slika 1. Oblici presjeka natkrovnih ili ležećih žljebova

Natkrovni se žljebovi nalaze na mnogim starijim značajnijim zgradama, a danas se rade samo u iznimnim slučajevima i prilikom popravaka spomenutih starijih zgrada. Najčešće su takvi žljebovi iznad istaknutih streha ili potkrovnih vijenaca viših zgrada, pa se izvana ne zapažaju.

Za ovu je vrstu žljebova potrebno više lima nego za potkrovne žljebove. Klizanje snijega i zaleđivanje oštećuje takve žljebove, pa ih je potrebno zaštititi snjegobranom.

Oblici presjeka

Samo je donji dio poprečnog presjeka žlijeba polukružan, ali se nutarnja ploha nastavlja dalje ispod pokrova i završava nagore i unatrag previjenim rubom, koji mora biti 8 do 10 cm iznad prelijevnog hrpta na prednjem rubu žlijeba.

Iznimno se radi i trokutni presjek žlijeba, u kojem je prednja strana okomita, ali se umjesto kuta izrađuje jače zaobljenje (sl. 1). Na prednjem se rubu izrađuje valjkast zavijutak, ali zavinut na nutarnju stranu žlijeba.

Opšav i kuke

Prije postavljanja žlijeba treba na daščanu oplatu povrh strehe pričvrstiti oko 45 cm širok limen opšav s okapnicom na vanjskom i prijevojem nagore i natrag na nutarnjem rubu. kapnica se učvršćuje trnovima, a prijevoj limenim spojkama, oboje na razmacima po 50 cm. Povrh opšava se sa dva vijka pričvršćuju čelične kuke.
Međusobni razmaci neka nisu veći od 100 cm.


slika 2. Dva primjera natkrovnog ili ležećeg žlijeba

Pričvršćivanje žlijeba

Vanjski se valjkasti zavijutak ovija limenim zalistkom, koji je na kraj kuke zakovan u radionici. Nutarnji se prijevoj žlijeba kvači limenom kvačicom, kojoj se drugi kraj pribija na letvu, odnosno na podlogu.

Jeftinija je varijanta natkrovnog ili ležećeg žlijeba bez limenog opšava na strehi, umjesto kojeg se izrađuje dvostruk pokrov od istog pokrovnog materijala koji je na ostalom dijelu krova. U tom slučaju treba donji dio kuke pritegnuti na rog ili ispod podloge žicom. Gornji kraj kuke i žlijeb u svemu je kao u prvoj varijanti (sl. 2).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (17)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi