Izgradnja župne samostanske crkve sv. Roka započela je 1746., a dovršena 1752. godine. Snažan potres 1757. godine teško je oštetio crkvu koja je nakon toga obnovljena te je dobila svoj današnji izgled. Unutrašnjost je bogato uređena, a osim velikog, glavnog oltara, ima i osam pokrajnjih.

Pored crkve i samostana nalazi se i zavjetna kapela sv. Emigidija, zaštitnika od potresa. Naime, nakon potresa 1757. godine građani su se zavjetovali biskupu i mučeniku sv. Emigidiju da će njemu u čast podići kapelu ako više ne bude potresa.

Kapela je dovršena 1759. godine te je na blagdan sveca, 5. kolovoza, i blagoslovljena. Unatrag dvadesetak godina crkva je u više navrata obnavljana – postavljen je nov kameni pod, uvedeno grijanje i ventilacija, uređena fasada, izrađene ispovjedaonice i vjetrobranska vrata, a osuvremenjeno je i ozvučenje.

Radovima tijekom 2006. godine promijenjene su elektroinstalacije, postavljena je nova rasvjeta, a zidovi oličeni. Tijekom zadnjih desetljeća restaurirani su pojedini kipovi i slike, a u tijeku je i restauracija orgulja.

Prije sanacije bila su vidljiva znatna konstrukcijska oštećenja na zidanoj konstrukciji svoda

Istražni radovi i analiza problema

Istražnim konzervatorskim radovima utvrđena su znatna konstrukcijska oštećenja na zidanoj konstrukciji svoda. Postojeća žbuka u zadnjem je sloju potpuno dotrajala, a jasno su bili vidljivi i ostaci stare žbuke u tri sloja, različiti po debljini i sastavu.

Na osnovi nalaza istražnih radova zaključeno je da je potrebna konstrukcijska sanacija pukotina kao i zamjena dotrajale žbuke. Konstrukcijsku sanaciju bilo je potrebno provesti metodom injektiranja većih pukotina, a na mjestima sitnih pukotina primijeniti metodu lokalnog ojačanja FRCM sustavom.

Zapunjavanje sljubnica bescementnim mortom MAPE-ANTIQUE ALLETTAMENTO

Postupak sanacije

Nakon opsežno provedenih istražnih radova te izrađenog elaborata sanacije započelo se s pripremnim radovima. Oni su započeli čišćenjem podloge i obijanjem postojeće žbuke.

Čišćenje zida obavljeno je ručno, zidarskim čekićima i dlijetima na svim kritičnim dijelovima kako bi se odstranila prašina, cementna skramica, ulja, masnoće, nepoznate tvari, hrđa, slabo prionjivi i svi kontaminirani dijelovi konstrukcije nastali djelovanjem različitih opterećenja (mehaničkih, termičkih, kemijskih i dr.). Postupak čišćenja ponavljao se sve dok nije dobivena čista, čvrsta i zdrava podloga.

Površina je završno zaštićena vodoodbojnom paropropusnom bojom na silikonskoj osnovi – SILANCOLOR PAINT

Injektiranje pukotina

Prije injektiranja trebalo je zapuniti sljubnice, za što je korišten bescementni mort otporan na soli – MAPEANTIQUE ALLETTAMENTO. Tek nakon njegova vezanja moglo se započeti s konsolidacijom. Injektiranje pukotina izvedeno je hidrauličkim vezivom na osnovi vapna i ekopucolana MAPEI-ANTIQUE I.

Najprije su izbušene rupe promjera 15 – 20 mm do 2/3 dubine pukotine. Rupe su izbušene na mjestima gdje pukotina prolazi kroz sljubnicu na razmaku 20 – 30 cm. Plastične injekcijske cjevčice promjera 12 – 20 mm fiksirane su u probušene rupe brzovezujućim cementnim mortom LAMPOCEM.

Dan prije izvođenja radova unutrašnjost strukture zasićena je vodom kroz iste rupe kroz koje se kasnije injektirao MAPE-ANTIQUE I za konsolidaciju zida.

Detalj saniranog svoda

Izvođenje FRCM sustava

Nakon pripreme površina uklanjanjem postojeće žbuke, čišćenjem sljubnica i konsolidacijom ziđa započelo se sa sanacijom i ojačanjem cijele stropne konstrukcije. Na pripremljenu površinu nanesen je akrilni temeljni premaz PRIMER 3296, koji ima odlična svojstva prodiranja u podlogu.

Temeljni premaz korišten je za površinsku konsolidaciju opeke i morta u sljubnicama kao i za bolju prionjivost FRCM sustava. PRIMER 3296 prije nanošenja razrijeđen je vodom u omjeru 1 : 2 i nanesen špricanjem po površini ziđa.

Tridesetak minuta nakon nanošenja PRIMER-a 3296 započelo je izvođenje FRCM sustava. Nanesen je prvi sloj dvokomponentnog morta visoke duktilnosti PLANITOP HDM RESTAURO u debljini 4 – 5 mm, u koji je utisnuta strukturna mreža od staklenih vlakana MAPEGRID G 220. Odmah nakon polaganja mreže nanesen je i drugi sloj visokoduktilnog morta u debljini 4 – 5 mm.

Završni radovi i reprofilacija

Nakon izvedenog ojačanja FRCM sustavom uslijedili su završni radovi žbukanja i reprofilacije, za što je korištena paropropusna žbuka na bazi prirodnog hidrauličnog vapna i ekopucolana MAPE ANTIQUE INTONACO NHL.

Završno je izveden sloj izrazito fine bescementne žbuke MAPE-ANTIQUE FC ULTRAFINE, koja se sastoji od vapna, ekopucolana, prirodnog pijeska i specijalnih dodataka te niske emisije hlapljivih organskih spojeva. Nakon što je žbuka vezala, površina je završno zaštićena bojom SILANCOLOR PAINT, vodoodbojnom paropropusnom bojom na silikonskoj osnovi.

Crkva sv. Roka nakon konstrukcijske sanacije

TEHNIČKI PODACI

 • Samostan i župa sv. Roka, Virovitica
 • Godina izgradnje: 1746. godine
 • Vrijeme izvođenja radova: 2019. – 2021. godine
 • Investitor: Franjevački samostan, Virovitica
 • Projektant: Milko Puncer, dipl. ing. arh.
 • Izvođač radova: Raing d.o.o., Požega
 • Voditelj gradilišta: Krešimir Raguž
 • Nadzor: Milko Puncer dipl. ing. arh.
 • Mapei distributer: Paterna d.o.o., Požega
 • Mapei koordinatori: Marko Iveković, dipl. ing. građ., Tin Omazić, bacc. ing. aedif.

PROIZVODI MAPEI

 • Injektiranje pukotina: Mape-Antique Allettamento, Mape-Antique I, Lampocem
 • Izvođenje FRCM sustava: Planitop HDM Restauro, Mapegrid G220, Primer 3296
 • Reprofilacija i zaštita konstrukcije: Mape-Antique Intonaco NHL, Mape- Antique FC Ultrafine, Silancolor Paint

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi