom mjestu u prizemnici

Tavanske su stube u prizemnim stambenim i sličnim zgradama po svojoj funkciji posve slične podrumskima. Dok podrumske spajaju podređenu nižu etažu s prizemljem, tavanske povezuju podređenu višu etažu s prizemljem.

Profili stuba i širine krakova

I za profile stuba i za širine krakova vrijedi sve što je o tome obrazloženo za podrumske stube.

Materijal

Za tavanske stube najbolji su što lakši armiranobetonski prefabricirani elementi. Rade se i metalne stube, odnosno stube poput lje,stava.

Vatrosigurnost

Zapaljivost drvenih krovnih konstrukcija, a takve su u prizemnicama s tavanom najčešće, ugrožava cijelu zgradu, osobito putem stubišnog prostora. Zbog toga je propisano da stubišni prostor mora biti od tavanskog odvojen negorivom konstrukcijom, drvena vrata na tavanskoj strani moraju biti obložena vatrosigurnim materijalom, a same stube moraju biti od nesagorivog materijala.

Najčešće se tim uvjetima udovoljava izradom stubišnih zidova od opeke, pokrivanjem stubišnog prostora ispod krovne konstrukcije armiranobetonskom pločom, oblogom drvenih vrata na tavanskoj strani čeličnim limom ili azbestom, te izradom armiranobetonskih stuba.

Tlocrtno mjesto tavanskih stuba

Pri projektiranju je potrebno predvidjeti takvo tlocrtno mjesto tavanskog stubišta, na kojem će stubišni krak biti tako usmjeren, da se pristupom na tavan izbjegnu oni elementi krovne konstrukcije koji nisu barem 1,90 m iznad poda tavana.

To se postiže ako je stubišni krak usmjeren okomito na liniju sljemena, osobito ako je srednji glavni zid zgrade paralelan s tom linijom. Osim što se dobiva povoljna visina pristupa na tavan, dobiva se i stubišni prostor paralelan s nosivim elementima stropa, pa ih ne prekida.

Najpovoljnije je i najekonomičnije ako su tavanske stube na istom tlocrtnom mjestu kao podrumske. Predočuje se takav primjer sa stubama od armiranobetonskih nastupnica (sl. 1).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi