slika 1. Dio montažnog nadvoja s izolacijskim pločama na vanjskoj i unutarnjoj strani

Građevinska industrija proizvodi i prodaje interesentima armiranobetonske nadvoje koji odgovaraju za najčešće raspone i najobičnija opterećenja iznad otvora za vrata i prozore. Još češće takve nadvoje prefabriciraju građevinska poduzeća kad se na njihovim većim gradilištima mnogostruko ponavljaju nadvoji nad različitim rasponima i opterećenjima.

Velika je prednost ovih unaprijed izrađenih nadvoja u tome što sasvim otpada izrada i slaganje skela i oplata. Gotovi se nadvoji manjih dimenzija mogu podizati i namještati ljudskom snagom, a oni većih dimenzija pomoću dizalica.


slika 2. Nekoliko tipova prefabriciranih (montažnih) armiranobetonskih nadvoja

Ugrađuju se samo cementnim mortom na pripravljenim ležišnim plohama. Postupa se kao s drvenim gredama ili čeličnim traverzama. Najčešći su nadvoji široki 12 cm s visinama 15, 20 i 25 cm i ukupnom dužinom 100 i 150 cm, što odgovara za otvore 80 cm (vrata) i 110 cm (prozori) s 20 cm ležišta na svakoj strani otvora.

Ovakvi se nadvoji mogu ugrađivati ne samo nad otvorima za vrata u zidovima debelim 12 cm nego i u zidovima daljnjih većih debljina slažući po dva ili više nadvoja jedan uz drugi (sl. 2a). Nad otvorima za prozore s pristupkom 5, 7,5 i 10 cm također se mogu slagati i kobinirati ovi nadvoji.

Za prozorske otvore proizvode se dva glavna tipa nadvoja koji se razlikuju samo po visini pristupka koji je u prvom tipu visok 13 cm, a u drugom samo 5 cm, dok im je širina u oba tipa 7 cm.


slika 3. Kombinacija montažnih elemenata za armiranobetonske nadvoje s pristupkom

Vanjske su im dimenzije presjeka 20*20 cm i 25*20 cm, a ukupne dužine 100 i 150 cm, dakle za otvore 80 i 110 cm (sl. 2b i c). Proizvode se i masivniji nadvoji bez pristupaka (sl. 2d). Opisani nadvoji široki 20 cm odgovaraju za zidove od betonskih i šljakobetonskih blokova kojima je širina 20 cm, kao i za zidove od opekarskih blokova modularnih dimenzija istih širina.

Ako se puni nadvoji stavljaju iznad otvora u takvim zidovima, kojima je provodljivost topline malena, onda će se u grijanim prostorijama, uslijed isparivanja za vrijeme niskih vanjskih temperatura, na površinama koje zauzimaju spomenuti nadvoji, kondenzirati’ vodena para. Da se to izbjegne, ugrađuju se u takvim prostorijama montažni nadvoji s izolacijskim slojem na licu i naličju (sl. 3).

Za kombinacije i ugradbe u zidovima od opeke normalnih dimenzija proizvode se još i takvi montažni nadvoji kojima je površina presjeka 12*14,2 cm, pa odgovaraju osobito za kombinacije s prozorskim pristupkom istaknutim 7,7 i 15,4 cm (sl. 1).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi