slika 1. Pregrada od siporeks ploča malog formata

U uvodnom dijelu odlomka o zidovima od siporeks-blokova spomenuti su različiti proizvodi od te vrste plino-betona, a među njima i ploče za pregradne zidove. Ovdje će se dati glavni podaci o vrstama, dimenzijama i primjeni tih ploča.

Vrste i dimenzije ploča

Proizvode se dvije glavne vrste siporeks-ploča za pregradne zidove. Prva su vrsta manje ploče koje se slažu slično kao zidni blokovi. Druga su vrsta ploče visine kata koje se montiraju kao zidni panoi.

Ploče malog formata proizvode se s ovim dimenzijama:
dužina: 60,8 cm,
visina: 22,2 i 44,4 cm,
debljina: 7,5, 10 i 12,5 cm.

Pločama su pravilno skinuti oštri bridovi, vrlo su lake, pa je i manipuliranje s tim pločama i njihovo transportiranje lako i jednostavno. Ploče visine kata za nenosive zidove proizvode se u standardnim dimenzijama od kojih su za stambene, uredske i slične zgrade važnije ove:
širina: 60,8 cm,
visina (dužina): 245, 267, 289 cm (i druge),
debljina: 7,5, 10 i 12,5 cm.

Ove su ploče zbog svoje visine armirane pomoćnom armaturom u uzdužnom smjeru da se pri manipulaciji i transportu spriječi njihovo lomljenje (sl. 2.)


slika 2. Vrste i dimenzije siporeks-ploča za pregradne zidove

Pregrade od ploča malog formata

Za pregrade visoke do 3 m odgovaraju ploče debele 7,5 cm a za više zidove ploče debele 10 cm. Za zidanje se upotrebljava produžni mort u zapreminskom omjeru smjese 1:2:6. Ploče se slažu u svemu kao uzdužnjaci s prehvatima po pol dužine ploče (sl. 1).

Ako su u zidu predviđena vrata, onda treba prije slaganja ploča postaviti dovratnik. Obzidane stranice dovratka treba na visinama po 50 cm pričvrstiti na ploče čavlima dugim oko 12 cm.

Na mjestima sudaranja pregrada s glavnim zidovima nije potreban utor, ali je potrebno početne ili završne komade svakog trećeg sloja usidriti u glavni zid čavlom dugim oko 12 cm (sl. 3). Za 1 m2 zida od manjih siporeks-ploča potrebno je 7 komada ploča visokih 22,2 ili 3 1/2 ploče visoke 44,4 cm, te 6 lit. morta za zidove debele 7,5 cm, a 8 lit. morta za zidove debele 10 cm.


slika 3. Sudaranje pregradnog i glavnog zida od siporeksa

Konačna je obrada ovih pregrada žbukanje površina. Kao razdjelni zid između susjednih stanova odgovara dvostruki zid od ploča debelih 7,5 cm s međuprostorom od 3 cm ispunjenim mineralnom vunom (sl. 4).

Pregrade od ploča visine kata

Za postavljanje ovih ploča potrebno je na donjoj strani strofa (u plafonu) ostaviti oko 2 cm duboki raspor (utor). U mortom namazani raspor namješta se gornji rub svake ploče, a svaka se ploča izdiže polugom podmetnutom ispod donjeg ruba uz podbijanje drvenih klinova i zatvaranje šupljina ispod donjih rubova gušćim cementnim mortom.


slika 4. Dvostruki razdjelni zidovi od siporeks-ploča malog formata

Pri montiranju ploča podmazuju se vertikalni sudarni rubovi specijalnim ljepivim mortom, odnosno siprokol-ljepilom i učvršćuju aluminijskim pločicama (sl. 5). Iznad vrata postavlja se kao nadvoj skrojeni komad ploče u horizontalnom smjeru.

Donji krajevi takvog nadvoja neka su na ležajnim daščicama debelim 1—2 cm i pribijenim na gornje krajeve dovratnika. Vertikalne sudarnice nadvoja i susjednih ploča povezuju se ljepljivim mortom i aluminijskim pločicama (sl. 6).


slika 5. Pregrade od siporeks-ploča visine kata

Ukoliko su potrebne uže ploče od standardnih, treba ih piliti (paralelno s armaturom, a piljene rubove stavljati uz zid ili uz dovratnike). Za instalacije treba izraditi potrebne raspore, što se najbolje obavlja električnom glodalicom.

Poslije montaže svih ploča u pregradi treba sudarnice očistiti od morta i rešetke kitati. Eventualna oštećenja mjesta treba namočiti i popraviti vapnenocementnim mortom. Površine ploča visine kata tako su obrađene da žbukanje nije potrebno.


slika 6. Skrojeni komad siporeks-ploče kao nadvoj nad otvorom u pregradi od siporeks ploča

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi