Što je plijesan?

Plijesan je višestanična vrsta gljivica. Spore plijesni postoje svugdje, u kućnoj prašini, u zraku, vani itd. U okolini plijesan postoji samo kao gljivične spore koje čekaju povoljne uvjete kako bi rasle. Više je vrsta plijesni, a imaju jednu stvar zajedničku, vole vlagu i uspijevaju na temperaturama između 15 i 26 stupnjeva Celzija.

Prevencija

1. Otkrivanje izvora vlage

Prvi i najvažniji korak je otkrivanje izvora vlage kako bi se riješili problema temeljito bez dodatnih intervencija te pokušaja i promašaja. Izvor vlage u stambenim prostorima je para koja nastaje u kupaonicama i kuhinjama ali i koju proizvodimo disanjem i znojenjem.

U kontaktu s hladnim vanjskim zidovima ta para pretvara se u kapljice koje vlaže slojeve boje i žbuke čime te površine postaju idealna podloga za razvoj gljivica i plijesni. Ugradnja PVC stolarije čija je glavna značajka skoro savršeno brtvljenje također potiče razvoj gljivica i plijesni zbog onemogućavanja izmjene vanjskog i unutrašnjeg zraka što u konačnici sprečava prirodno isušivanje zidnih površina.

Kako bi vam olakšali da otkrijete izvor vlage u kućanstvu napravili smo grafički presjek kuće s najkritičnijim mjestima na kojima se pojavljuje vlaga.

2. Mogući uzroci vlage

Kako se može vidjeti iz grafičkog prikaza postoji mnogo mogućih uzroka vlage zbog nedostataka građevine: kapilarna vlaga na starim građevinama u podrumskim prostorima, prodiranje vode zbog puknuća cijevi, zbog poplave, strukturni defekti u izgradnji (hladni mostovi), nedovoljno sušenje nakon izgradnje, kondenzacija vlage na nedovoljno grijanim zidovima, povećana vlažnost u prostorijama zbog nepravilnog grijanja i vjetrenja prostora, neispravan krov, oluci ili oštećeni zidovi.

Osim nedostataka na građevini i drugi utjecaji mogu uzrokovati pretjeranu vlagu u zraku kao tuširanje, kuhanje, sušenje rublja, kućni ljubimci i kućne biljke, te nedovoljno provjetravanje prostorija.

3. Pravilno provjetravanje može spriječiti plijesan

Vrlo bitan korak u rješavanju prekomjerne vlage je pravilno provjetravanje prostorija. Provjetravanjem se smanjuje vlaga, a ujedno se dobiva i svježi zrak važan za zdrav i kvalitetan život. Vlaga koja se kondenzira na hladnim površinama (kut sobe, vanjski zidovi, prozori…) glavni je preduvjet za razvoj zarazne plijesni.

Ukoliko se utvrdi da nema propusta u gradnji redovitim prozračivanjem i pravilnim grijanjem može se spriječiti razvoj plijesni. Potrebno je više puta dnevno prozračiti prostorije, barem ujutro i navečer.

Otvoriti prozore širom na par minuta neće utjecati previše na toplinu ali će zato izmijeniti dotrajali zrak i vlagu iz prostora čistim i svježim zrakom. Prosječna zdrava unutarnja klima za kvalitetan život je na 20° C i uz 50% relativne vlažnosti.

Uklanjanje plijesni

1. Mjere opreza i „uradi sam" savjeti

Obucite se u staru odjeću koju Vam nije žao naknadno baciti jer spore plijesni kruže po zraku i zadržavaju se na svemu. Važno je da koristite specijalizirane respiratore kako bi onemogućili udisanje plijesni. Uz respiratore ili maske, preporučuje se korištenje rukavica i zaštitnih naočala. Ako imate stari ventilator dobro ga je postaviti uz prozor ili na sami prozor kako bi se spriječila cirkulacija plijesni, tako spore plijesni izlaze van i ako je prozor dobro izoliran ne mogu se vratiti u prostoriju. U slučaju da nemate stari ventilator, s vodom navlažite zahvaćena područja kako bi onemogućili sporama cirkulaciju zrakom.

2. Sredstva za otklanjanje plijesni i gljivica

Ako do stvaranja gljivica i plijesni ipak dođe, potrebno je odmah reagirati i očistiti zahvaćene površine. Danas na tržištu ima mnogo specijaliziranih sredstva protiv gljivica i plijesni.

U Reta salonu možete izabrati između raznih sredstava za uklanjanje i prevenciju gljivica i plijesni, anti kondenzacijskih premaza za hladne površine, te specijalizirane boje sa sredstvima za zaštitu protiv gljivica i plijesni.

Naše osoblje uvijek vam je spremno ponuditi savjet i pomoći u izboru najboljeg sredstva za zaštitu koje odgovara vašoj specifičnoj situaciji.

Nakon što pošpricate plijesni i gljivice sa sredstvom slijedite upute proizvođača u daljnjem djelovanju. Neka sredstva se ostavljaju da djeluju 24 sata, kod drugih se nakon djelovanja površina očisti krpom, špahtlom ili brusnim papirom.

Iako će nakon korištenja sredstva protiv gljivica i plijesni površina biti čista, svakako bi trebalo nakon toga nanijeti premaz za hladne i nedovoljno izolirane površine koje onemogućavaju kondenzaciju zraka na zidovima te samim time sprečavaju ponovno nastajanje plijesni i gljivica.

3. Otklanjanje građevinskih nedostataka

U slučajevima gdje se otkrije da je glavni razlog pojavljivanja prekomjerne vlage nedostatak na građevini od ranije navedenih razloga (kapilarna vlaga na starim građevinama u podrumskim prostorima, prodiranje vode zbog puknuća cijevi, zbog poplave, hladni mostovi i sl.) i potrebno je cjelovito rješenje za otklanjanje nedostataka svakako se prvo posavjetujte sa stručnjacima.

Postoji mnogo rješenja i različita sredstva koja u kombinaciji mogu osigurati vaš dom od prodora vlage.

U Reta salonu možete naručiti sav materijal potreban za sanaciju nedostataka, a naše stručno osoblje rado će vam pružiti savjet ili potražiti savjet kod naših partnera.

Prije nego krenete u pothvat uklanjanja plijesni, važno je da se dobro educirate kako bi prvo mogli identificirati vrstu plijesni koje se želite riješiti. Ako ne možete identificirati vrstu svakako se javite stručnjacima koje su specijalizirani baš za posao uklanjanja plijesni. Naravno imperativ je da prije svega zaštitite svoje zdravlje, osigurajte okolinu kako bi eliminirali daljnju cirkulaciju plijesni, zaštite dišne puteve maskama ili respiratorima, koristite zaštitnu opremu i slijedite savjete.

RETA d.o.o.
RETA d.o.o.
Dostupnost na području cijele Hrvatske.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi