Ravni se krovovi sve više poistovjećuju s modernim načinom života. U gradovima uvode dodatne životne prostore i povećavaju kvalitetu života u njima, u manje naseljenim područjima smanjuju intervencije u okolišu i brinu za život u većem skladu s prirodom. Stoga ne čudi da su ravni krovovi među investitorima sve popularniji. Što nije uvijek bio slučaj.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte gđu. Tanju Herr putem telefona 091/ 46 66 015

"Može biti vrt, travnjak, paviljon, terasa, dječje igralište, parkiralište… iznad grada"
– Ravni krov

Zbog svoje su ravne površine ravni krovovi na stambenim zgradama u kišnim područjima dugo smatrani nestabilnim i neprikladnim. Mnogi izvođači su znali reći da se ravni krovovi međusobno razlikuju samo po tome da li već cure ili će tek procuriti, i predlagali bi neko drugo rješenje. Srećom se je razvoj materijala za ravnih krovova nije zaustavio i danas je usmjeren prema održivoj gradnji. Njihova je kvalitetna izvedba tako može biti vrlo dugotrajna.

San o ravnom krovu i utrka sa stvarnošću

Vrt, terasa, paviljon, bazen ili čak kino na otvorenom izvedeno na jednom od hotela u Brisbane-u u Australiji. Kada pomislimo na ravni krov, često mislimo o estetici i upotrebljivosti. Prilikom čitanja članaka i listanje časopisa u svojoj mašti gradimo ideju o stvaranju savršenog prostora ispod oblaka, a često zaboravljamo na posljedice koje mogu donijeti pogrešna izvedba ili projektirani detalji.

Ravni krovovi trebaju zaista biti višeslojni i imaju više izolirajućih slojeve kako vanjski čimbenici ne bi utjecali na kvalitetu života u stambenim prostorima ispod njih. Prije svega se moramo zaštititi od vremenskih utjecaja. Što u praksi može predstavljati problem.

Izvedbu krova prepustimo izvođaču, kako bi bili sigurni u najprikladniji sustav ravnog krova. U pravilu, će ju izvesti s najjeftinijom hidroizolacijom (tj. slojem koji sprječava prodor vode u zgradu), uz toplinsku izolaciju najmanje debljine u skladu s propisima. Ako smo sretni, nakon prve sezone kiša neće procuriti i nećemo imati tragove kondenzata na stropu. Pri tom je hidroizolacijom izvedena na uobičajeni način na ravnom krovu, tj. nije posebno zaštićena i izložena je visokim i niskim temperaturama i suncu. Vremenom će zamor materijala skratiti njegov vijek trajanja. Iz tog razloga, možemo očekivati prvu sanaciju krova već nakon 10 do 15 godina koja, naravno, neće biti i posljednja. Dakle, pri izvedbi ravnog krova potrebno je od početka misliti na kvalitetu odabranog sustava – da je dokazano kvalitetnog sastava – kao i na kvalitetu izrade i trajnost gradnje, pogotovo ako se to može osigurati bez ili s malo dodatnih izdataka.

Kod građenja nema popravnih ispita. Pogrešku zbog nepromišljenog rješenja može plaćati cijeli život.

Najvažnije kod ravnog krova je racionalan projekt i razmišljanje o budućnosti

Ako želimo slijediti životne i građevinske trendove i osigurati da su ravni krovovi trajni, korisni i prohodni, prvo je potrebno napraviti pomak u načinu izvedbe. Budući da je, uz hidroizolaciju uz konstrukciju najvažniji dio krova, bitno je pronaći načine kako ju zaštititi od vanjskih čimbenika, kojima ne bi trebala biti izložena, a na koje često nailazimo u gradnji. Samo tako će objekt biti osiguran od slučajnog procurivanja.

Moramo razmišljati i o tome kako hidroizolaciju zaštititi od sunca, mehaničkih oštećenja (vatromet, tuča, hodanje po nezaštićenoj izolaciji), kao i temperaturnih ciklusa, posebno tijekom proljetnih i jesenskih promjena temperature koje uzrokuju širenja i skupljanja materijala, čime doprinose njihovom bržem starenju.

U praksi, te probleme rješavamo sistemskim rješenjem koje je već više od pola stoljeća poznato pod nazivom inverzni ili obrnuti krov koji toplinskom izolacijom iznad hidroizolacijskog sloja, štiti samu hidroizolaciju od utjecaja iz okoline. Tako, produljujemo život ravnog krova, a time ujedno i vijek trajanja građevine i pružamo mogućnost upotrebne vrijednosti krova. Bez ikakvih dodatnih troškova, dobit ćemo novu korisnu površinu, moguće višenamjenske upotrebe, čime se povećava i vrijednost cijele zgrade.

FIBRAN d.o.o.
FIBRAN d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi