Studentski dom Bruno Bušić izgrađen je 1978. godine za potrebe Mediteranskih igara u Splitu od kada je u neprestanoj uporabi. Projektirao ga je poznati splitski arhitekt Vladimir Grospić, autor niza obrazovnih objekata – osnovnih škola Lučac, Skalice, Kman-Kocunar, Pujanke i Visoka, vrtića Marjan i centra Juraj Bonači.

Zgrada u izvornom obliku ima pet etaža i bruto površinu od 5580 kvadratnih metara, a prije obnove imala je 139 soba, odnosno ukupno 409 ležaja. Od početka korištenja pa sve do aktualnog projekta rekonstrukcije i dogradnje nisu obavljani veći zahvati na zgradi.

Projekt rekonstrukcije vrijedan 62 milijuna kuna izradio je Arhitektonski biro Ante Kuzmanić iz Splita, a financiran je iz četiriju izvora. Najveći dio – 32,5 milijuna kuna došlo je iz EU fondova, 7,4 milijuna iz Fonda za zaštitu okoliša, 17,4 milijuna kuna dalo je Ministarstvo obrazovanja, dok je Studentski centar dao 4,5 milijuna kuna vlastitog novca.

Kao idealno rješenje za podni sustav stubišta novog modernog zdanja doma Odjel tehnike Mapei Croatia predložio je projektantu i glavnom izvođaču Tromontu cementni dekorativni sustav Ultratop Loft. Za potrebe projekta izrađeno je nekoliko uzoraka, a potom su predstavnici investitora u suradnji s projektantom i glavnim izvođačem odabrali željeni izgled sustava.

REPROFILACIJA POSTOJEĆEG PODA

Postojeći podni sustav dvokrakog lijevog stubišta sačinjavao je teraco u cementnoj matrici, a prostirao se gazištima, čelima stuba kao i po horizontalnoj površini podesta. Dotrajalost sustava očitovala se u mehaničkim oštećenjima različitih dubina na različitim pozicijama poprečnog presjeka stubišta.

U fazi pripreme postojeće podloge stubišta trebalo je mehanički odstraniti sve nevezane dijelove, a dijamantnim brušenjem pripremiti površine gazišta, čela i podesta za naknadnu reprofilaciju. Prilikom reprofilacije podloge provjerena je i njena tlačna čvrstoća koja je morala zadovoljiti vrijednost veću od 25 Mpa prema EN 12390-3, kao i vlačna čvrstoća koja je morala biti iznad 1,5 Mpa prema EN 12390-6 kako bi se zadovoljili ulazni parametri za izvođenje reprofilacije i Ultratop Loft sustava.

Reprofilacija većih oštećenja stubišta izvedena je reparaturnim mortom MAPEGROUT 430 razreda R3.

SANACIJA OŠTEĆENJA

Potom je na cijelu površinu stubišta u različitom omjeru razrijeđenosti s vodom, od 1:1 za neupojne dijelove teraca do 1:3 za upojne dijelove postojećeg estriha, nanesen višenamjenski akrilni temeljni premaz u vodenoj disperziji ECO PRIM T kao idealan poboljšivač prionjivosti između postojećeg i reprofilacijskog materijala.

Veća oštećenja stubišta sanirana su reparaturnim mortom MAPEGROUT 430 razreda R3, s dodatkom za usporavanje hidrauličkog skupljanja MAPECURE SRA koji dodatno kontrolira hidrataciju glavnih minerala reparaturnog morta te svojim djelovanjem smanjuje mogućnost pojave mikropukotina.

Fini reprofilacijski popravci u debljinama 2 – 3 mm izvedeni su dvokomponentnim cementnim mortom MAPEFINISH razreda R2. Mikropukotine u teracu mehanički su otvorene u obliku slova V i zapunjene dvokomponentnom epoksidnom smolom vrlo niske viskoznosti EPOJET LV. Sanirana podloga potom je još jednom prebrušena dijamantnim brusom uz kontrolu odstupanja ravnosti koja je morala zadovoljiti sve uvjete ravnosti poprečnih presjeka prema normi ISO 7976-1:989.

Čela i gazišta te podest stubišta nakon nanesenog prvog sloja ULTRATOP-a LOFT W.

ULTRATOP LOFT SUSTAV

Ultratop Loft je sustav koji korištenjem „špatulato“ tehnike svaki prostor čini jedinstvenim, odnosno različitim potezima gletera ovaj je sustav moguće izvesti na bezbroj načina. Prionjivost prethodno sanirane podloge kao i narednih slojeva sustava osigurana je dvokomponentnim epoksidnim temeljnim premazom PRIMER SN, bez otapala, koji je potom zasićen kvarcnim pijeskom QUARTZ 0,5 mm.

Nakon vezanja podloga je usisana, a potom i prebrušena. Uslijedilo je nanošenje cementne dekorativne izrazito fine mase ULTRATOP LOFT W, tonirane pigmentom ULTRATOP COLOR PASTE u crnoj boji u debljini 1 mm s naglašenim potezima ravnog gletera. Nakon sušenja podloga je prebrušena. Zatim je valjkom nanesen PRIMER LT, upojno-regulacijski akrilni temeljni premaz u vodenoj disperziji obogaćen polimerima koji ujedno poboljšava prionjivost idućeg sloja.

Na PRIMER LT nanesen je drugi sloj mase ULTRATOP LOFT W tonirane pigmentom ULTRATOP COLOR PASTE u debljini 1 mm, potezima gletera naglašavajući različitost i unikatnost izgleda. Ponovljeno je izrazito fino brušenje koje je u potpunosti naglasilo „špatulato“ efekt Ultratop Loft sustava te dalo izuzetnu ravnost podlozi.

Obnovljena stepeništa i podesti u splitskom studentskom domu Bruno Bušić spremna su za novu akademsku godinu.

Zatim je valjkom u jednom sloju nanesen upojno-regulacijski akrilni temeljni premaz ULTRATOP BASE COAT u vodenoj disperziji koji ujedno poboljšava prionjivost završnog poliuretanskog zaštitnog laka. Kako bi se sustav dodatno zaštitio od raznih statičkih i dinamičkih opterećenja kao i od agresivnog kemijskog djelovanja sredstava za čišćenje, završno je zaštićen poliuretanskim mat lakom u vodenoj disperziji MAPEFLOOR FINISH 58 W.

Sustav Ultratop Loft odlikuje tlačna čvrstoća od 25 Mpa i savojna čvrstoća od 12 Mpa, a sukladno EN 13501-1 ima razred negorivosti A2fl-s1. Primjenjuje se za horizontalne kao i za vertikalne površine te pruža beskonačne mogućnosti jedinstvenih izvedbi.

NOVO SUPERMODERNO ZDANJE

Prošle je godine Split obilježio 40 godina od održavanja Mediteranskih igara, za čije je potrebe i izgrađen ovaj dom. Ove je godine, nakon četiri desetljeća, konačno u potpunosti obnovljen. Bruto površina rekonstruirane građevine iznosi 7037 kvadrata sa svim popratnim sadržajima suvremenog studentskog smještaja, uključujući i sportske, dok je broj soba porastao za 35, tako da dom sada ima 121 trokrevetnu, 49 dvokrevetnih i 4 sobe prilagođene osobama s invaliditetom.

U prizemlju je smještena mala kantina i moderna multifunkcionalna učionica za studente, a svaka soba ima balkon, klimatizacijski uređaj, hladnjak i wi-fi internetsku vezu. U podrumu se nalazi praonica rublja te skladište i radionica, a u zgradu je kao novina ugrađeno i dizalo.

Na svakom katu studentima su na raspolaganju čajne kuhinje i po dvije velike terase za druženje – sve u skladu s potrebama studenata splitskog sveučilišta. Dvokrevetne sobe će uglavnom biti na posljednjem, nadograđenom četvrtom katu koji je u kategoriji smještaja s četiri zvjezdice odakle se pruža veličanstven pogled na Poljud, Kaštelanski zaljev i lučicu.

 

TEHNIČKI PODACI

 • Studentski dom Bruno Bušić, Split
 • Godina izgradnje: 1978. godina.
 • Vrijeme izvođenja radova: kolovoz 2016. –srpanj 2020 godine.
 • Investitor: Sveučilište u Splitu, Split
 • Projektant: Arhitektonski biro Ante Kuzmanić d.o.o., Split
 • Glavni izvođač radova sanacije: Tromont d.o.o., Split
 • Glavni inženjer gradilišta: Toma Gotovac, bacc. ing. aedif., Tromont d.o.o., Split
 • Nadzor: Institut IGH d.d., Zagreb
 • Mapei distributer: Brodometalurgija d.o.o., Split
 • Mapei koordinator: Antonijo Jukić, mag. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

 • Sanacija i reprofilacija poda: Eco Prim T, Epojet LV, Mapecure SRA, Mapefinish, Mapegrout 430
 • Izvođenje podnog sustava: Mapefloor Finish 58 W Quartz 0,5, Primer SN, Primer LT, Ultratop Base Coat, Ultratop Color Paste, Ultratop Loft W

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi