slika 1. Nadvoj iznad otvora za vrata od dviju drvenih greda

Najjednostavniji je način zatvaranja otvora u zidovima na njihovoj gornjoj strani drvenim gredama. Taj primitivni način dolazi u obzir samo u skromnim zgradama od kojih se ne zahtijeva veća trajnost, u prvom redu na provizornim zgradama, a na mjestima koja nisu izložena zakišnjavanju ili ovlaženju uslijed jačeg isparivanja.

Iako se upotrebom suhog hrastovog ili borovog drveta, zatim podmazivanjem ili impregnacijom može trajnost greda dosta dobro osigurati, nisu takvi nadvoji pouzdani i iz drugih razloga, osobito zbog zapaljivosti.

Iznad otvora u zidovima debelim 1/2 opeke stavlja se jedna greda, a iznad otvora u debljim zidovima onoliko greda koliko je polovina opeke zid širok. Ležaj grede na svakom njezinom kraju mora biti barem toliki koliko je greda visoka.

Najčešće dolaze u obzir grede kojima je presjek 12*14 i 12*16 cm (nad otvorima širokim do 1,20 m). Dvije ili tri grede povezuju se međusobno čeličnim pijavicama. One strane greda koje će se žbukati treba dobro ohrapaviti dosta gustim zasjecima sjekirom, ali bez otkidanja ivera. Mjesto toga može se preko tih strana pribiti platonska trska (sl. 1).

Izvor: Članak je preuzet iz knjige "Konstruktivni elementi zgrada", autora Đure Peulića i objavljena je u suradnji s knjižarom UPI2M BOOKS. Više informacija o knjizi možete dobiti putem niže navedenih kontakata.

Fotogalerija (18)

UPI2M BOOKS
UPI2M BOOKS
Internet adresa

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi