Šetnice i pješačke staze osim svoje primarne zadaće, funkcionalnosti i sigurnosti korisnika, moraju zadovoljiti i estetski aspekt. Moraju se uklopiti u okolinu, a materijali i teksture koji naglašavaju elemente arhitekture građevine ili objekta u cjelini trebaju biti vizualno prihvatljivi.

Propusni beton kao vrsta materijala sve se više koristi te se smatra idealnim rješenjem za pješačke staze, šetnice i parkirališta. Svojom teksturom i gotovo neograničenim izborom boja projektantima daju bezbrojne mogućnosti kako bi udovoljili estetskim zahtjevima.

No, još je važnija njegova karakteristika da sprečava površinsko zadržavanje vode, značajno smanjuje ili čak u potpunosti uklanja potrebu za drenažom, smanjuje zagrijavanje površina te, u konačnici, pridonosi konceptu zelene gradnje.

Dodavanje aditiva MAPECRETE DRAIN L u mješavinu

Izgradnja šetnice

Radovi na izgradnji šetnice započeli su pripremom podloge – produbljivanjem temeljnog tla te izvođenjem i zbijanjem tamponskog sloja. Ovo su sve predradnje koje se smatraju pripremnim radovima za ugradnju propusnog betona.

Njih je potrebno izvesti pažljivo kako bi trajnost i kvaliteta propusnog betona bile zajamčene. Propusni beton izrađen je na gradilištu miješanjem sastavnih komponenti u miješalici. Sastavne su komponente ove vrste betona agregat, cement, voda i dvije vrste aditiva.

U ovom slučaju prvi dodani aditiv bio je MAPECRETE DRAIN L – posebna vrsta lateksa u vodenoj disperziji koji služi za pripremu propusnog betona te osigurava mehaničke i trajnosne karakteristike propusnog betona. Drugi aditiv bio je MAPETARD VZ – visokovrijedan usporivač vezanja kojim se osigurava vrijeme za kvalitetnu ugradnju i smanjuje mogućnost pojave pukotina od evaporacije i brzog vezanja betona.

Izvođenje propusnog betona

Miješanjem svih sastavnih komponenti dobiva se beton zemljovlažne konzistencije koji se odmah nakon miješanja i ugrađuje. Propusni beton izveden je rasprostiranjem na pripremljenoj podlozi i poravnavanjem zrnaca agregata po površini betona.

Rezultat dobre suradnje svih sudionika u gradnji upravo je ovaj uspješno odrađeni projekt izgradnje Spomenobilježja koji je samo mali znak zahvalnosti hrvatskim braniteljima Krapinsko zagorske županije.

Površinsko poravnavanje

TEHNIČKI PODACI

  • Spomen-obilježje hrvatskim braniteljima Krapinsko-zagorske županije, Krapina
  • Vrijeme izvođenja radova: lipanj 2022. godine
  • Investitor: Grad Krapina; Ministarstvo hrvatskih branitelja
  • Projektant: Skup-A d.o.o., Zagreb
  • Izvođač radova: Zagorjegradnja d.o.o., Kraljevec na Sutli
  • Nadzor: Hršak & Hršak d.o.o., Zagreb
  • Mapei koordinator: Marko Iveković, mag. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

  • Propusni beton: Mapetard VZ, Mapecrete Drain L

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi