Vukovarski dvorac Eltz jedna je od najreprezentativnijih baroknih građevina u Hrvatskoj. Njegova bogata prošlost započinje 1749. godine, a konačan izgled dobiva početkom 20. stoljeća. Od 1968. godine u dvorcu Eltz smješten je Gradski muzej Vukovar. Tijekom Domovinskog rata dvorac je pretrpio teška oštećenja i devastiranje da bi, nakon 20 godina, ponovno zasjao u punoj raskoši.

Postupak sanacije započeo je uklanjanjem ruševina i uništenih dijelova konstrukcije te obnavljanjem krova. Dva najvažnija zahtjeva bili su stabilizacija zidane konstrukcije i rješavanje problema kapilarne vlage. U postupku obijanja stare žbuke odvojili su se i dijelovi opeke pa su se ta mjesta morala dozidati opekom jednakovrijednih svojstava korištenjem bescementnog morta. U tu svrhu korišten je MAPE-ANTIQUE INTONACO NHL, proizvod na bazi hidrauličkih veziva i ekopucolana.

Potom su konsolidirani zidovi i stropovi koji se nisu srušili te je ojačan sustav nosive konstrukcije.

Postojeće vezivo koje je tijekom vremena izgubilo svoja svojstva trebalo je nadomjestiti novim materijalom za što je korišten MAPE-ANTIQUE I, bescementna masa za injektiranje. Zapunjene sljubnice i konsolidirani zidovi dali su idealnu površinu za nanošenje sustava isušujućih žbuka – temeljne žbuke MAPE-ANTIQUE RINZAFFO i grube žbuke MAPE-ANTIQUE MC.

Ovako izveden sustav do visine 50 cm iznad razine dizanja kapilarne vlage osigurao je visoku paropropusnost i konzervaciju soli. Iznad te visine nanesena je bescementna žbuka MAPE-ANTIQUE INTONACO NHL. Za završnu obradu korišten je MAPE-ANTIQUE FC, fina bescementna žbuka. Ugradnja kamenih stuba izvedena je tako da su na postojećim nosivim zidovima rađeni ležajevi za gazišta te su pažljivo vađene opeke do dubine 2/3 debljine zida. U te ležajeve umetane su kamene stube i zalijevane MAPEFILL-om. Ziđe je dodatno konsolidirano MAPE-ANTIQUE-om I.

U nekoliko izložbenih prostorija prizemlja nakon postavljene termoizolacije i instalacija izveden je brzosušeći estrih, pri čemu je korišten TOPCEM, normalno vezujuće i brzosušeće hidraulično vezivo, a za izradu štukatura MAPE-ANTIQUE INTONACO NHL. Kako bi se oborinske vode odvele dalje od objekta, zidovi su otkopani i izvana premazani hidroizolacijskim premazom PLANISEAL 88 u dva sloja nakon čega je izvedena drenaža.

TEHNIČKI PODACI

Godina izgradnje: 1749. godina
Vrijeme izvođenja radova: 2009. – 2011. godina
Investitor: Gradski muzej Vukovar, Vukovar
Naručitelj: Hrvatski restauratorski zavod, Zagreb
Projektant: Radionica arhitekture d.o.o., Zagreb
Nadzor: Institut IGH d.d., Zagreb
Konzervatorski nadzor: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Konzervatorski odjel u Vukovaru
Glavni izvođač radova: Ing-grad d.o.o., Zagreb
Izvođač radova: Monte-Mont d.o.o., Osijek
Mapei koordinator: Zoran Špoler

PROIZVODI MAPEI

Mape-Antique FC, Mape-Antique I, Mape-Antique Intonaco NHL, Mape-Antique LC, Mape-Antique MC,
Mape-Antique Rinzaffo, Mapefi ll, Planiseal 88, Topcem

Trebate li savjet o tome koje proizvode koristiti za vlastite projekte obratite nam se s povjerenjem putem doljnjeg obrasca.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi