Prije nego što odaberete podne obloge trebate imati na umu da će vjerojatno biti dugog vijeka i da se radi o trajnom dijelu prostorije. Zato ih trebate pažljivo odabrati. Usporedite cijenu i trajnost, saznajte koliko iznosi polaganje poda jer se preporučuje da to izvodi stručnjak, te dobro razmislite koliko ste truda spremni uložiti u njegovo održavanje.

Polažete li podne obloge u manjoj prostoriji i želite stvoriti vizualno veći dojam tada je uz neutralne i svijetle boje na zidovima dobro postaviti podne obloge prirodnih boja jer će unijeti dašak topline. Prije odabira vrste poda imajte na umu i način grijanja u prostoriji jer, na primjer, nisu sve podne obloge praktične za podno grijanje.

Uz materijal treba odabrati i boju. Mana jednobojnih podnih obloga je u tome što će se na njima oštećenja zamijetiti više nego na podovima koji imaju uzorke. Ipak, veliki uzorci na oblogama mogu biti previše nametljivi. Svakako vodite računa o vizualnom dojmu prostorije jer je i estetika bitan faktor.

Postavljate li podne obloge u kuhinji, kupaonici ili potkrovlju najbolje rješenje su tvrdi podovi, primjerice, kamen, drvo ili daske. Prednost drvenih podova je lako čišćenje i toplina, no nedostatak može biti u vodootpornosti i trajnosti. Tvrde podne obloge su i škriljevac te vapnenac, ali oni su hladni.

Uz navedene materijale na tržištu se nalazi i terakota (obojeno drvo), drveni laminat, keramičke pločice koje su najnepropusniji i najizdržljiviji materijal, mramor koji može trajati vječno, vapnenac, podloge od biljnih vlakana, pluto, vinilne pločice, guma, linoleum… Ne morate stati na jednom materijalu i jednoj boji, već razmislite ima li u prostoriji mjesta za dvije vrste podnih obloga jer je to veoma učinkovit način da se podijeli prostor.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi