2020. godine, ARHITEKTURA PETERNEL izvršila je narudžbu koja se u početku činila pomalo tajanstveno: tamna zgrada, gotovo potpuno bez prozora, okrenuta od ulice i bez vidljive namjene prostora izvana. Usred idilično-romantičnog ruralnog kraja u sjevernoj Sloveniji kod mjesta Škofje Loke – mjesto koje je više dvorac nego grad i u mnogim turističkim vodičima je opisano kao posebno slikovito – postavljaju građevinu antracitne boje s dvoranom za penjanje u selu Pevno. Arhitektica Lucija Franko bila je savršena za ovaj zadatak, ne samo iz arhitektonske perspektive.

Lucija Franko ide pet puta tjedno na trening u dvoranu za penjanje. Ovim sportom bavi se od svoje mladosti i čak je stigla do trećeg mjesta u Svjetskom kupu u težinskom penjanju. “Sport me izgrađuje i osigurava učinkovitost, što mi pomaže u mom poslu", kaže dok povlači paralele između svog entuzijazma za sport i arhitekturu. Dakle, bila je čisti dobitak i dokazani stručnjak za neobični građevinski zadatak u Pevnu.

Svi čekaju

Klijent, koji je i sam entuzijastični penjač, prvotno je htio izgraditi dvoranu za penjanje otvorenu za sve u malom selu u kojem ima tek nekoliko kuća. To bi trebalo biti mjesto gdje možete ući i izaći bilo kada. Trebao je to biti početak uravnoteženog sportsko-turističkog krajolika u Pevnu. No zbog zakonskih zahtjeva zgrada još, nažalost, nije otvorena za sve. Novi turistički propisi za kraj oko Škofje Loke sprječavaju otvorenje dvorane kao sportskog objekta. Stoga, klijent i njegovi prijatelji dvoranu koriste privatno, dok se ne promijene propisi ili dok se ne dobije dozvola za turistički rad dvorane.

Tamno sivi zid

Za sada je dvoranu osobito lako uočiti u povijesnoj aglomeraciji sela i između starih stogova gdje se suši svježe sijeno. Stojiš tu pred tamno sivim, trodijelnim zidom, čiji tok prati zavoj ceste prema seoskoj crkvi. Aluminijske krovne šindre sa strukturiranom površinom obavijaju cijelu strukturu zgrade. Vizualno se otvara samo s prednje strane gdje se nalazi topla drvena fasada i izduženi prozori, koji podižu hermetičnost fasade i spajaju građevinu s dijelom posjeda koji nalikuje parku. Ako režete jako dobar kruh, on ima čvrstu koricu, dok je iznutra pahuljast. Čini se da arhitektura dvorane za penjanje funkcionira slično: Zaštitna aluminijska kora sa srcem od drva i mekanim podom za zaštitu od pada.

Ostati jednostavan dok si neobičan

U okolici Pevna u modu su ušle snažne, jarke boje. “To je pravi problem, jer propisi o građenju i zaštiti teritorija to ne dopuštaju”, kaže Lucija Franko. Boja fasade dvorane za penjanje trebala je biti smirujuća i tamna. Antracit boja šindre u kontrastu je sa svijetlosmeđom bojom drva ariša. Budući da pojedinačne šindre prekrivaju fasadu uzorkom malog formata, razbija se njegov masivni učinak.

Arhitekt otkriva da su morali ukloniti stari zidani štagalj radi nove konstrukcije, ali da je za istu bilo važno da zadrži osjećaj za taj tip ruralnog okruženja. Trebala bi biti jednostavna zgrada. Pomalo neobičan oblik s kosim zidovima i preklopom kao prijelazom na krov rezultat su zidova za penjanje, koji formiraju cijeli interijer.

Kako dvorana za penjanje izgleda iznutra i koji su arhitektonski izazovi ovog rijetkog građevinskog zadatka? Franko je znala odgovore na ova pitanja iz vlastitog iskustva i prije nego što je preuzela projekt. To također objašnjava zašto je bilo lakše donositi odluke zajedno s uredom ARHITEKTURA PETERNEL i klijentom u procesu projektiranja.

Turizam u budućnosti?

U Pevnu će u budućnosti, uz lokaciju za glamping, biti teniski teren i dvorana za penjanje. Kao nekada, zvonar će i ubuduće potezati uže crkvenog zvona. Lucija Franko više neće raditi u malom arhitektonskom uredu. Već neko vrijeme predaje Software and Building Information Modeling u Ljubljani i želi u praksi produbiti svoje znanje iz ovog područja. Umjesto da zaostaje, ona traži izazove u suočavanju s arhitekturom visokih performansi. “Zanima me digitalni blizanac zgrade”, objašnjava ona. Kao budući BIM Manager, to je upravo ono čime će se ona baviti. "Kreći se i rasti" je ono što je naučila kao sportaš. Luciji Franko, to vrijedi i za arhitekturu.

Krov nalik koži

Tomo Zadravec i njegov tim na čelu su tvrtke ZA&TO od 2014. godine. Upravo oni bili su zaduženi za limarske radove na dvorani za penjanje u slovenskom gradu Škofja Loka i stoga mogu razumjeti zašto ovakvi prostori zahtijevaju posebnu arhitekturu i specifične prostorije. Još jedan plus: Dvorana je uočljiva i pogodna da postane referentna točka regije.

Tomo Zadravec se i osobno voli puno penjati. Prošle je godine čak išao na bungee jumping. „To je slično onome što radim svaki dan kada radim na krovu“. Otkriva da je interes za pomicanjem granica ono što ga fascinira, kako u poslu tako i u sportu. „Te sekunde, taj osjećaj visine, to te gura.“

Posao limarskog majstora u vlastitoj tvrtki nije uvijek tako uzbudljiv kao bungee jumping ili penjanje, ali nudi izazove u komunikaciji s klijentima. A kao čelnik tvrtke odgovoran je za kvalitetu njezina rada. On voli biti na krovu i sigurno ne želi postati voditelj ureda u budućnosti. Ako je potrebno – kao što je bio slučaju u Škofjoj Loki – angažira vanjske montere kada se radi na većim projektima.

Dojmila ga se velika krovna površina višenamjenske dvorane. Iz perspektive obrtnika, krov i fasada  nisu ništa posebno, ali nikada prije toga nije postavljao površinu veličine cca. 700 m². Postavili su šindru u kratkom roku i sa čak osam radnika na krovu odjednom. Krov od folije štitio je krovnu  podkonstrukciju od nestabilnog vremena tijekom montaže. Rezultat bi trebao biti "lijepa, precizna površina" koja se proteže i preko krova i preko fasade. Iako – “Ne može se baš govoriti o krovu i fasadi u ovom objektu. To je zapravo koža koja štiti tijelo”, objašnjava Tomo Zadravec.

ZA&TO nalazi se u Selcu. U regiji Gorenjska na sjeveru Slovenije, nude pokrivanje krovova, popravke krovova i limarske radove. Zimi su tamo vremenski uvjeti vrlo surovi. Regija je poznata po televizijskim prijenosima događaja Svjetskog kupa u skijanju, a Nacionalni park Triglav također nije daleko. Zadravec često preporučuje PREFA-u svojim klijentima, jer cjeloviti sustav PREFA-e nudi rješenja za ovojnice zgrada, zaštitu od snijega i odvodnju na krovovima.

U Sloveniji ima mnogo aluminijskih krovova. Ljudi počinju preispitivati ​​stvari, kaže on. Postoji zahtjev za visokom kvalitetom i smanjenom potrebom za budućim popravcima. Osim toga, klijenti također traže nešto što se dizajnom razlikuje od tradicionalnog pokrivanja crijepom. Isto vrijedi i za arhitekte s kojima radi. Oni razumiju da je metal robustan i da postoji mnogo kreativnog potencijala u aluminijskom krovu.

Dvorana za penjanje Škofja Loka

  • Država: Slovenija
  • Zgrada, lokacija: dvorana za penjanje, Škofja Loka
  • Kategorija: novogradnja
  • Arhitektura: Arhitektura Peternel
  • Instalacija: Tomo Zadravec
  • Vrsta krova: DS.19 šindra
  • Boja krova: P.10 antracit
  • Vrsta fasade: DS.19 šindra, obloga
  • Boja fasade: P.10 antracit
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
PREFA Aluminiumprodukte Ges.m.b.H.
Internet adresa

Dostava na području cijele Hrvatske. Za ostale zemlje po dogovoru.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi