Svjedoci smo događanjima oko puknutih vodovodnih instalacija u gradu Zagrebu i svi smo žalosni i zabrinuti za nastale direktne i indirektne štete na objektima i infrastrukturi grada.

Zlo ne dolazi samo i kao iskusni inženjer iz područja geomehanike dužan sam upozoriti na posljedice koje su se već dogodile ili će se događati unutar temeljnog tla građevina zbog prisustva vode u zonama ispod temelja.

Propuštanje vodovodne mreže u milijardama kubika vode kroz sve godine, propuštanje kanalizacijskih cijevi, neodgovarajuće sakupljanje oborinskih voda u sinergiji s potresom i vibracijama prometa niti najbolji arhitekti ovoga grada nisu predvidjeli kad su projektirali prve građevine u gradu.

Opasnosti za stabilnost konstrukcija

Prisutnost vode u temeljnom tlu najveći neprijatelj je stabilnosti konstrukcija i velika je ugroza građana ovoga grada.

Voda u tlu degradira geomehaničke karakteristike tla, podzemnom erozijom odnosi sitne čestice u dublje horizonte, nekontrolirano ih odvodi izvan zone temeljenja ili ih lokalnom likvefakcijom premješta u zone manjeg opterećenja.

Izgradnja i održavanje objekata u gradu, na žalost, nije pratila i spomenute pojave kroz dugi niz godina, možda stoljeća, a sada potresna događanja otkrivaju defekte koje treba rješavati. Za sanacije nije kasno, treba brzo reagirati, koristiti suvremene metode sanacija vodovodne mreže, odvodnje i temeljnog tla i osigurati građanima Zagreba mirnije življenje.

Postpotresne sanacije moraju obuhvatiti poboljšanje stanja postojećeg, degradiranog tla usko u suradnji s rekonstrukcijom objekata jer to je investicija u sigurnost i budućnost.

Jer:

SANACIJA KONSTRUKCIJE OBJEKATA BEZ SANACIJE TEMELJNOG TLA - u normalnim okolnostima i potresu smanjuje štete i ugroze građana!

SANACIJA TEMELJNOG TLA BEZ SANACIJE KONSTRUKCIJE - u normalnim okolnostima i potresu smanjuje štete i ugroze građana!

OBJEDINJENA SANACIJA KONSTRUKCIJE I TEMELJNOG TLA – osigurava dugoročnu stabilnost objekata i spokoj građana.

Autor: Danko Seletković, mag.ing.min. 

TAUS d.o.o.
TAUS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi