O prednostima električnog grijanja može se nadugo pisati. Na primjer, može se vrlo dobro i lako kontrolirati te brzo reagira na promjenjive potrebe i postavke. Električno grijanje se može precizno izmjeriti, potrošnja električne energije izmjerena na strujomjeru obično je blizu 99%, a zapravo se u vašem domu pojavljuje kao toplinska energija. Kod električnih grijača nema skrivenih toplinskih gubitaka, kao npr. kod bilo koje vrste grijanja gdje je sustavu potreban dimnjak, neizvjesno varirajući učinkovitost kotla itd.

A ako iz nekog razloga nema plina, još uvijek ima struje (koju čak i sami možete proizvesti) i možete se grijati. No, ako nema struje, neće raditi ni modernije električne plinske grijalice ili toplinske pumpe.

Je li stvarno skuplje grijati se na struju nego na plin?

Odgovor je očito ne, a uskoro ćete shvatiti i zašto.

Obično postoje 3 vrste troškova povezanih sa sustavom grijanja:

  • Ulaganje
  • Rad
  • Održavanje

Pogledajmo što to znači u odnosu na električno grijanje naspram drugih vrsta grijanja.

1. Niski troškovi ULAGANJA

U slučaju električnog grijanja, investicijski trošak je obično niži od bilo kojeg drugog načina grijanja, budući da nema potrebe za plinskim projektom, rezervoarom plina-nafte, dimnjakom ili kotlovnicom.

2. Niski RADNI troškovi

Ako pogledamo trenutne cijene u EU, vidimo da već plaćamo struju približno kao i drugdje, ali je također jasno vidljivo da cijena prirodnog plina sve više i brže raste od cijene električne energije.

Dakle i u skoroj budućnosti možemo računati na struju, a njegova cijena raste u manjoj mjeri nego plinu. Ekonomičnost električnog grijanja može se povećati jer može raditi i s kontroliranom strujom (noćna tarifa), a to je kao što znamo puno jeftinije.

3. Nema troškova ODRŽAVANJA

Budući da električno grijanje (podno, zidno ili stropno) ili infracrveno grijanje je sustav koji ne zahtijeva radove na održavanju, korisnik je pošteđen troškova kao što su naknada za periodični pregled koji se javlja u slučaju drugih sustava grijanja klime - toplinske pumpe - popravak, plinskih bojlera, ventilacija sustava, troškovi obnove dimnjaka ili godišnje čišćenje dimnjaka.  

Kako možete koristiti električno grijanje bez troškova?

Svaki električni sustav grijanja može se savršeno kombinirati sa solarnim panelima. To jest također možete koristiti električnu energiju koju generiraju solarni paneli u mreži grijanja (vijek trajanja im je 15 i više godina), tako da sustav električnog grijanja može raditi bez troškova. To grijanje na struju čini ne samo najekonomičnijim, već i ekološki najprihvatljivijim načinom grijanja. Uz trenutne cijene energije, investicijski trošak sustava solarnih panela isplatit će se za 4-6 godina. Zamislite samo, čak i nakon 6 godina koliko novca možete uštedjeti na električnom grijanju.

Video prezentacije možete pogledati na našem Youtube kanalu (Mirakul Podno grijanje na struju)

Može se postaviti bilo gdje i to u JEDNOM DANU

U zatvorenom prostoru možete stvoriti ugodan osjećaj topline u svakoj prostoriji stana - bilo uz pomoć infracrvenih panela montiranih na strop ili uz pomoć grijaćih kabela položenih ispod podnih keramičkih pločica ili pomoću suhe gradnje ispod laminata, vinila ili trakastog parketa, postavljanjem aluminijske grijaće folije ili alu grijaće mreže.

Lijepo je kada nam se noge ne smrznu čak ni dok hodamo bosi u svom domu, kad imamo podno grijanje.

No infracrveno grijanje u zatvorenom prostoru također je dobar izbor, jer ovdje na primjer nema gubitka topline kao ni kod ostale vrste električnog grijanja. Toplina se ne gubi u cijevima dok dođe iz kotla u radijatore, nema medija za prijenos topline, za razliku od plinskog konvektorskog ili radijatorskog centralnog grijanja, gdje se gubi više ili manje topline oslobođene izgaranjem kroz dimnjak ili ventilaciju.

Električni kabeli ugrađeni u estrih mogu raditi sa noćnom tarifom struje i akumulirati toplinu u estrihu, koju u slučaju nestanka struje vraćaju u prostor cijeli dan bez nekog gubitka osjećaja ugođaja.

Električno grijanje može osigurati kontinuiranu toplinu ne samo u stanovima, već i u uredima, restoranima, sportskim objektima, crkvama, školama, zimskim vrtovima, gdje također radi učinkovito.

Ukratko, prednosti električnog grijanja su:

  • Ekonomičan
  • Može se postaviti bilo gdje
  • Omogućuje ravnomjernu raspodjelu topline
  • Estetski dobro izgleda ili je nevidljiv ako se postavlja kao podno grijanje

NEDOSTACI ELEKTRIČNOG GRIJANJA

Jednostavno ne postoji bitan nedostatak električnog grijanja naspram ostalih sustava grijanja osim cijene električne energije koja je malo po malo skuplja kao i cijena plina, nafte, peleta, drva…

Tendencija je u Hrvatskoj i u EU gradnja niskoenergetskih kuća sa jako dobro termoizolacijom što je osnova za kvalitetno grijanje uz donošenje zakona gdje se svaki novi objekt mora graditi uz montažu solarnih panela.

KRIVA VJEROVANJA U VEZI ELEKTRIČNOG PODNOG GRIJANJA 

  • Električno podno grijanje povećano diže prašinu u zrak

Najčešća zabluda o podnom grijanju je "povećano lebdenje prašine", koja se temeljila na podnom grijanju u zgradama bez toplinske izolacije koje se koristilo do kraja 90-ih, jer je bila potrebna vrlo velika količina topline, pa je pod radio i na visokim temperaturama.

Današnje gradnje i obnove u kombinaciji s toplinskom izolacijom poboljšale su energetska svojstva zgrada, pa se danas primjenjuje samo nisko-temperaturno podno grijanje (do max. 30°C). S obzirom da temperatura između poda i stropa pokazuje malu razliku, kretanje zraka u prostorijama je minimalno i prašina se jako slabo diže u zrak.

Iz tih se razloga u modernim zdravstvenim ustanovama diljem svijeta koristi površinsko grijanje (podno, zidno i stropno grijanje) kako bi se osigurali sterilni uvjeti bez prašine.

Što je veća toplina između poda i stropa, odnosno između grijaćeg tijela (radijator od 50-60°C) i zraka u prostoru, veća je brzina strujanja zraka, pa tako se povećava i lebdenje prašine u zraku.

  • Električno podno grijanje štetno djeluje na noge zbog pregrijavanja

Počnimo s time da za ispravan rad električnog podnog grijanja temperatura podne površine ne smije biti viša od 29-30 stupnjeva – to je činjenica. Izuzetno dobro i točno se može postaviti temperatura poda pomoću termostat predviđena za podne sustave grijanja sa dva senzora - zračnim i podnim senzorom. Podni senzor prema svojim tvorničkim postavkama svaki put (postavke je moguće ručno mijenjati) kad temperatura poda postigne 30°C isključi grijanje, i čini to stalno dok zrak u prostoru ne postigne željenu temperaturu postavljenu na termostatu (cca. 22°C), kontroliranu sa zračnim senzorom. Odnosno, ako je sve ispravno projektirano i instalirano, vaša stopala ne mogu i neće se pregrijati.

  • Električno podno grijanje se ne može staviti ispod laminata, vinila, itd… jer ih isušuje

Postoji li podna obloga ispod kojega električno podno grijanje se ne može postaviti?

Dugo je vremena odgovor na ovo pitanje bio jednostavan: naravno da postoji.

Međutim, danas, na tržištu već postoji tehnologija električnog podnog grijanja sa grijaćih kabelima, pa više nije problem odrediti prema vrsti završne podne obloge kojim ćemo se grijaćim kabelima/mrežama koristiti, a zanemariv je i broj završnih podnih obloga ispod kojih ne možemo postaviti električno podno grijanje. Bitna je tehnologija na koji način ćemo postaviti električno podno grijanje ispod izabrane završne podne obloge!!!

Kod tradicionalnih tehnologija podnog grijanja na bazi vode možete očekivati ​​prilično velike temperaturne oscilacije iako su regulirane termostatom (npr. između 0 i 40°C), dok električni grijaći kabeli rade na temperaturi do 30°C, uz kvalitetnu regulaciju termostata sa dva senzora, stoga ne mogu oštetiti ni završnu podnu oblogu.

Više od 10 godina iskustva i rada s električnim podnim grijanjima. Za bilo koje pitanje/upit kolege iz tima Mirakul rado će Vam odgovoriti. Obratite se našim kolegama u Osijeku ul. Josipa Huttlera 33 (trgovina i prezentacijski centar) tel.: 031/ 30 12 44 ili u Tisnom (webshop) tel.: 022/ 43 86 20.

Instagram kanal (mirakul_grijanje)

www.mirakul-inovativna-grijanja.hr

Mirakul Inovativna grijanja d.o.o.

MIRAKUL INOVATIVNA GRIJANJA d.o.o.
MIRAKUL INOVATIVNA GRIJANJA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Dostupno na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi