Provjera izvedivosti

Postupak predviđen za gradilišta koja koriste montažne module je sljedeći:

a) kupac nam dostavlja arhitektonske i eventualno statičke nacrte za provjeru izvedivosti projekta montažnim modulima i utvrđivanje dodatnih troškova
b) dostava ponude klijentu putem prodavača naznačenog od strane kupca
c) po prihvatu dostavljene ponude, kupac je dužan dostaviti konačne izvršne nacrte u dwg formatu (arhitektonske – dijelovi, presjeci i mape + statičke) sa svim detaljima koje šaljemo našim arhitektima i telefonskim brojem + e-mail nadzornog inženjera ili stručne osobe koja će posredovati s našim arhitektom za objašnjenje eventualnih detalja.

Naš arhitekt dostavlja elaborat referentnoj osobi klijenta koja će ga morati provjeriti i potpisati u znak prihvata. Potom se sve šalje u naše postrojenje kako bi se krenulo s proizvodnjom.

Proizvodnja modula u postrojenju

Proizvodnja zidnih modula odvija se u postrojenju. Uz pomoć oplatnih blokova od drvocementa priprema se neprekinuti zid, iz kojega se prema projektu izrezuju montažni moduli i provodi dodatna obrada, poput pripreme otvora za izlijevanje betona na mjestima spajanja ortogonalnih zidova.

Dostava na gradilište

Moduli se isporučuju u posebnim spremnicima težine između 1.500 kg i 3.500 kg. Spremnici se istovaruju dizalicom i odlažu na ravnu i prikladnu površinu (provjeriti također kapacitet nosivosti ploča i međuploča) koja se nalazi čim bliže mjestu gdje će se moduli postavljati, kako bi se omogućilo brzo i funkcionalno polaganje.

Podizanje i postavljanje

Potrebno je provjeriti da moduli nisu pretrpjeli oštećenja kod prijevoza, a u slučaju da postoji rizik kod podizanja, ne smiju se premještati. Moduli se uzimaju iz spremnika, podižu polako i okomito i postavljaju izravno na prikladno pripremljenu ploču ili međuploču prema gornjim uputama.

Osnovna oprema koju treba imati na gradilištu

Bitno je osigurati da nema ljudi ispod visećeg tereta. Moduli se preuzimaju iz spremnika s isporučenim pomagalima za dizanje (klinovi i dvije podizne šipke). Posebni klinovi opremljeni s 4 stezne naprave na sigurnosnoj pločici umeću se u zid ISOSPAN s čekićem za pričvršćivanje modula. Neophodno je poštivati ovu sigurnosnu mjeru.

Imajte na umu da potporna površina mora biti savršeno čista i bez leda, snijega ili drugih prljavština. Potrebno je provjeriti zahtjevnu ravnoću površine (ploča, međuploča, zid). Maksimalna tolerancija ravnoće je +/- 1 cm. Ne smije biti većih nepravilnosti ili šiljaka. Eventualne nepravilnosti potrebno je ispraviti slojem žbuke ili klinovima.

Moduli se postavljaju i stabiliziraju pomoću kosih nosača/potpornja (najmanje dva) koji se pričvršćuju na modul i ploču. Podizne šipke i klinovi uklanjaju se tek kada se utvrdi da su moduli sigurno pričvršćeni s kosim nosačima. Pri postavljanju modula pazite da ne oštetite ili pomaknete već postavljene elemente.

Zidovi se moraju položiti savršeno ravno, ako je potrebno uz pomoć sloja žbuke ili klinova, nakon čega je potrebno provjeriti izravnavanje zida prije ulijevanja betona.

Spajanje modula i zidova

Zidovi se sastavljaju pritiskom modula jedan na drugi. Na kutnim modulima nalaze se odgovarajući otvori za spajanje zidova nanošenjem betona. Da bi se osigurala zvučna izolacija pregradnih zidova, tijekom faze ugradnje na gradilištu, modul se mora prikladno urezati po cijeloj visini, duž linije gdje se zidovi spajaju.

Upozorenje: poštujte odgovarajuće sigurnosne mjere! Sve niše ili šupljine koje tvrtka ISOSPAN odredi u projektu (primjerice umeci za cijevi, kabele, grijanje itd.) moraju se učvrstiti.

Nosiva greda i umetanje cijevi i/ili odvoda

Elementi za nosive grede isporučuju se već spremni za postavljanje u odgovarajuće otvore (vrata i prozore), omogućujući tako brzu i učinkovitu obradu.

Armatura i stupovi

Sva armatura navedena u statičkom projektu mora se umetnuti na gradilištu prije lijevanja betona. Ako je potrebno, moguće je naručiti i unaprijed pripremljene oplate stupova.

Punjenje betonom

Ako se punjenje izvodi pumpom, mlaz mora biti podesiv. Poželjno je u krajnji dio cijevi montirati „sifon“ koji omogućava smanjenje tlačnog pritiska betona i okomito spuštanje betona, čime se izbjegavaju kosi pritisci na zidovima koji bi mogli dovesti do pomicanja modula.

Cijev pumpe polaže se u smjeru zida, a mlaz bi uvijek trebao biti usmjeren prema jednom od rebara. Mlaz za punjenje mora se ravnomjerno rasporediti po slojevima od 75 cm u svim presjecima zida. Brzina punjenja ne smije biti veća od 1 metar/sat u visinu.

Bilo bi poželjno vibronabijati beton. Beton mora biti konstrukcijski i dobro protočan kako ne bi došlo do stvaranja nakupina šljunka ili šljunčanih gnijezda. Kvalitetu betona provjerava građevinski inženjer. Prije i nakon lijevanja betona, moduli se moraju ponovno provjeriti (bilo kakva oštećenja + poravnanje) i ispraviti, ako je potrebno. Potrebno je također provjeriti jesu li kosi nosači/potpornji dobro pričvršćeni i utori i otvori vrata i prozora ojačani.

ISO SPAN Baustoffwerk Gmbh
ISO SPAN Baustoffwerk Gmbh
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i dostava na području cijele Hrvatske.
{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi