Približavanje ljetnih vrućih dana, vrijeme kad svi odlazimo na godišnje odmore, većina nas odabire za renoviranje nekih većih zahvata u kući. Tako ćemo i kupaonicu najrađe renovirati kad nismo doma s obzirom da nam je neophodna za svakodnevnu higijenu.

Dolaskom novih materijala i sve maštovitijih sanitarija i kupaonskog namještaja na naše tržište, sve više klijenata za svoje kupaonice uz funkcionalnost traži i nova, interesantnija rješenja koja će u potpunosti zadovoljiti njihove estetske kriterije, a koja istovremeno neće zahtijevati veća financijska izdavanja.

Proljetne i ljetne kolorite, u svim njegovim nijansama, nalazimo u prirodnom okolišu – svijetlo zelene nijanse tek iznikle trave, nježno žuta boja jaglaca ili narcisa, boja zumbula i ružičasti tulipani, pokazati će se vrlo dobrim temeljem na kojem počiva 'proljetna priča'. Ove boje mogu se samostalno ili u kombinaciji s drugim bojama naći na zidovima, podnim i zidnim pločicama, sanitarijama, kao i dekorativnim detaljima svake kupaonice.

Kako je crna jedna od najzahvalnijih boja za kombiniranje s ostalima, ne čudi što danas upravo crne kupaonice (sanitarije i kupaonski namještaj) postaju sve traženijima. Iako tamne boje vizualno smanjuju prostor, dobrim kombiniranjem i balansiranjem crne osnove s nekom drugom bojom, moguće je izbjeći ovaj problem te unijeti tamne nijanse i u najmanje kupaonice.

Ipak, za manje kupaonice savjetujemo sve nijanse bijele ili nježne pastelne tonove, koji će vizualno povećati prostor (ako ipak želite žarke boje, najbolje je da se zadržite samo na detaljima poput ručnika ili čaše za odlaganje četkica za zube). U svakom slučaju, izbjegavajte preveliko šarenilo i koncentrirajte se na jednu osnovnu s dvije dodatne boje. Za male kupaonice preporučuje se upotreba pločica manjih dimenzija te mozaika. Ako želite da vaša kupaonica dobije na visini, dobro je obojati zidove u osnovnu svijetlu boju te na nju nanijeti nešto tamnije vertikalne linije iste osnovne ili neke druge boje.

Kupaonski namještaj neka bude što je moguće jednostavnijih linija (s obaveznim kliznim vratima, ali po mogućnosti neprozirnim), a zavjese na kadi ili tušu prozirne ili bijele. Kada, umivaonik i toalet neka budu jednostavnih ravnih linija (kutne kade će uštedjeti prostor). Za vizualno povećanje malene kupaonice obavezno pronađite dio zida na koji žete staviti ogledalo. Osim glavne lampe, dobro je postaviti što više halogenih lampica.

Kupaonice srednje veličine (od pet do sedam četvornih metara) nisu toliko zahtjevne kao male, pa omogućuju smještanje većeg broja elemenata kupaonskog namještaja i dekorativnih detalja. Pazite ipak da ne pretjerate s bojama – najbolja je također jedna osnovna i dvije dodatne boje.

Velike kupaonice dopuštaju prepuštanje mašti. Dok se u male i srednje kade i tuševi u pravilu postavljaju uz sam zid, u velikim kupaonicama to ne mora biti slučaj. Dopuštena je upotreba svih boja, pa čak i onih najintenzivnijih, kao i svi oblici mozaika.

Budući da je riječ o većem prostoru, on nudi puno mogućnosti za dekorativne detalje poput slika, svijećnjaka i mnoštva posuda s posađenim biljem. U trendu je upotreba kamena na zidovima i podovima ili sanitarije od kamena, u kombinaciji s drvenim namještajem. Ako postavljate tuš-kabinu, neka bude veća, dizajnirana poput saune.
U kupaonicama nemojte zaboraviti na praktičnost vješalica ili stolica koje služe za odlaganje odjeće. U suvremeno uređenim kupaonicama valja razmisliti o postavljanju stolice klasičnih oblika, što prostoru daje osjećaj luksuza i nepredvidivosti.

Slavine su iznimno važan dio svake kupaonice – savjetujemo obavezno stilsko usklađivanje sa sanitarijama.

Rasvjeta može učiniti 'čuda' za opći dojam. Uz centralnu rasvjetu, pobrinite se i za dodatne izvore svjetlosti na 'strateškim' mjestima poput ogledala iznad umivaonika. Za dobar konačan dojam razmislite i o postavljanju dodatne, relaksirajuće ambijentalne rasvjete.

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi