Tvrtka FLEMONT d.o.o. kreće s gradnjom prvih višestambenih pasivnih kuća u Zagrebu, po mjeri, kako čovjekovih potreba za stanovanjem i zdravljem, tako i zakonitosti ravnoteže prema prirodi kojom smo okruženi.

Budući da se u razvijenim zemljama Europske unije niskoenergetska gradnja već uzima kao standard za gradnju, te da će EU standard uskoro postati pasivna gradnja, logično je da smo u ovome trenutku u Hrvatskoj na početku jednog nezadrživog procesa koji je egzistencijalna nužnost svih nas, ukoliko želimo zaustaviti uništavanje planeta.

Šest stanova u dvije pasivne kuće u Mikulićima uistinu je vijest koja će razveseliti brojne građane koji u svojoj potrazi za rješenjem stambenog pitanja traže ekološku i održivu gradnju, te visokokvalitetne, zdrave i štedljive kućne sustave za proizvodnju energije. Sve to pruža PASIVNI MODEL IZGRADNJE kuća i stanova, jer on je superioran klasičnom modelu u cijelom nizu karakteristika.

Što je pasivna kuća?

To je građevina koja svojom vrhunskom termoizolacijom, pametnom ventilacijom i sofisticiranim sistemom za grijanje/hlađenje postiže nevjerojatne uštede energije te izuzetno zdravu i ugodnu mikroklimu prostora. S obzirom da je PASIVNA KUĆA vrhunski izolirana građevina, potrebno je vrlo malo toplinske energije da stanarima u njoj zimi bude ugodno toplo, a ljeti ugodno svježe. Dodatna ušteda energije postiže se povoljnom orijentacijom objekta prema suncu, korištenjem obnovljivih izvora energije, nisko temperaturnim plošnim sistemom grijanja/hlađenja itd…

U usporedbi s klasičnim kućama građenim prije 20 i više godina boravak u pasivnoj kući višestruko je zdraviji i udobniji, pri čemu ona troši 10-ak puta manje energije! Ako uzmemo u obzir poražavajući podatak da oko 40 posto ukupne svjetske energije „guta" grijanje i hlađenje građevinskih objekata – zaključak je vrlo jednostavan: pasivna kuća superiorna je građevina sa zdravom mikroklimom, energetski izuzetno štedljiva i visoko komforna.

Zagreb je do ovoga trenutka kasnio u praćenju pasivne i niskoenergetske gradnje, kakva je u Europskoj uniji danas uobičajena. U Hrvatskoj je izgrađena tek nekolicina pasivnih i niskoenergetskih kuća.

Iskustvo iz prve ruke

Gospodin Branko Mihaljev vlasnik je prve hrvatske pasivne kuće, smještene u mjestu Bestovje. Na konferenciji "Dani pasivne kuće u Hrvatskoj" održanoj na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, na kojoj je bilo više od 500 prisutnih, gospodin Mihaljev održao je predavanje na kojemu je iz prve ruke prenio svoja iskustva stanovanja u pasivnoj kući. Istaknuo je tada da je njegov glavni razlog ulaženja u projekt izgradnje pasivne kuće želja da u svojoj kući postigne optimalnu klimatizaciju objekta, što uključuje idealnu temperaturu, prozračivanje, vlažnost, svježinu i čistoću zraka.

Opisujući zrak u kući, ocijenio ga je sa: "čista petica".

"Želio sam maksimalno udobnu, a opet maksimalno štedljivu kuću. Zbog grijanja odnosno hlađenja uz pomoć toplinske pumpe u kući je uvijek ugodna temperatura. Ljudi su u zabludi kada misle da gradnja pasivne kuće podrazumijeva puno veće investicije od tradicionalne gradnje. Troškovi gradnje su veći za oko 15 posto, ali je potrošnja električne energije višestruko manja nego u kućanstvima klasične gradnje", kazao je vlasnik prve hrvatske pasivne kuće.

U kući gospodina Mihaljeva jedini energent je električna energija, koja se koristi za klasične potrebe kućanstva (rasvjeta, kućanski aparati…) te za pokretanje uređaja specifičnih za pasivnu kuću („pametna" ventilacija, dizalica topline, rekuperator…). Cijena električne energije koja se u toj kući potroši na godišnjoj razini iznosi oko 3.000,00 kuna, što je samo oko 250 kuna mjesečno.

Dakle, s tim troškom na mjesečnoj razini kuću osvjetljavamo i koristimo kućanske aparate, ljeti je hladimo a zimi grijemo, i to sve bez potrebe za dodatnom štednjom. Naime, s obzirom na izuzetno nisku razinu potrošnje energije, sustav nema potrebe gasiti. Pasivna kuća tako rješava sve potrebe za električnom energijom bez potrebe za klasičnim gorivima kao što su nafta, plin, ugljen, drvo…

Nakon svega nabrojanog logično je upitati se zašto se onda više takvih kuća ne gradi u Hrvatskoj? Osim što problem djelomice leži u starim navikama gradnje, najvažnije je napomenuti da o ovoj temi vlada posvemašnja neinformiranost.

Više o projektu tvrtke Flemont

Projekt sadrži 6 visokokvalitetnih stanova u dvije pasivne kuće smještene u zagrebačkom kvartu Mikulići, ulica Fraterščica 152. Svojim položajem od Ilice su udaljene samo 2,2 kilometra, a od Trga bana Josipa Jelačića 4,3 kilometra. Svaka kuća ima samo tri stana sa zasebnim ulazima i izvrsnom zvučnom izolacijom, čime se osigurava potpuna privatnost te ugođaj individualnog stanovanja. Prateći kriterije koje postavlja pasivna gradnja, Flemontove kuće imaju toplinsku izolaciju fasade i krova debljine čak 20 do 30 centimetara.

Također, oba objekta obavijena su izuzetno kvalitetnom izolacijom od buke, koja se postiže debelim fasadnim i međukatnim izolacijama, troslojnim staklima, masivnim zidovima i bešumnim kanalizacijskim cijevima. Toplinski gubici kroz prozorske površine svedeni su na najmanju moguću mjeru jer su objekti opremljeni visokokvalitetnom drvenom stolarijom ostakljenom troslojnim IZO staklom punjenim argonom.

Ventilacija, grijanje, hlađenje i energija

Pasivne kuće u Mikulićima nemaju potrebu za radijatorima i split klima uređajima – stanove griju i hlade stropne i podne površine. Mala djeca i njihovi roditelji vrijeme često provode na podu – igrajući se, a u pasivnoj kući su svi podovi ugodno topli. Riječ je o plošnom grijanju/hlađenju pomoću ugrađenih cijevnih panela, sve pogonjeno solarnim kolektorima i dizalicom topline, čime se iskorištavaju obnovljivi izvori energije.

Na energiju za grijanje i hlađenje pasivni stanovi troše do 15 kW/m2 godišnje, za razliku od hrvatskog prosjeka od oko 150 kW/m2. Zato su ovi vrhunski objekti prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada obavezno ocijenjeni ni manje ni više nego s najvišom energetskom ocjenom A+.

Flemontovi pasivni stanovi imaju ugrađenu ventilaciju koja s 24-satnim režimom rada uz rekuperaciju i filtriranje zraka (filtri za pelud, prašinu, insekte i kukce) u svim prostorijama održava stalno ugodnu i zdravu mikroklimu. S obzirom da se prilikom izmjene zrak istovremeno filtrira od prašine i peludi pasivna kuća je izvrsno rješenje za osobe koje pate od peludnih alergija.

Također, objekti imaju sustav centralnog usisavanja (centralni usisivač u garaži + usisne cijevi provedene kroz zidove do svake prostorije), što anulira probleme koji nastaju uslijed klasičnog usisavanja kada se dio prašine, gotovo u pravilu, rasprši prostorijom koju se usisava. Time je, dakle, uklonjen poznati problem „dizanja prašine".

Sve nabrojane sustave kontrolira središnji inteligentni sustav za pametno podešavanje grijanja, hlađenja, ventilacije, klimatizacije…

Dodatni benefiti

Osim što je zbog svoje sofisticirane ventilacije i sustava plošnog grijanja pasivna kuća građevina u kojoj se iznimno udobno živi, FLEMONT je otišao korak dalje i ovim prvim višestambenim pasivnim kućama u Zagrebu pridružio sadržaje koji će od njih stvoriti luksuzne urbane vile.

Flemontove pasivne vile imaju 5 godina garancije na sve građevinske elemente, uređaje i opremu, 2 godine besplatnog održavanja vrtova i bazena i 2 godine plaćanja troškova strojarnice (besplatno grijanje, hlađenje i priprema tople sanitarne vode). Također, imaju solarno grijane bazene kraj svake vile opremljene tehnikom za pročišćavanje i dezinfekciju vode. Imaju i višenamjenski sportski teren, smještene su uz zaštićenu zelenu zonu i gledaju na vlastitu šumu u podnožju koje će biti malo jezero. Ono će se puniti iz potoka Črnomerec uz koji se gradi jedna od najljepših gradskih šetnica, od Črnomerca do Šestina, dugačka 3,6 kilometara.

Stanovi su atraktivni i mudro projektirani, a svakom stanu pripada garaža i parkirno mjesto. Veći stanovi su dvoetažni, sa spavaonicama, terasom i velikom kupaonicom na katu, te s velikim boravkom, blagovaonicom, kuhinjom, kupaonicom i terasom na donjoj etaži. Kroz velike staklene stijene proteže se prekrasan pogled na šumu, vrtove i terase.

Atraktivni interijeri obuhvaćaju denivelirane visoke dnevne boravke spojene s kuhinjom, blagovaonicom i terasom, spuštene stropove i ambijentalnu rasvjetu, kamine s ostakljenim ložištem, egzotične parkete, velike hidromasažne kade, vrhunsku keramiku i sanitarne elemente, kupaonice i terase oplemenjene egzotičnim drvetom.

Jedan objekt ima veliki podrum (od 120m2) kojeg je moguće otkupiti u cijelosti ili djelomično, te od njega napraviti studio, teretanu, konobu, vinski podrum i sl.

Kolni ulaz u dvorište daljinski se otvara, kao i vrata garaža, a tu je i zaštita (putem senzora i alarma) od provale, požara, poplave i opasnih plinova. Dvorišta imaju vrtove i travnjake te osvijetljene kolne i pješačke prilaze. Fasade su ugodnih pastelnih boja, oplemenjene drvetom i prirodnim kamenom.

Zaključak

Došlo je vrijeme da se svi zajedno upitamo zašto nemilice trošimo energiju koja dolazi kao produkt izgaranja nafte, plina, ugljena i naših prekrasnih šuma koje nevjerojatnom brzinom nestaju s lica Zemlje. Možemo li zamisliti što će se dogoditi ukoliko potrošimo prirodne resurse, dok produkte izgaranja ispuštamo u atmosferu i okoliš? Na sreću, osmišljena je energetski učinkovita arhitektura objekata, „pasivna kuća", koja svojom vrhunskom toplinskom izolacijom i korištenjem energije iz obnovljivih izvora, potrošnju energije, u odnosu na klasičnu gradnju, smanjuje do 90 posto! Dakle, nije riječ o 10, 20 ili pak 30 posto uštede, nego govorimo o čak 10-ak puta manjoj potrošnji energije! Istodobno, riječ je o kući u kojoj se izuzeto zdravo živi i koja svakom svojem žitelju pruža maksimalni komfor tijekom cijele godine.

Izvor: FLEMONT d.o.o.

FLEMONT d.o.o.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi