Hard Rock Hotel Budapest, Budimpešta, Mađarska. Primijenjeni sustavi: MB-86 SI, MB-SR50N EFEKT

Uništavanje prirode, klimatske promjene, onečišćenje zraka, emisivnost – suvremeni su izazovi s kojima se građevinska industrija suočava već neko vrijeme. Uz to, došlo je novo opterećenje – drastični porast cijena energije.

Spas planetu  zadnje vrijeme za promjene

U Hrvatskoj više od 42 posto ukupne potrošnje energije odlazi na zgrade, a taj se udio u posljednjih tridesetak godina stalno povećava. Prema podacima Eurostata, mi smo na osmom mjestu među državama članicama EU po porastu potrošnje električne energije u 2021. Taj je porast iznosio skoro 2 posto u odnosu na prethodnu godinu. Smanjenje potrošnje energije jedini je način za smanjenje ugljičnog otiska i aktivnu borbu protiv globalnog zatopljenja. U međuvremenu, da bi se ispunili ciljevi koje je EU postavila za 2030., potrošnja energije morala bi pasti za više od 16%.posto.

Održiva gradnja više ne predstavlja modu ili privremenu zanimljivost. Smanjenje negativnog utjecaja zgrada na prirodni okoliš je neophodno. Ne samo tijekom izgradnje ili uporabe. Održiva gradnja počinje u fazi projektiranja i odabira dobavljača građevinskih materijala koji su ekološki prihvatljivi – naglašava Viktor Stojanoski, Regional Manager Aluprof.

Nobu Hotel, Varšava, Poljska. Primijenjeni sustavi: MB-86 ST, MB-SR50N EFEKT, MB-SR50N OW, MB-SR50N EI EFEKT 

Održiva gradnja  ekonomski aspekti

Iako su glavni pokretač uvođenja zelene gradnje bili i ostali ekološki razlozi, s obzirom na rastuće cijene energije, ne smije se zaboraviti da ona ima značajan utjecaj na gospodarstvo. Smanjenje potrebe za energijom potrebnom za grijanje ili hlađenje prostorija ima veliki utjecaj na troškove korištenja objekta, odnosno nešto na što investitori i potencijalni kupci ili najmoprimci počinju sve više obraćati pozornost.

Troškovi održavanja objekata drastično rastu. Teoretski, tipičan najmoprimac poslovnog prostora u Hrvatskoj prošle bi godine imao razloga za zadovoljstvo. Prema analizama Occupier Cost Index konzultantske kuće Colliers, u Hrvatskoj je prosječni trošak zadržavanja zaposlenika u uredu godinu dana pao za 3%. No, ako ipak troškovi energije porastu više puta i uz to se održi inflacija, onda će ti troškovi značajno porasti. Ako se to dogodi, isplativost pojedinih poslovanja će biti upitna.

Koje aktivnosti mogu popraviti stanje naše sredine, ali i novčanika?

Temelj je to da se svaka nova zgrada gradi u održivom sustavu... To ne samo da će spriječiti stvaranje problema u budućnosti, već će predstavljati i dobru odluku sa stajališta same investicije. Najmoprimci neće tražiti energetski neučinkovite prostore, čije će održavanje biti skupo i opterećeno negativnim PR-om, kao nepovoljni za okoliš i lokalni ekosustav.

Rješenja kao što su toplinski izolirani prozori i vrata u Aluprof aluminijskim sustavima MB-86NMB-79N ili sustavi za pasivnu gradnju MB-104 Passive pružaju mogućnost konstrukcije zgrade koja je energetski učinkovita  – kaže Viktor Stojanoski. Naš najnoviji sustav MB-79N opremljen je izolacijskim umetcima i dvokomponentnom središnjom brtvom. A za najzahtjevnije korisnike imamo MB-79N SI+ s dodatnim izolacijskim umetcima unutar profila. Učinak je dobivanje koeficijenta Uw od 0,64 W/(m2K), Uf do 0,83 W/(m2K).

Modern house. Primijenjeni sustavi: MB-79N

U već postojećim objektima rješenje je renoviranje ili revitalizacija, koja će omogućiti poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade. Taj je rad već počeo. Zahvaljujući programima, kao što su subvencije u sklopu Fonda za zaštitu životne sredine i učinkovitosti pr. "Energetska obnova stambenih zgrada" ili "Program energetske obnove obiteljskih kuća“, mnoge zgrade poboljšavaju energetsku učinkovitost, ali još mnogo toga treba učiniti.

To poboljšanje ne mora značiti temeljitu rekonstrukciju. Implementiranjem rješenja kao što je pametna zaštita od sunca sa senzorima na vremenske utjecaje, može se postići reduciranje zagrijavanja prostorija ljeti i zaštita od gubitaka topline zimi. A tih nekoliko stupnjeva manje ljeti ili više zimi znači stvarnu financijsku uštedu zahvaljujući nižoj potrošnji energije.

U Aluprofu su dostupne tri kategorije proizvoda čijom uporabom se smanjuje količina energije koju zgrada koristi. Svaki od njih: fasadne žaluzine Skyflow, vanjske rolete ili screen zasloni SkyRoll mogu biti opremljeni senzorima na vremenske utjecaje, što omogućuje kontrolu roleta ovisno o vanjskim čimbenicima.

Primijenjeni sustavi: fasadna žaluzina

Let’s Build a Better Future

Održiva gradnja predstavlja brigu ne samo o ekologiji samog procesa gradnje, već i o tome kako će određena građevina funkcionirati u budućnosti i koliki će biti troškovi njezine rekonstrukcije ili rušenja. U Aluprofu se ovi izazovi zelene gradnje tretiraju na sveobuhvatan način. Tvrtka se fokusira na aluminij jer je izdržljiv i može biti održavan u nepromijenjenom stanju dugi niz godina. Ako se pojavi potreba za rekonstrukcijom, aluminijske prozore, vrata i fasade moguće je obnoviti i ponovno iskoristiti. Aluminij se može neograničeno dugo reciklirati i vrlo je energetski učinkovit. Dodamo li tome visoke izolacijske parametre aluminijskih sustava dobivene zahvaljujući pasivnim tehnologijama koje je tvrtka razvila, fotonaponske sustave s kvantnom točkom ili zaštitu od sunca sa senzorima na vremenske utjecaje, dobivamo tehnologiju koja je dobra za okoliš i za novčanik.

Članak je sponzorirao Aluprof

Sponzorirani članak

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi