Fuge su izrazito važan sastavni dio onoga što brojne nacionalne norme definiraju kao obloge od keramičkih pločica. Značajne su i iz estetskih i iz tehničkih razloga koji imaju veliku ulogu u postizanju konačnog rezultata. Prema tome, već u fazi projektiranja potrebno je uzeti u obzir sve bitne značajke kao što su veličina pločica i prostora (osobito terase i pročelja), namjena prostora i dr. te prema tome odrediti vrstu mase za fugiranje i ostale parametre, a sve u svrhu kvalitete i trajnosti popločanih površina.

Isto tako, tehničke aspekte fuga smatramo prioritetom jer povećavaju trajnost keramičkih pločica smanjujući rizik od problema poput odvajanja pločica, pojave pukotina i neravnina, što u konačnici izravno utječe na očekivan vijek trajanja same keramičke obloge.

Dobro projektirane i pravilno ispunjene fuge mogu produljiti vijek trajanja keramičkih pločica. Kako? Fuge su u osnovi način održavanja kontinuiteta površine popločane pločicama i modificiranja njezina modula elastičnosti čineći cijelu liniju sustava pločica/fuga više „deformabilnom” te, kao rezultat toga, sposobnom izdržati dimenzionalna naprezanja kojima će popločane površine biti izložene tijekom njihova vijeka trajanja.

Važnost fuga

Površine obložene keramičkim pločicama bez fuga imaju modul elastičnosti gotovo isti kao jedna velika keramička pločica. Kao rezultat toga, površina će biti izuzetno kruta te je veća vjerojatnost da će nastati pukotine na pločicama ili će se odvojiti od Severin Čamdžić 12 MS br. 51/2022 podloge nego na površinama obloženim keramičkim pločicama s fugama.

Također može doći do neželjenih pojava zbog dimenzionalne nestabilnosti u podlozi uzrokovane uglavnom higrometrijskim skupljanjem podloge (prilikom polaganja keramičkih pločica na nedovoljno sazrele podloge kao što su estrih, beton itd.), zbog različitog koeficijenta toplinskog rastezanja i/ili skupljanja u podlozi ili na pločicama koje su izložene značajnim promjenama temperature.

Nadalje, tijekom faze projektiranja treba uzeti u obzir i deformabilnost površine uzrokovane statičkim i dinamičkim opterećenjima itd. Ukratko, popločane površine s nižim modulom elastičnosti bolje će apsorbirati te učinke i smanjiti rizik od lomljenja i/ili odvajanja. Iz toga slijedi da su fuge vrlo važne za očuvanje cjelovitosti i trajnosti keramičkih pločica.

Što norme propisuju?

Mnoge nacionalne norme, uključujući talijansku normu UNI 11493-1, propisuju upotrebu spojeva. Norma UNI 11493, odjeljak 7.10.2 (širina fuga), navodi sljedeće: „Polaganje pločica bez fuga nije dopušteno. Ni u kojem slučaju ne smiju se specificirati ni usvojiti širine fuga manje od 2 mm“.

Širina fuga mora se definirati tijekom faze projektiranja uzimajući u obzir sljedeće aspekte: ‐ vrstu pločica (prešane/ekstrudirane; ratificirane/neratificirane) ‐ format pločica ‐ toleranciju dimenzija navedene za pločice ‐ koeficijent toplinskog rastezanja korištenih materijala za sustav popločavanja ‐ mehanička svojstva (deformabilnost/ modul elastičnosti) materijala za ugradnju (ljepilo i masa za fugiranje) ‐ položaj i raspored dilatacija ‐ mehanička svojstva (krutost, dimenzijska stabilnost) podloge ‐ područje uporabe (unutarnje/vanjsko) i očekivane uvjete rada.

Kao opće pravilo projektne specifikacije obično se navodi da širina fuga treba biti 2 – 3 mm za prešane pločice pravilnih dimenzija (ratificirane pločice) postavljene u unutarnjim prostorima na čvrstu, dimenzionalno stabilnu podlogu, odnosno 6 – 8 mm u svim drugim uvjetima.

Da bi se izračunala ispravna širina fuga, potrebno ju je definirati još u fazi projektiranja. Međutim, ako to nije moguće ili ne postoji faza projektiranja, keramičari mogu uzeti gore navedene dimenzije kao tehnički valjanu smjernicu.

Ne samo trajnost

Također je važno uzeti u obzir da, s točke gledišta tehničkih svojstava polaganja pločica s fugama, postoje i druge prednosti. Fuge smanjuju utjecaj razlika u dimenzijama između pločica te time olakšavaju korigiranje dimenzijskih odstupanja u formatu pločica kao i kontrolu ravnomjernog popunjavanja fuga.

Isto tako, važno je napomenuti da dovoljna širina fuga znatno doprinosi dužem vijeku trajanja bilo koje vrste materijala mase za fugiranje koja se koristi za njihovo popunjavanje. Ništa manje važan nije ni estetski aspekt fuga, koji se postiže tijekom faze izvedbe, fugiranja i brtvljenja dilatacija, pri čemu karakteristike proizvoda postaju izuzetno bitne. Stoga je važno osloniti se na kvalitetne proizvode visokih performansi.

Najprikladnija masa za svaku vrstu fuga

Koju vrstu mase za fugiranje treba koristiti ovisi o potrebnim svojstvima te o području upotrebe. Visokokvalitetne akrilne i cementne mase za fugiranje visokih svojstava, poput ULTRACOLOR-a PLUS, KERACOLOR-a i FLEXCOLOR-a, uobičajeno se koriste u okolini u kojoj je potreban proizvod visokih performansi. Mapei cementne mase za fugiranje također imaju specijalne dodatke koji daju dodatna svojstva kao što su DropEffect® (vodoodbojnost) ili BioBlock® tehnologija (protiv bakterija i plijesni).

Epoksidne mase za fugiranje nužne su kada je potrebna masa za fugiranje koja je neupojna, ima visoku otpornost na kemikalije te omogućava visoke sanitarne zahtjeve kao što su industrijski podovi, industrijske kuhinje, kantine, laboratoriji itd. Svi proizvodi iz obitelji KERAPOXY mogu se koristiti za fugiranje podova, zidova, radnih stolova itd. u skladu s načelima standarda HACCP (Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke) i zahtjevima Uredbe EZ br. 852/2004 za higijenu namirnica.

Epoksidne mase za fugiranje

Također je vrlo važno napomenuti da su epoksidne mase za fugiranje sve popularnije u stambenom sektoru. Stalno povećanje formata i veličine pločica čiji smo svjedoci posljednjih nekoliko godina dovelo je, s jedne strane, do smanjenja ukupnih površina koje fuge moraju pokriti, ali je, s druge strane, još više povećala ulogu fuga u sustavima obloga.

Naime, uloga fuga postala je još važnija zbog veće razine induciranog naprezanja generiranog većim formatima i potrebe da se što više smanji „krutost“ obloga. Niski udio površine fuga po četvornom metru i uvođenje epoksidnih masa za fugiranje, koje su jednostavnije za upotrebu (poput masa KERAPOXY EASY DESIGN i KERAPOXY CQ), potaknuli su uvođenje epoksidnih masa za fugiranje za stambene/ poslovne zgrade, dok su se u MIŠLJENJE STRUČNJAKA 14 MS br. 51/2022 prošlosti koristile samo u industrijskom sektoru.

Prema tome, u današnje vrijeme nije rijetkost vidjeti da se epoksidne fuge koriste u stambenim i poslovnim prostorima ili barem u prostorima i na površinama koje su više izložene kemijskim i mehaničkim opterećenjima kao što su kupaonice i kuhinje. Zapravo, epoksidna masa za fugiranje idealno je rješenje kada se traži masa za fugiranje koja ne upija i koja se lakše čisti te osigurava visoke sanitarne zahtjeve.

Provjerena i certificirana kvaliteta

Napomenimo da su KERAPOXY EASY DESIGN i KERAPOXY CQ certificirane prema normi ISO 22196: 2007/2011 od strane neovisnog britanskog laboratorija Industrial Microbiological Service Ltd. i odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Modeni kao mase za fugiranje koje osiguravaju potrebnu zaštitu od stvaranja i širenja bakterija i ostalih mikroorganizama.

To znači da su posebno pogodne za korištenje u kombinaciji s keramičkim pločicama sa sličnim karakteristikama kao što je to u zdravstvu, javnim prostorima poput bazenskih kompleksa ili kuhinja restorana i sl. gdje se zahtijeva izrazito visok stupanj higijene. Jasno je da fuge imaju vrlo važnu ulogu u dizajnu i polaganju keramičkih pločica te da njihova prisutnost izravno utječe na trajnost i kvalitetu obloga od keramičkih pločica.

Stoga je važno projektirati pločice s fugama dimenzioniranima u skladu sa specifičnim značajkama svakog pojedinog projekta i uvjetima u kojima će površina biti izložena, a također u skladu s trenutno važećom normom (kao što je UNI 11493-1). Jednako je važno odabrati i odgovarajuće proizvode za ispunjavanje fuga, proizvode koji imaju odgovarajuće mehaničke karakteristike i svojstva u skladu s međunarodnim referentnim normama (EN 13888) koji su estetski ugodni, ekološki održivi i trajni.

Zaključno, važno je naglasiti da su Mapei mase za fugiranje klasificirane kao EC1 PLUS u skladu s EMICODE klasifikacijskim sustavom koji je izdao GEV. To znači da naši proizvodi imaju vrlo nisku emisiju hlapljivih organskih spojeva te štite zdravlje onih koji ih koriste kao i onih koji žive u okruženju u kojem se koriste. Pozivamo vas da se obratite Mapei Odjelu tehnike kako biste definirali najprikladniji proizvod za svoje potrebe u skladu s potrebnim karakteristikama i radnim svojstvima.

Za više informacija posjetite www.mapei.hr i www.mapei.com

Pratite nas na društvenim mrežama Facebooku i Instagramu.
Pratite Mapei Croatia TV na YouTubeu.

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi