Na sjeverozapadnom dijelu Češke, u selu Nové Hamry, području koje je upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine arhitekt David Zámečník ostvario je snove iz djetinjstva i kreirao obiteljsku kuću za odmor moderne arhitekture koja se savršeno stapa s predivnom prirodom koja je okružuje.

Kako je sve počelo?

Zámečník  je jedan od osnivača tvrtke NEW HOW sa sjedištem u Pragu. 2018. godine odlučio je srušiti staru obiteljsku kuću smještenu na pomalo nezgodnoj lokaciji na Rudnoj gori i izgraditi novi objekt.

Za to područje je uobičajeno da se krovovi pokrivaju ili renoviraju, no jako rijetko se događa da se kuća zamijeni s novom. Arhitekt je imao viziju i bio je to početak jedne vrlo osobne priče.

Arhitekt David Zámečník 

Do 1950. godine kuća i imanje bili su u vlasništvu obitelji koja je pripadala članovima njemačke manjine i koja je u to vrijeme bila protjerana iz Rudne gore. Obitelj Zámečníkove žene kupila je zemljište nakon 1950. godine, ali su bili tolerirani od strane vlasti u Čehoslovačkoj Socijalističkoj Republici samo zato što je član obitelji bio pilot Kraljevskog zrakoplovstva. Danas, unuci i praunuci navedene obitelji vratili su se živjeti u ovo područje.

Zámečník je priznao kako dugo vremena nije bio siguran što će kuća i život u ovom mjestu značiti iz moralne perspektive. Želio je mjestu dati priliku za novi početak. Zato je odabrao pristup „tabula rasa“ (prazna ploča), odnosno rušenje postojećeg objekta jer se ne želi osvrtati na prošlost, već gledati samo u budućnost. Njegova verzija utočišta koja oslikava neke od njegovih snova iz djetinjstva uspješno je realizirana. Tome su najviše pridonijeli okruženje koje je bilo izvor nadahnuća te kvalitetni materijali s kojima je bilo jednostavno raditi.

Dizajn obiteljske kuće

Inspiraciju za boju fasade Zámečník je pronašao u prirodi. U selu Nové Hamry mogu se pronaći sve nijanse tamno sive boje - u sjeni drveća, granitnim i bazaltnim stijenama u podnožju Rudnih planina, pa čak i u tamnozelenim iglicama i deblima smreka koje su karakteristične za šume Rudnih planina.

Od samog početka bilo je jasno da fasada i krov trebaju biti obloženi aluminijem u sličnoj tamnoj boji. U ovom slučaju, kao idealan odabir pokazao se Prefa fasadni i krovni sustav Prefalz koji  je zbog svoje podatnosti lakši za obradu od većine usporedivih materijala za falcanje. Time su projektantu pružene široke kreativne mogućnosti na području krova i fasade.

Odabrana je boja Prefalz P.10 antracit, a rezultat je hrapava fasadna površina koja neodređeno podsjeća na lakirano crno drvo i sporo rastuća debla smreke.

Boja i površina nisu jedini upečatljivi aspekti ovog objekta! Kuća je udaljena samo nekoliko metara od ruba šume i pruža se prema vrhovima smreka. Zbog toga što je smještena među drvećem i gotovo skrivena u usporedbi s ostalim susjednim kućama s bijelom fasadom, stvara se dojam kao da su je progutale šume.

S formalne točke gledišta, novu kuću za odmor predstavlja aerodinamična, ali uglata figura gdje klasični elementi poput krova i zida ustupaju mjesto jasnom obliku i međusobno se spajaju.

Vanjski oblik morao se prilagoditi različitim klimatskim uvjetima. Na primjer, opterećenje snijegom zimi zahtijeva odabir strmog kuta krova.

Ideja "vidikovca" određuje visinu kuće iznutra. Trebala bi više nalikovati kuli nego kući, ali također služiti i kao skrovište. Umjesto uobičajena dva kata, stvorene su tri razine od kojih svaka ima svoj karakter.

Najviša razina kuće koristi se kao studio, knjižnica i utočište.  Zámečník ga opisuje kao mjesto u kojem se "misli puštaju da lete". Četvrtasti prozor s bočnim stranama dužine 2,5 m pruža pogled na krošnje drveća, nebo i krajolik.

Na katu ispod nalaze se prostori za spavanje, kupaonica i otvoreni prostor galerije. Pod je djelomično oblikovan mrežom koja uspostavlja vizualnu i akustičnu vezu s najnižom razinom objekta, te funkcionira kao mjesto odmora i oslobađanja mašte. Sjedenje u mreži, bez čvrstog tla pod nogama arhitekt uspoređuje sa snovima o letenju.

Plan je da u bliskoj budućnosti kuća bude puna korisnika tijekom cijele godine. Iz tog razloga, osmišljeno je spavaćih mjesta za najmanje deset osoba. Za budućnost je planirano i proširenje energetskog koncepta kuće. Za sada je opremljena fotonaponskim sustavom na krovu te za vertikalne vjetroagregate koji pomažu ostvarivanju ideje o energetski samodostatnom životu.

Gradnja u planinama

Kuća u selu Nové Hamry nije prvo iskustvo gradnje u planinama za češku arhitektonsku tvrtku. Zapravo, više od deset godina specijaliziraju se u ovom području. Iza njih je i pobjeda na međunarodnom natjecanju u  Slovačkoj 2014. godine gdje su predstavili objekt u planinskom lancu Visoke Tatre.

Obiteljski dom u Nové Hamry-ju je mali prototip nacrta s kojim su pobijedili. Prema Zámečníku, prerano je za donošenje korisnih zaključaka za daljnje nacrte tako nedugo nakon njegovog završetka. Ali, nakon prve zime u kući, siguran je da će iskustva s ovog projekta biti korisna i za druge nacrte tvrtke. Zamečnik objašnjava da je za njih dizajniranje poput igranja stolnog tenisa. Uvijek je ping-pong. I zasigurno je uzbudljivije i bolje ako klijent također zna igrati. Sa svojim imenom NEW HOW (Novo kako) svakako su pogodili bit.

  • Država: Češka Republika
  • Lokacija: Obiteljska kuća, Nové Hamry
  • Kategorija: Novogradnja
  • Arhitektura: NEW HOW
  • Instalater: Tomáš Padevět
  • Vrsta krova: Prefalz
  • Boja krova: P.10 antracit
  • Vrsta fasade: Prefalz 
  • Boja fasade: P.10 antracit
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi