Govorimo li o vrtovima i parkovima koji svakodnevno mame uzdahe posjetitelja iz cijelog svijeta, svakako treba istaknuti "Les Jardins et Parc du Château de Versailles" ("Vrtove i park dvorca Versailles"). Prostiru se na području od 800 hektara zemlje, a kreirani su u baroknom stilu "Le Jardin à la Française" (klasičan francuski stil oblikovanja pejzaža) koji se razvio iz talijanskog i francuskog renesansnog stila. Osnovna odlika ovog profinjenog stila je simetrija, dok su upravo vrtovi i park dvorca Versailles njegovi najpoznatiji predstavnici, koji na taj način nadopunjavaju arhitekturu dvorca.

Ovo remek-djelo krajobrazne arhitekture dizajnirao je André Le Nôtre u drugoj polovini 17. stoljeća, a glavna tema koja se ocrtava kroz vrtove je Sunce. Naime, veliki broj elemenata je osmišljen kako bi veličao slavu "Kralja Sunce" – Luja XIV. Ideja kreatora je bila da se vrtovi protežu od istoka prema zapadu, slijedeći Sunčevu putanju. Sunce bi ujutro najprije bilo vidljivo iznad "La Cour d'Honneur" (arhitektonski izraz za formalan ulazni dio u dvorac), zatim bi osvijetlilo dvorac i, naravno, odaje Kralja.

Središnja os vrtova je "Le Grand Canal" ("Veliki kanal"), pozicioniran kako bi prilikom zalaska Sunca kreirao "predstavu" svjetlosnih zraka koje se reflektiraju na površini vode. Ovo svjetlošću obasjano vodeno središte vrtova bilo je mjesto plovidbe brojnih, većih i manjih, brodova. Tijekom ljeta, tu su organizirane i razne brodske zabave, dok su u zimskom periodu, umjesto brodova, zaleđenom vodom "plovile" sanjke i klizaljke. Nakon što je Republika Venecija poklonila Kralju dvije gondole, uslijedila je izgradnja "Male Venecije" u sklopu Velikog kanala.

Oko ove centralne osi smještena je prava raskoš jezera, vrtova, puteljaka, fontana… Jedna od najpoznatijih fontana svakako je ona posvećena Apolonu. "Le Bassin d’Apollon" predstavlja ovog vladara Sunca iz grčke mitologije koji, upravljajući svojom kočijom, leti nebom osvjetljavajući ga. Naravno, lik Apolona je odabran upravo zbog poveznice s Lujem XIV.

"Les Parterres d'Eau" je naziv dva velika, pravokutna bazena koji djeluju kao nastavak fasade dvorca. Ove dvije vodene površine, reflektirajući Sunčeve zrake, obasjavaju fasadu slavne "La Galerie des Glaces" ("Dvorane ogledala").

Skulpture izrađene od mramora, bronce ili olova oplemenjuju šetnice, fontane, kao i brojna druga područja u sklopu vrtova. Zajednički nazivnik većine skulptura je njihova tematska poveznica s grčkom i rimskom mitologijom. Primjerice, brončane statue koje predstavljaju četiri glavne francuske rijeke, nalaze se u sklopu "Les Parterres d'Eau", a oblikovane su po uzoru na antičko doba. Simboli rijeka su bradati muškarci, okrunjeni trstikom, koji u rukama drže veslo ili "rog obilja" budući da je voda izvor bogatstva.

"L'Orangerie" možemo nazvati kraljevskim voćnjakom. Prostire se na površini od tri hektara, a dizajn zgrade u kojoj se preko zime čuva više od tisuću stabala voćki, osmislio je arhitekt Jules Hardouin-Mansart. Prevladavaju stabla naranče iz Portugala, Španjolske i Italije, a tu su i limun, šipak, kao i palme, te oleandri. Neka od stabala su starija od dvjesto godina. Za vrijeme vladavine Luja XIV, L'Orangerie je bila ukrašena brojnim skulpturama koje se sada nalaze u Muzeju Louvre.

Od šetnica, istaknimo "Kraljevsku šetnicu", poznatu i pod nazivom "Zeleni tepih" budući da je njen središnji dio prekrasna livada. Dugačka je 335, a široka 40 metara, te ukrašena s dvanaest statua i isto toliko vaza, postavljenim simetrično uzduž šetnice.

_"Le Salle de Bal"_ ("Plesna dvorana") na otvorenom kreirana je od nekoliko vrlo zanimljivih elemenata. Kamenje i morske školjke, donesene s obala Afrike i Madagaskara, spojeni su u stepenastu formu preko koje se voda "spušta" stvarajući kaskade. Glazbenici su bili smješteni na području iznad kaskada, dok su gledatelji bili smješteni u amfiteatru gdje su sjedili na stepenicama prekrivenim travom. Mramorni dio u središtu "dvorane" je bio plesni podij.

Vrtovi i dvorac Versailles su među najposjećenijim znamenitostima u Francuskoj, a 1979. godine su upisani na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. U članku je navedeno nekoliko ključnih elemenata ovog veličanstvenog djela krajobrazne arhitekture, kao uvertira u upoznavanje njegovog povijesnog i umjetničkog značaja. Pravo bogatstvo atrakcija očekuje vas u Versaillesu.

Fotogalerija (15)

Image
Danica Maričić
 

Profesionalno iskustvo stekla sam na području dizajna interijera, novinarstva, marketinga & odnosa s javnošću. Kreiram promotivne aktivnosti klijenata, kao i njihovu komunikaciju s ciljnim javnostima (kreativno pisanje (priopćenja, članci, intervjui), osmišljavanje brošura, kataloga, časopisa, oglasa, internetskih stranica i portala; planiranje i organizacija evenata…). Na taj način se izravno utječe na jačanje pozicije na tržištu i povećanje prepoznatljivosti tvrtke / robne marke. Također, vodim poslovne seminare na temu "Izgradnja imidža tvrtke putem dizajna poslovnih i komercijalnih prostora".

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi