Prozori poboljšavaju kvalitetu življenja i mogu pružiti mnogo više od samog dnevnog svjetla. Oni imaju odlučujući utjecaj na energetsku bilancu, ali i izgled, udobnost i stambenu atmosferu same kuće. Istražili smo što se kod odabira odgovarajućih prozora mora uzeti u obzir.

Za današnje investitore tema energetska učinkovitost je, osim financija, na prvom mjestu. Pritom plašt kuće ima odlučujuću ulogu. Za razliku od zidova, prozori iskorištavaju solarnu energiju i mogu u niskoenergetskoj kući sa trostrukim ostakljenjem (Ug =0,7, g-vrijednost= 0,55) uz odbitak toplinskih gubitaka na južnoj strani godišnje postići do 250 kWh energije po m2.

Na 20 m2 staklene površine to je ca. 5.000 kWh, odnosno 111% potrošnje električne energije za prosječno četveročlano kućanstvo (4.500 kWh). U praksi se optimalno iskorištenje, ali uz uračunato onečišćenje, zatamnjenje, toplinsku tehnologiju i izolacijske standarde može smanjiti za 30% do 40%. U skladu sa željom za puno svjetlosti i transparentnosti zadržan je trend ugradnje velikih staklenih površina. Danas postoje prozori različitih oblika, konstrukcija, materijala i boja, tako da je odabir težak.

Paušalna procjena dobrih i loših prozora je teško moguća. CE-oznaka jamči, doduše, da prozori odgovaraju važećoj normi, ali nije znak kvalitete, jer se prozori prema normi vrednuju samo kada su novi, te dobro funkcioniranje ovisi o pravilnoj ugradnji i proizvođaču. Dobro jamstvo kvalitete izrade i ugradnje su reference i osobne preporuke, ali proizvođač prozora može posjedovati i certifikat za kvalitetu. Prema propisima o kvaliteti prozori bi trebali ispunjavati visoke standarde, te se minimalno otvaraju i zatvaraju 10.000 puta, prije nego što prođu testiranje.

ODABIR STAKLA I MATERIJALA ZA OKVIR

No, što bi se općenito trebalo gledati kod novih prozora? Prije svega, prozori bi vam se trebali svidjeti po obliku, boji i materijalu, jer se radi o dugotrajnim investicijama koje bitno utječu na dizajn nekog objekta. Najveći dio prozorskih okvira proizvodi se od plastike (PVC), drva, drva-aluminija ili aluminija, te svaki od njih imaju svoje prednosti i mane. PVC prozori se sastoje od šupljih profila, koji se u pravilu moraju pojačati čeličnim profilima. Prozori se mogu lagano održavati ili oblikovati obojenim ili dekorativnim folijama. Pretamne boje se ne bi trebale odabrati, jer one dovode do jačeg zagrijavanja i deformacije profila. Posljedica su prozori koji nakon kratkog vremena zapinju, te oštećenja na okovima i ostakljenju.

Toplinska zaštita ovisi o redoslijedu, geometriji i broju šupljih komora. Drveni prozori za kuće su čvrsti i pružaju dobru toplinsku izolaciju, te su zahvaljujući prirodnom izgledu drva lijepo izgledaju. Međutim, zaštitni premazi ne traju vječno, tako da ih je potrebno ponovno nanositi ovisno o strani svijeta, ekspoziciji i klimatskim uvjetima, nakon 5-10 godina. Kao pomoć se mogu koristiti razvučeni krovovi, po mogućnosti što više upušteni prozori i pokrivanje donjeg okvira prozora aluminijskim profilima. Toplinska zaštita ovisi o vrsti i debljini drva, kao i izvedbi letvica za odvod padalina.

Posebna verzija je drveni/aluminijski prozor, čiji je drveni vanjski dio potpuno prekriven aluminijskim profilom, pa prema je gotovo potpuno otporan na klimatske uvjete. Važno je, da se aluminijsko korito sa stražnje strane prozračuje, kako bi se nastali kondenzat mogao brzo osušiti. Metalni prozori su u pravilu aluminijski, posjeduju visoki stupanj čvrstoće i najviše se koriste u javnim zgradama i trgovačkim objektima, zbog relativno visoke cijene. Odabir boje zbog manje količine prozora i troškova ograničen je na standardne boje. I ovdje može doći do deformacija zbog odabira tamnih boja.

ZATVARANJE PROZORA I PROZRAČIVANJE

Dovoljno prozračivanje stambenog prostora je obavezno, kako bi se štetne tvari i nastala vlaga u zraku mogle transportirati iz unutarnjih prostora, te kako bi se izbjegla kondenzacija i nastajanje gljivica i plijesni. Zbog toga se prema normi DIN 1946-6 ‘Prozračivanje stanova’ u okviru koncepta prozračivanja mora provjeriti je li neophodno dodatno neovisno prozračivanje. To se može riješiti centralnim klima uređajem, ali isto tako i decentralizirano preko prozora. Moderni prozori mogu se po izboru opremiti sustavima za prozračivanje, koji se integriraju u sam prozor (tzv. ‘prozorski ventilatori’), odgovarajućim prozorskim okovima ili motorom upravljanom mehanikom za otvaranje i zatvaranje. Zbog potrebnog prozračivanja doći će također do gubitka energije, tako da se kod niskoenergetskih kuća sve više nameću centralni i decentralizirani sustavi prozračivanja s rekuperacijom topline.

Toplinska zaštita ovisi o kvaliteti termičkih pregrada, koje se izrađuju od plastičnih lamela između unutarnjeg i vanjskog profila. Zanimljive su također nove prozorske konstrukcije kod kojih je IZO-staklo zalijepljeno. Lijepljenjem staklene ispune i profila prozorskih krila teret se ravnomjerno raspoređuje, te staklo djeluje ukrućeno. Prozorski profili mogu biti uži, udio stakla je veći, pa se prema tome može iskoristiti više sunčeve energije. Pritom se posebno mora vizualno pregledati kvaliteta spoja između okvira materijala, obloge i IZO-stakla (rubni spoj). Uvijek je pametno kupovati provjerene i dokazane sustave.


Velike staklene površine poboljšavaju kvalitetu življenja. Toplinski izolirano staklo pomaže pri uštedi energije, smanjuje troškove grijanja i povećava udobnost.

RAZNOVRSNE IZVEDBE MODERNIH PROZORSKIH OKVIRA

  1. Plastični/alu-prozorski sustavi "KF 500" od Internoma: plemeniti "uski" izgled (80 mm visine)
  2. PVC prozori "Kömmerling 88plus" sa profilima ispunjenim pjenom za standard pasivnih kuća
  3. "AWS 112.IC" od Schücoa: prvi certificirani prozorski sustavi od aluminija za pasivne kuće
  4. klasični drveni prozor s alu-letvicom za odvod padalina od Sorpetaler Fensterbau (proizvođač prozora)
  5. Drveni-alu-prozor (78 mm) otporan na klimatske uvjete od proizvođača prozora Sorpetaler Fensterbau.

ENERGETSKA UČINKOVITOST: UGRADNJA I KVALITETA SU ODLUČUJUĆE

S obzirom na povećanje cijene energenata, toplinska zaštita je vrlo važan kriterij koji se najbolje promatra kroz koeficijent toplinske provodljivosti prozora (Uw). U vrijednost prozora čine karakteristične vrijednosti okvira (Uf), ostakljenja (Ug) i ugradnje stakla (Psi-vrijednost). Pritom treba obratiti pozornost, da se ne uspoređuju vrijednosti Uw i uvijek bolje Ug-vrijednosti. Vrlo je važan i g-faktor ostakljenja, koja karakterizira koliko sunčeve energije prolazi kroz staklo. Pored toga potrebno je voditi računa o prolasku svjetlosti, prije svega radi opskrbljivanja dnevnim svjetlom radne i dječje sobe.

Kod projektiranja i izvedbe niskoenergetskih kuća važnu ulogu igra način ugradnje i vrijedi pravilo da se toplinski mostovi trebaju reducirati, na primjer ‘dodatnom izolacijom’ prozorskog okvira. Kod ostakljenja niskoenergetskih kuća je uobičajeno trostruko IZO-staklo, s Ug-vrijednostima od 0,6-0,7 W/m2K, kao standardno ostakljenje.

Ug-vrijednosti od 0,5 W/m2K prozora punjenih inertnim plinom ksenonom ili kriptonom su izvrsne, ali u praksi ih je teško pronaći, jer ovih plemenitih plinova ima malo i skupi su. Također, povećanje međuprostora staklenih površina iznad 16 mm ne bi trebalo uzeti u obzir, jer bi veća klimatska opterećenja mogla dovesti do pucanja stakla ili slabog brtvljenja. Dodatna poboljšanja se postižu termički tehnički optimiziranim rubnim spojevima. To utječe i na površinsku temperaturu na rubovima stakla i smanjuje nastajanje kondezata kod niskih vanjskih temperatura.

ENERGETSKA UČINKOVITOST PROZORA

Energetska učinkovitost prozora karakterizirana je Uw-vrijednostima (u W/m2K) i g-vrijednosti ostakljenja. U-vrijednost opisuje gubitak energije i pokazuje koliko se energije gubi u vatima (W) po kvadratnom metru (m2) i kolika je razlika u temperaturi izražena u stupnjevima, odnosno Kelvinu (K). Kod prozora gdje U-vrijednost iznosi 1,3 i površina 2 m2 za razliku u temperaturi od 30° C za zagrijavanje potrebno je ca. 78 W, kod konstantne razlike u temperaturi ta vrijednost po danu iznosi 1,87 kWh. Kod niskoenergetskih kuća U-vrijednost trebala bi iznositi 0,95 ili manje. Vrijednost g opisuje koliko sunčeve energije prodire kroz staklo. Kod 2-strukih stakala ta vrijednost bi trebala iznositi min. 62%, a kod 3-strukih stakala min. 55%.

PROZOR KAO INOVATIVNI, VIŠENAMJENSKI GRAĐEVINSKI ELEMENT

Industrije izrade prozora, fasada i stakla ubrajaju se u najviše inovativna građevinska područja i razvijaju kontinuirano poboljšane proizvode i tehnologije. Kod prozora su to integriranje žaluzina u prostor između stakala ili korištenje elektronskih i elektromehaničkih građevinskih elemenata. Na taj se način poboljšava komfor korisnika, postiže sloboda bez barijera i sigurnost – primjerice, pomoću centralnog zaključavanje prozora ili automatskog prozračivanja prozora.

Kod korištenja modularnih funkcijskih panela, koje se kao ladice uguraju ispred prozora, energetska učinkovitost se može dodatno poboljšati. Tijekom dana PV modul preuzima zatamnjenje i proizvodi energiju; po noći vakuumski izo-paneli (VIP) poboljšavaju toplinsku zaštitu. Staklo se također može automatski zatamniti ili obojati, zagrijati ili se može koristiti kao dio multimedijske fasade. U svakom slučaju: prozori s dobrom toplinskom zaštitom, korištenjem solarne energije i dnevnog svjetla mogu bitno pridonijeti manjoj energetskoj potrošnji i većem stambenom komforu.

Izvor: magazin Hausbau br. 71

Sadržaj broja:
5 kuća koje proizvode više energije nego što troše
Prozori i stakla
Grijanje pomoću sunca
Kuće na padini
Renoviranje
Energetska učinkovitost

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi