slika 1. Oznake nagiba krovnih ploha

Nagibi krovnih ploha ovise o vrsti pokrova i o klimatskim prilikama kraja u kojem je zgrada. Veći nagib (strmije krovne površine) moraju imati pokrovi od crijepa i slični pokrovi od manjih ploča, osobito u krajevima koji obiluju oborinama i snijegom (naša kontinentalna područja).

Manji nagib (položitije krovne plohe) smiju imati pokrovi od većih tankih ploča, limova i Ijepenki, osobito u krajevima s malo oborina i snijega (naše mediteransko područje).

Oznake nagiba

Najčešće se nagib neke krovne plohe označava ili izražava stupnjem šiljastog kuta koji zatvara kosa krovna ravnina s horizontalnom ravninom. Tako npr. nagib neke krovne plohe može biti 35°, a neke 25° (sl. 1).

Drugi je, ali manje uobičajen način oznake nagiba, izražava se omjerom visine i podnice pravokutnog trokuta koji se vidi u poprečnom presjeku krovišta, pri čemu se visina trokuta uzima kao jedinica. Tako npr. nagib neke plohe može biti 1:2, a neke 1:3. Taj je omjer dakle tangens kuta priklona.

Treći je, još manje uobičajeni način, da se nagib krovne plohe označava postotkom njezinog pada ili uspona prema horizontalnoj ravnini. Tako npr. nagib neke plohe može biti 50%, a neke 33% (sl. 1).

Nazivi krovova prema nagibima krovnih ploha


slika 2. Tri glavne vrste krovova prema nagibima krovnih ploha

Iako nije propisano, u praksi je dosta uobičajeno da se razlikuje tri vrste krovova s obzirom na nagib njihovih ploha. Krovovi kojima su nagibi krovnih ploha veći od 25° nazivaju se strmi krovovi. Za njih su prikladni pokrovi od različitih vrsta crijepa i žlijebnjaka, te većina pokrova koji su dobri i za manje strme krovove.

Krovovi kojima je nagib ploha od 5° do 25" nazivaju se krovovi blagog nagiba. Kao pokrovi im odgovaraju ploče od umjetnih masa, osobito ravne i valovite azbestno cementne ploče, limovi i krovne ljepenke. Krovovi kojima su nagibi ploha manji od 5° nazivaju se krovovi neznatnog nagiba, a još češće ravni krovovi.

Takvim krovovima odgovaraju pokrovi od slijepljenih slojeva krovne ljepenke, odozgo zaštićenim bitumenskim ili asfaltnim namazima. Za nagibe od 3° i više prikladni su još i pokrovi od metalnih limova, a druge vrste pokrova ne dolaze u obzir (sl. 2).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (17)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi