Porast cijena u građevinskom sektoru iznosi čak 33% u odnosu prošlu godinu. Slični problemi ne muče samo hrvatski građevinski sektor već i ostatak Europe. Što je točno utjecalo na takvu situaciju, pročitajte u nastavku teksta.

Manjak radne snage

Otvaranjem tržišta ulaskom u Europsku uniju, hrvatski radnici odlučili su otići u inozemstvo. Isto tako, istovremeno dolazi do starenja stanovništva dok mladi pokazuju sve manji interes za strukovnim obrazovanjem. Tako su građevinske tvrtke prisiljene radnu snagu uvoziti izvana, što je vrlo izazovno prvenstveno zbog otežane komunikacije.

Skup građevinski materijal i energenti

Dva su uzroka porasta cijena: pandemija i rat u Ukrajini. U oba slučaja došlo je do prekida dobavnih lanaca, isporuka je postala neizvjesna i skupa. Cijena energenata se donekle stabilizirala, ali dugoročno planiranje nužno u građevinskim projektima, i dalje je otežano.

Porast inflacije i kamatnih stopa

Svi prethodno spomenuti faktori utjecali su na inflaciju koja se kreće od 11 do 13%. S obzirom na to da se građevinski projekti uglavnom financiraju kreditima te da je kamata porasla s 2% na 4,4%, investitori su na mukama.

Uštedite primjernom PlanRadara

Gospodarsko okruženje vrlo je nepovoljno te je ušteda nužna u različitim segmentima. Upravo to omogućuje aplikacija PlanRadar – korisnicima se omogućuje učinkovit rad te dovršavanje projekta na vrijeme, uz minimalne troškove i bez plaćanja penala. Stvoreno od inženjera za inženjere i sve koje se bave građevinarstvom!

Saznajte kako točno možete ostvariti uštede te isprobajte PlanRadar 30 dana besplatno.

PLANRADAR d.o.o.
PLANRADAR d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi