"Smisao postojanja arhitekture temelji se na potrebama korisnika koji (d)oživljavaju zgradu.", uvjereno je rekao švicarski arhitekt Stefan Camenzind.

Njegov dom na jezeru Zürich je stoga u potpunosti prilagođen njegovim potrebama i arhitektonskoj filozofiji dizajna usredotočenog na korisnika te očarava svojim položajem, prostornim planiranjem i građevinskim materijalima, kroz naizgled nespojive suprotnosti.

„Glamur" objektu, koji je u svakom pogledu spektakularan, pružio je fleksibilan i maštovit Prefa krovni romb.

Prirodnost, koja harmonizira s futurističkim oblicima, Buen Retiro koji – unatoč silnoj smirenosti – obiluje arhitektonskim dinamizmom, uzdiže vjeru u sklad suprotnosti i ujedno slavi skladnost cjelokupne slike te nonšalantnost koja ništa ne prepušta slučaju: sa Flexkućom Stefan Camenzind uspio je ostvariti svoj osobni zahtjev za filozofiju dizajna usredotočenu na korisnika.

Došla je, kako bi ostala

Flexkuća na Zürichskom jezeru privlači poglede, kao nasukani svemirski brod iz drugog svijeta. Izvana agresivno spektakularna, a iznutra puna topline koja se ne otuđuje od eksterijera nego unosi prirodu i okoliš u kuću.

Svatko tko dođe ovdje podsjetit će se na Goetheov citat iz Fausta: "Ostani, tako si lijepa." Upravo to želio je ostvariti i sam arhitekt Stefan Camenzind koji se u Zürichu od 2004. godine, u svom studiju za arhitekturu i dizajn radnog mjesta „Evolution Design", specijalizira za arhitekturu koja se usredotočuje na individualne životne i radne potrebe ljudi.


Arhitekt Stefan Camenzind

Usavršena iskustva s Google-a

Camenzind, koji je ostvario vrlo uspješne koncepte za radna mjesta na različitim Google lokacijama, usredotočen je na razumijevanje posebnih potreba ljudi.

"Planiramo zgrade za ljude. To se posljednjih godina vrlo često zaboravlja tijekom planiranja. Debata o tome kako arhitekturom možemo stvoriti motivaciju, učinkovitost i emocionalnu povezanost ili identifikaciju korisnika rijetko se odvija", kaže kritički. Slijedom toga, Camenzind ovo ne prakticira samo u projektima za tvrtke, već i za privatne graditelje – a sada i za sebe.

Fleksibilnost u matičnoj luci

Dati više slobode, fleksibilnosti i prostora također je koncept Flexkuće – koji se oslanja na filozofiju – konceptom do savršenstva. "Zato se kuća ne čini tako statična kao ostale kuće. Puno je zakrivljenija, unutra je puno više pokreta. I izgleda kao da se brod usidrio", kaže Camenzind, koji je stvorio luku za svoje privatno vrijeme, u kojoj neobičan oblik i atmosfera i dalje igraju ključnu ulogu.

Dinamika stvara mir

Kada razgovarate s Camenzindom o dizajnu njegova utočišta mira, iznenađujuće je što se prvo spominje dinamičnost: "Uska zemljišna parcela koja se spušta do određene točke, parcela koja nije pravokutna i zato već prenosi određenu dinamiku, dinamika koja se dobiva kroz željeznicu smještenu iza, dinamika jezera u pokretu i topografija padine. Iz tih osnovnih zahtjeva stvorena je zgrada koja može podnijeti upravo ovu dinamiku, ali i integrirati ju i dati joj širinu", objašnjava arhitekt.

Relativno jednostavan dizajn sastoji se od katova, od kojih je svaki na jednoj strani zaokružen s drvenim lukovima koji čine polukrug.

Ovako ujedno odaju dojam virtualnog kretanja, a istodobno unose svjetlost i odraz okolice u samu zgradu. "Čak i kad sam u kući, povezan sam s vanjskim svijetom. Osjećam nebo, osjećam sunce, vidim vjetar iz dobro zaštićenog gnijezda u kojem se mogu udobno smjestiti.", kaže Camenzind

Opuštajući faktor zahvalujući Prefa rombovima

Prednja strana kuće ima impresivnu staklenu frontu cijelom dužinom. Na krivuljama se mogu u malom razmjeru vidjeti čisto-bijele Prefa šindre, koje djeluju poput svojevrsne presvlake.

"Budući da ovi lukovi odaju dojam vrlo snažne sile, bilo nam je važno pronaći oblogu koja bi održala ovaj koncept pokreta i kompatibilno se nastavila u pogledu boja", kaže Camenzind, koji se nakon testiranja mnogih materijala neprestano vraćao na ideju o drvenim šindrama tipičnim za stare crkvene tornjeve, a koji za njega predstavljaju teksturu i mekoću.

Moderna verzija drvenih šindri s Prefom

Ovaj perfekcionist međutim nije želio raditi drvene šindre iz nekoliko razloga, zbog nedostataka prilikom održavanja, trajnosti i mogućnosti obrade te sheme boja. Mali Prefa aluminijski romb krov, modernija interpretacija drvenih šindri, bila je savršena zamjena.

Prefa romb krovovi imaju prednost jer nisu pravokutni kao konvencionalne šindre. Imaju ovaj poseban oblik koji odiše mirnoćom. Daju lijepu teksturu koja se vrlo dobro približava prirodi.

Priroda se, slično kao i Prefa romb krovovi, više manifestira u pokretnim formama nego u pravokutnim oblicima. Ideja da krivulje unesu dah prirode u zgradu jednostavno je optimalno odgovaralo ovom načinu razmišljanja.

Materijal se ne treba i ne smije siliti na suradnju

Jednostavnost montaže i fleksibilnost materijala također mnogo govore o Prefi. "Zgrada izgleda jednostavno, ali geometrijski je vrlo složena s obzirom na to da je tlocrt trapezoidan. Time nastaju ukošeni rezovi koji su se morali napraviti. Krovni rombovi Prefa savršeno se podudaraju s geometrijom. Ne biste trebali prisiljavati materijal da radi nešto što on ne želi učiniti", Camenzind cijeni ne problematično i prirodno rukovanje Prefa aluminijskim proizvodima, koje je koristio prvi put. "Tekstura, obradivost, ali i omjer cijene i performanse stvarno su dobri. I dimenzionalnost je impresivna."

Prefa krovni rombovi – moderna interpretacija tradicionalnog materijala


Tehnički savjetnik Stefan Wildi

Mali krovni romb Prefa u međuvremenu pokazuje svoj veliki efekt. Krasi kule s lukovima u Vatikanu (tzv. lukovičaste glave), kupole građevina s prijelaza stoljeća, nadstrešnice ili dimnjake, a sada naglašava zakrivljene oblike Flexkuće.

I ovdje ispunjava složene zahtjeve postavljanja krivulja u zgrade, zakrivljenih fasada i asimetričnih oblika te uspostavlja sustav koji se smatra vrlo tradicionalnim, savršenim i vizualno učinkovitim. Ovo sve je posljedica činjenice da je materijal debljine 0,7 mm te je posebno lagan i vrlo prilagodljiv.

Prefa krovni romb koji se na moderan način koristi u Flexkući postigao je i troškovnu učinkovitost i pokazao se kao vrlo ekonomičnim. Zbog malog formata materijal je otporan na oluje, ima apsolutnu otpornost na hrđu i samim time enormno dug vijek trajanja, a povrh toga bi se moglo reći da je težine pera s 2,8 kg po četvornom metru.

PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi