Staro pokućstvo nije uvijek za baciti, možete ga preurediti ili mu dati sasvim novu namjenu. Kod obnavljanja starog pokućstva prvi je korak temeljito čišćenje. Uređujete li, na primjer, staru komodu ili ormar najprije trebate skinuti ručke i maknuti stari lak. To možete pomoću pištolja na vrući zrak i struganjem ili brušenjem čeličnom vunom (brusni papir). Nakon toga stari namještaj premažite temeljnom bojom ili akrilnim lakom. Ručke koje ste skinuli također treba temeljito očistiti i zatim vratiti natrag. Ne morate koristiti stare ručke, već možete kupiti nove kako biste namještaju dali dodatnog noviteta. Želite li da vaše obnovljeno pokućstvo ima shabby chic izgled tada je dovoljno s brusnim papirom proći po rubovima.

Na starom pokućstvo se često događa da ladice zapinju. To možete riješiti tako da drvenu površinu koja klizi ili metalni dio po kojem klizi premažete sa svijećom jer vosak ima funkciju maziva. Tijekom obnavljanja starog pokućstva susrest ćete se i s ogrebotinama i mrljama. Bez brige, ako nisu preduboke moguće ih je sasvim jednostavno ukloniti. Za sitne ogrebotine na drvetu potrebna vam je mekana krpa i politura u odgovarajućoj boji. Ogrebotine se uskoro neće ni vidjeti, a kako biste postigli ravnomjeran sjaj trljajte suhom krpom. Za dublje ogrebotine također postoji rješenje. Nabavite brusnu vrpcu i njome najprije uklonite svu prljavštinu, mičući je u smjeru vlakana. Zatim na lanenu krpu usipajte malo ulja za drvo i time pređite nekoliko puta preko oštećenog dijela. Nakon nekoliko minuta, odnosno kada se ulje upije obrišite namještaj mekanom krpom ili kuhinjskim papirom. Imate li posla s još većim ogrebotinama trebat će vam voštani kit i plastična lopatica. Pažljivo odaberite boju, odnosno gledajte da bude u skladu s vašim namještajem. Ponekad se može izmiješati voštane kitove u različitim bojama kako bi se dobila ona prava. Voštani kit nabavite u obliku malih štapića i prije korištenja ih kratko zagrijte u ruci. Lopaticom dohvatite malo kita i položite ga na područje oštećenja. Dobro zagladite površinu i uklonite suvišni voštani kit. Prije nego što se kit stvrdne očistite i lopaticu.

Ima li namještaj koji želite obnoviti male rupe koje se ne vide jako ili jednostavno nisu izložene pogledima možete ih sakriti tako da ih popunite voskom za svijeće. Nabavite svijeću u odgovarajućoj boji i samo pustite vosak da kapa u rupu. Za svijetlo pokućstvo dobro je koristiti pčelinji vosak koji prethodno treba otopiti u maloj posudi. Nakon nekoliko minuta vosak će se ohladiti i stvrdnuti, tada ga prstom pritisnite i dobro zagladite površinu. Imate li pak taman namještaj s veoma malim ogrebotinama možete ih popraviti ako u njih utrljate vlažan talog kave.

Obnavljanjem starog pokućstva vaš interijer može dobiti sasvim novi štih. Ponekad zaista nema smisla krpati nešto što je dosta staro i potrgano, no ako namještaj ima potencijala nemojte od njega odustajati jer ne samo da ćete vizualno podići prostor već ćete i znatno uštedjeti.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi