Najmlađa hrvatska biskupija je Bjelovarsko-križevačka sa sjedištem u Bjelovaru, a proteže se dijelovima Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke te dijelom Zagrebačke županije. Stara je samo 6 godina, naime, utemeljio ju je papa Benedikt XVI. 5. prosinca 2009. Nakon izvršenja bule o osnivanju te ređenja i preuzimanja službe prvog biskupa pokrenuta je kompletna rekonstrukcija i dogradnja cijelog kompleksa kako bi se stvorili adekvatni uvjeti za vođenje biskupije.

Građevinski radovi započeli su početkom 2012. godine na Biskupskom ordinarijatu, nešto kasnije i na Župnom dvoru te nekadašnjoj župnoj crkvi sv. Terezije Avilske koja je sagrađena u kasnom baroku, točnije 1770. godine, a 2009. godine postala je katedrala. Na zahtjev izvođača građevinskih radova, tvrtke Mani, Odjel tehnike Mapei Croatia predložilo je rješenje za sanaciju prizemlja na prostoru Župnog dvora biskupije. Nakon zajedničkog obilaska gradilišta zaključeno je kako je za trajnu zaštitu objekta od daljnjeg propadanja neophodno izvesti prekid kapilarne vlage injektiranjem te nakon toga omogućiti stalno isušivanje zidova izvođenjem sustava isušujućih žbuka.

Budući da je objekt pod zaštitom Ministarstva kulture, postavljen je zahtjev da materijali korišteni za sanaciju po sastavu i svojstvima budu što sličniji originalno korištenima, a to znači bez sadržaja cementa. Stoga je kao rješenje ponuđen Mape-Antique sustav na osnovi prirodnog hidrauličnog vapna i eko-pucolana.

Sanacija kapilarne vlage

Kako bi prekid uzdizanja kapilarne vlage injektiranjem emulzije MAPESTOP imao što bolji učinak, bilo je neophodno napraviti određene predradnje. Nekoliko mjeseci prije ovih radova uklonjena je postojeća žbuka do visine 2 metra, dakle, svi slojevi do gole opeke kako bi se iz zidova isušilo što više vlage.


SLIKA 1: Stanje zidova prije sanacije SLIKA 2: Zidovi prije izvođenja prekida kapilarne vlage.

Pri dnu zidova djelatnici tvrtke Česma Usluge iz Bjelovara izbušili su dva reda rupa promjera 20 mm pod kutom od otprilike 15˚ u cik-cak formaciji tako da rupe budu udaljene približno 15–20 cm. Rupe su bušene do dubine 2/3 debljine zida, a kako bi se osigurala potrebna zasićenost zida mikroemulzijom MAPESTOP na zidovima debljine do 60 cm injektiranje se izvodilo s unutarnje strane, a na debljim zidovima obostrano, iznutra i izvana. MAPESTOP je injektiran tako da su u izbušene rupe postavljane plastične cjevčice promjera 16 mm na čijim se krajevima postavljala plastična posuda koja se učvrstila za zid.

U te plastične posude ulijevao se MAPESTOP razrijeđen s vodom u omjeru 1:7 te gravitacijom upuštao u zid do potpunog zasićenja. Posude su nadopunjavane razrijeđenim MAPESTOP-om sve dok ga zid nije prestao upijati. MAPESTOP se u zidu kristalizirao i na taj način stvorio barijeru koja je spriječila daljnje uzdizanje kapilarne vlage.

Žbukanje zidova

Po završetku izvođenja prekida kapilarne vlage uklonjene su cjevčice, a rupe zapunjene bescementnom masom za injektiranje MAPE-ANTIQUE I-15. Kako se ovom metodom prekida uzdizanje kapilarne vlage rijetko kada dobije 100 %-tni prekid uzdizanja vlage, zidove je bilo potrebno ožbukati sustavom paropropusnih žbuka kako bi se ostatak vlage isušivao iz zidova kroz slojeve žbuke.

Najprije je na očišćenu, otprašenu i dubinski navlaženu podlogu po cijeloj površini nanesen bescementni temeljni špric na osnovi prirodnog hidrauličnog vapna i eko-pucolana MAPE-ANTIQUE RINZAFFO, koji je ovdje bio u funkciji privremene barijere prolasku vlage i soli do kasnije nanesenih slojeva žbuke.


SLIKA 3: Ručno nanošenje bescementne paropropusne žbuke MAPEANTIQUE MC. SLIKA 4: Izgled ožbukanog zida nakon nanošenja fine bescementne žbuke MAPE-ANTIQUE FC.

Zatim je na bescementni temeljni sloj u debljini 2–5 cm nanesena bescementna paropropusna isušujuća žbuka na osnovi prirodnog hidrauličnog vapna i eko-pucolana MAPE-ANTIQUE MC. Budući da je MAPE-ANTIQUE MC gruba žbuka, na nju je nanesen sloj fine bescementne žbuke MAPE-ANTIQUE FC. Nakon sušenja svih slojeva zidovi su obojeni SILEXCOLOR BOJOM, visoko paropropusnom silikatnom bojom, uz prethodno nanošenje SILEXCOLOR-a PRIMER.

Često smo svjedoci kako se mnogobrojne stare građevine, posebno sakralni objekti tijekom ljetnih mjeseci saniraju tako da se ukloni žbuka do određene visine i onda ujesen nanese nova žbuka. Na žalost, to se najčešće radi na klasičan način, vapneno-cementnom produženom žbukom koja je slabo paropropusna, pa se problemi s vlagom iz godine u godinu ponavljaju. Sanacija Župnog dvora Bjelovarsko-križevačke biskupije primjer je kako se na ispravan način rješavaju problemi s vlagom na starim objektima bez izvedene odgovarajuće hidroizolacije– pomoću Mape-Antique sustava bescementnih isušujućih žbuka.


SLIKA 5: Interijer Župnog dvora po završetku sanacije.

Tehnički podaci

Župni dvor Bjelovarsko-križevačke biskupije, Bjelovar
Vrijeme izvođenja radova: srpanj 2015.– ožujak 2016. godine
Investitor: Bjelovarsko-križevacka biskupija, Bjelovar
Izvođač radova: Česma Usluge d.o.o., Bjelovar
Nadzor: Eko-plan d.o.o., Zagreb, Davor Plenković, dipl. ing.građ.; Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel Bjelovar, Milan Pezelj, dipl. ing. arh.
Mapei koordinatori: Goran Šinko, ing., Krešimir Dobranić

Proizvodi Mapei:

Prekid kapilarne vlage: Mapestop
Sustav isušujucih žbuka: Mape-Antique I 15, Mape-Antique FC, Mape-Antique MC, Mape-Antique Rinzaffo
Završna dekorativna obrada: Silexcolor boja, Silexcolor Primer.

Za više informacija posjetite: www.mapei.hr i www.mapei.com

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi