sl. 1. Naknadna izrada horizontalne hidroizolacije izbijanjem slojeva opeke ili kamena

Stari objekti obično nemaju izrađenu horizontalnu hidroizolaciju, ili je nepravilno izvedena, pa je zid "napadnut" kapilarnom vlagom. Najsigurnije otklanjanje ovog nedostatka obavlja se na slijedeći način: iz zida se izbije 5 do 6 redova opeke u dužini 80 do 120 cm.

Otvaranje zida počinje od uglova zgrade, a zatim ispod prozorskih otvora. U zidu bez prozora otvori su na međusobnom razmaku najmanje 3 m (sl. 1.). Po dnu otvora se prostire sloj cementnog morta.

Po očvršćavanju žbuke polaže se hidroizolacija od jedne ili dvije trake s aluminijskom folijom i dva ili tri bitumenska premaza. Trake trebaju biti duže od otvora po 10 cm sa svake strane radi preklopa s izolacijom u narednom otvoru, koji će biti maknut kada prvi otvor bude zazidan i dovoljno čvrst da primi odgovarajuće opterećenje.


sl. 2. Naknadna izrada sloja hidroizolacije zida piljenjem spojnice za mort

Otvori se zazidaju opekom u cementnom mortu. Praznina između starog i novog zida popunjava se klinastim kamenom i zalijeva cementnim mortom ili, što je bolje, popunjava se i nabija vlažnim betonom, isto kao pri spuštanju i proširivanju temelja.

Naknadnu horizontalnu izolaciju zidova od opeke moguće je izvesti i tako što se pomoću pile iz spojnice odstrani mort, pa se u taj prostor uvuče izolacijska bitumenska folija u jedan ili dva reda sa dva ili tri injektirana sloja bitulita.

Nakon toga u spojnicu se ponovo ubacuje cementna emulzija pod pritiskom koja, kad očvrsne, zamjenjuje mort koji je iz spojnice odstranjen pilom (sl. 2.). U spojnicu, umjesto bitumenske folije, mogu se ugraditi nehrđajući limovi koji presijecaju kapilarnu vlagu.

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Adaptacija i sanacija stana, suterena, terase, potkrovlja", autora Stevana Krunića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (5)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi