slika 1. Opšav obične krovne uvale

Krovne su uvale elementi raščlanjenih ili višestranih krovova. Ona je određena presječnicom dviju krovnih ploha, kojima vanjske linije streha zatvaraju najčešće pravi, a iznimno i tupi ili šiljasti kut.

Daščana podloga

Ispod spomenute presječnice je uvalni rog u koji se upiru skraćeni rogovi obiju krovnih ploha. Paraleno s uvalnim rogom treba preko skraćenih rogova jedne i druge krovne plohe pribiti daske debele 24 mm, u širini 35 do 40 cm. Nutarnji rubovi dasaka uz grebenski rog trebaju prihvatiti njegove gornje bridove za 4 do 5 cm.

Povrh uvalnog roga treba pribiti još jednu dasku široku oko 15 cm, s koso skinutim donjim bridovima, te ju simetrično postaviti i pričvrstiti na oba već izrađena ruba.

Opšav

Za opšav su potrebne limene ploče široke oko 70 i duge 200 cm, što znači da se od tvorničkih ploča režu uzdužno, kako bi bilo manje uzdužnih prijeklopa. Oba im se uzdužna ruba previjaju nagore i natrag za 2 do 3 cm.

Srednji se dio simetrično previja tako, da mu je sredina ravno dno uvale, od kojega se lijeva i desna strana uzdižu pod kutom određenim kosinama oplate. Rubovi se jedne i druge strane opšava hvataju limenim kvačicama, koje se drugim krajem pribijaju na oplatu u razmacima po 50 cm (sl. 1).

Prijeklopi opšava

Pravilo je da se dužine prijeklopa viših elemenata opšava preko nižih elemenata izrade prema nagibu dna opšava. Taj je nagib uvijek manji od nagiba pripadnih krovnih površina. Pojedinim nagibima odgovaraju dužine prijeklopa kako slijedi:

Gornji se rub ploča previja nagore i natrag, a donji samo nadolje ukoso. Tako u prijeklopima ostaju međuprostori debljine oko 2 mm, koji onemogućuju penjanje vode nagore. Da su ploče međusobno bolje priljubljene, voda bi se između njih penjala nagore zbog poznate fizičke pojave kapilarnosti (sl. 2).


slika 2. Potrebne dužine prijeklopa limenih opšava

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi