U životu mora postojati jak motiv, želja i vizija kako bi se čovjek odlučio ostaviti iza sebe jedan način života i krenuti u novi, nepoznati. Motivi nam mogu biti različiti, ali jedno je sigurno - potrebno je puno hrabrosti za krenuti iz početka. Takva je i naša priča. Odlučili smo ostaviti iza sebe život u glavnom gradu, a za novi početak spremno nas je dočekala središnja Istra. Ostaviti Zagreb nakon što smo većinu života proveli u njemu nije bilo lako, međutim odluku smo donijeli s jasnom vizijom. Željeli smo mirniji život, daleko od stresa, buke i žrvnja velegrada. Željeli smo biti okruženi prirodom te u suživotu s njom stvoriti život u skladu s vrijednostima koje njegujemo. Prvi izbor nam nije bila Istra, ali nas je pronašla, baš kao da je znala. A jednom kada smo je otkrili više nije bilo povratka. 

Odluka da ćemo kuću graditi a ne kupiti bila je jasna od prvog trenutka. Nije postojala druga opcija. Kako se moj suprug bavi projektiranjem, već smo imali viziju prizemnice s ulazom na sjevernoj strani i orijentacijom na ostale tri strane svijeta. Pronašli smo građevinsko zemljište u okolici Pazina, u malom selu s oko 7-8 kućanstava. Zemljište je bilo upravo onakvo kakvo smo zamišljali. Na njemu nije prije bilo građeno, a orijentacija je istok-jug-zapad. Na sjevernoj strani nalazi se brdo na kojem je maleni maslinik, te šuma kojom je omeđen.

Bilo je potrebno nekoliko verzija kuće dok nismo došli do one koja nam je sjela. U početku smo zamišljali malo istarsko selo kao nešto što bismo pretočili u obiteljsku kuću. Razmišljali smo o nekoliko kućica koje bi bile spojene malim hodnicima, no ipak je prevagnulo praktičnije i jednostavnije rješenje koje je više u skladu s onime što želimo njegovati - jednostavnost. Kuća je prizemnica, s dvije spavaće sobe koje dijeli kupaonica. Dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja spajaju se u otvorenom prostoru s kojeg se širi prostran pogled na selo i okolicu. Ulazni prostor sastoji se od hodnika, manje kupaone za goste te veš-kuhinje. 

Još je jedan dio kuće bilo bitno uklopiti u rješenje. Radi se o mom ateljeu, studiju i prostoru za stvaranje i rad od kuće. Kako se bavim fotografijom, pisanjem, slikanjem, a radim i kao coach i edukator, u jednoj sam prostoriji željela objediniti sve moje aktivnosti i stvoriti prostor koji će biti inspirativan, atmosferičan i koji će odisati mojim umjetničkim stvaralaštvom. Iz studija se izlazi na natkrivenu terasu koja daje skriveni odmak od sela i prolaznika i na kojoj se može boraviti kroz većinu godine. 

Uz kuću smo izgradili i pomoćnu građevinu s jednostrešnim krovom također pokrivenu kupom bez ikakve limarije na krovu. Pomoćna građevina predviđena je kao ljetna kuhinja/konoba. 

Sama gradnja trajala je oko 10 mjeseci, a od prvih radova do useljenja prošlo je točno godinu dana. Od samog početka znali smo da želimo proći što jednostavnije i što kvalitetnije, bez puno eksperimentiranja. Kuća ima trakaste temelje, a građena je od ciglenih blokova. Dvostrešni krov prekrili smo lokalnim crijepom, takozvanom kupicom. Tipična je za Istarsku gradnju pa je to bio jedan od naših načina na koje smo željeli suvremenu kuću modernog dizajna maksimalno prilagoditi okolišu i podneblju u kojem se nalazi. Gledam da na taj način odajemo i poštovanje lokalnoj zajednici i tradiciji te inspiriramo druge da promišljaju o gradnji, koriste lokalne materijale i prilagode se okolini u kojoj se nalaze. 

Isto tako, nije bilo dvojbe kakvu ćemo izolaciju koristiti. Kamena vuna bila je ne samo logičan izbor zbog svojih svojstava izolacije ali i samog materijala koji se uklapa u našu viziju suživota s prirodom. Željeli smo sigurno i provjereno rješenje o kojem ne moramo puno razmišljati, a koji zadovoljavaju naše uvjete - da je jednostavno, prirodno, dostupno i testirano. ROCKWOOL se nametnuo kao prirodan izbor i malo je reći da smo ovom odlukom zadovoljni. 

Za fasadu smo željeli da bude prirodna, pomalo neujednačena, da ostavlja dojam patine i starih raznobojnih kuća kakve se mogu vidjeti većinom u istarskim mjestima uz more. Jako nas je privlačila povijest kojom su takve kuće odisale i okus stoljetnosti koji su ostavljale, pa smo inspirirani njima napravili fasadu koja ostavlja dojam nesavršenosti u jednostavnom i minimalističkom obliku kuće. Pomalo, pomaknuto. Boju smo također željeli uklopiti u okoliš, da se previše ne ističe i ne privlači dodatnu i nepotrebnu pažnju, a inspirirala nas je raznolikost istarske zemlje. Fasada je na kraju brušena kako bi se postigao neujednačeni efekt. 

Premda je drvena stolarija uvijek moj favorit, ipak smo se odlučili na aluminijsku iz praktičnih razloga. Ujedno me i podsjeća na vrijednost kompromisa u životu, ali i činjenicu da trebamo osvijestiti koji su nam prioriteti kao i vrijednosti koje želimo živjeti, njegovati i promovirati. I premda su u prvotnoj ideji i vizualizaciji kuće zamišljene drvene škure od punog drva, kao zaštitu od sunca stavili smo žaluzine u boji stolarije. U unutrašnjosti dominira svijetli parket u stilu suvremenog brodskog poda koji se izmjenjuje s pločicama prirodnih nijansi koje se protežu kroz kuhinju, hodnik i kupaone kao i veš kuhinju. Klupčice za prozore i radna ploča kuhinje i kuhinjskog otoka od lokalnog su kamena kanfanar koji nas iz dana u dan iznova oduševljava.

Gradnja kuće nije lagan zadatak, pogotovo kada sa sobom nosi preseljenje u drugi dio zemlje. Premda je naša priča inspirativna, a ispričana s pogledom unatrag može zvučati i jednostavno, bilo je potrebno puno hrabrosti i snage volje da san pretvorimo u stvarnost i život koji živimo. I kako ništa ne završava ili počinje s novim početkom, jer se i početak i kraj neprestano izmjenjuju u ovoj igri života koju smo pozvani igrati, tako i će i ova kuća neprestano rasti, iznutra i izvana. Trenutno je u planu permakulturni projekt okućnice koji nas poziva na daljni osobni rast i širenje dobre i pozitivne vibre kroz ono što radimo i dijelimo s drugima. Olakotne okolnosti koje su nas hrabrile i pratile, između ostaloga, bile su i pametan izbor materijala, lokalnih, prirodnih i održivih. Za nas, jedini je način da živimo ono u što vjerujemo i budemo primjer drugima koji možda imaju slične snove i njeguju slične vrijednosti. 

Zašto su vlasnici odabrali ROCKWOOL?

Za izolaciju svog prekrasnog doma u Istri, vlasnici su odabrali ROCKWOOL Frontrock MAX PLUS izolacijske ploče od kamene vune, debljine 16 cm, dvoslojne gustoće. Vanjski sloj veće gustoće osigurava bolje mehaničke karakteristike, dok donji sloj ploča, manje gustoće poboljšava toplinsko izolacijska svojstva. Osim toga, ove ploče dvoslojne gustoće, pružaju protupožarnu zaštitu i ekonomično se ugrađuju. Vlasnici istarskog doma ne moraju brinuti o velikim računima za grijanje i hlađenje, i mogu uživati u ugodnoj i zdravoj mikroklimi. Ovi kvalitetni izolacijski proizvodi proizvedeni su u Hrvatskoj, točnije u Istri, što dodatno doprinosi održivosti cijelog projekta.

Želite li saznati cijenu ovog i ostalih ROCKWOOL proizvoda za Vaš dom, isprobajte jednostavan alat za ponude na linku:

Autorica teksta i fotografija: Marina Ćosić

ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
ROCKWOOL ADRIATIC d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupnost na području cijele Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i Slovenije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi