Mapei se, kao jedan od vodećih svjetskih proizvođača kemijskih proizvoda za graditeljstvo, može pohvaliti višedesetljetnim iskustvom u izgradnji novih i rekonstrukciji postojećih bazena.

Od kraja 50-ih godina prošlog stoljeća pa do danas većina bazena na kojima su održavane Olimpijske igre i ostala važnija sportska natjecanja, ali i bazeni koji se svakodnevno koriste, izvedeni su s Mapei proizvodima i sustavima.

Mapei u tom području nudi cjelokupnu paletu proizvoda kao što su dodaci za postizanje vodonepropusnosti armiranobetonskih školjki bazena, proizvodi za izravnavanje, odnosno reprofilaciju zidova i dna bazena, sustavi za hidroizolaciju i brtvljenja betonske konstrukcije, ljepila za polaganje svih vrsta keramičkih pločica i staklenog mozaika, mase za fugiranje, mase za zapunjavanje dilatacijskih reški i obradu spojeva, sintetičke folije za bazene itd.

Izvođenje betonskih bazena

Bazenska školjka je osnovna konstrukcija svakog bazena. Bez obzira na raširenost različitih materijala za njezinu izradu, u najvećrm broju slučajeva izvodi se odarmiranog betona. Armiranobetonski bazeni,kao klasičan način izgradnje bazena, zbog svoje konstrukcije imaju najveću prednost jer oblik i dubina bazena mogu neograničeno varirati.

Sanacija lokalnih oštećenja i obrada prodora

Nakon uklanjanja oplate neophodna je vizualna kontrola bazenske školjke. Eventualna segregacijska gnijezda i neravnine neophodno je obraditi reparaturnim mortovima iz linije PLANITOP ili MAPEGROUT, pukotine na zidu pokrpati epoksidnom smolom EPOJET, a na podu epoksidnom smolom EPORIP, dok je prodore potrebno zabrtviti bubrećom pastom MAPEPROOF SWELL ili bubrećom trakom IDROSTOP, poravnati nekim od gore spomenutih mortova i tek tada pristupiti izvođenju hidroizolacije školjke bazena.

Izravnavanje zidova bazenske školjke i izrada sloja u padu na dnu bazena

U cilju postizanja projektirane geometrije bazenske školjke, radi funkcionalnih i estetskih razloga treba provesti fino izravnavanje zidova i preljevnih kanala te izraditi padove na dnu bazena. Izravnavanje se najčešće Izvodi brzovezujućlm cementnim reparaturnim mortom PLANITOP FAST 330, u debljinama 3 – 30 mm u jednom nanosu,koji omogućuje izvedbu hidroizolacije nakon samo 24 sata od nanošenja morta.

Izvođenje hidroizolacije i završne obloge od mozaika, keramike ili akrilnog premaza

Izvođenje hidroizolacije betonskih stijenki bazena možda je i najvažniji dio u procesu gradnje bazena jer je nužno da armirano-betonska školjka u konačnici bude u potpunosti vodonepropusna. Hidroizolacija se izvodi korištenjem pollmer-cementnih mortova kao MAPELASTIC, no ako je potrebna brza Izvedba hidroizolacijskog zaštitnog sloja betonske konstrukcije, ili ako se izvođenje radi pri niskim temperaturama, potrebno je koristiti MAPELASTIC TURBO, dvokomponentnu, brzosušeću, elastičnu polimer cementnu hldroizolaciju, koja se također može koristiti i za hldroizolaciju terasa, balkona i sanitarnih prostorija.

Prilikom izvođenja hidroizolacije od ključne je važnosti posebnu pažnju posvetiti detaljima jer često su puta oni ti koji čine razliku. Zato su gumirana traka MAPEBAND i drugi specijalni prateći proizvodi neophodni za obradu detalja.

Nakon sazrijevanja hidroizolacije na nju se direktno nanosi odgovarajuće ljepilo i polažu keramičke pločice ili mozaik. Za njihovo lijepljenje i postizanje kvalitetne i trajne prionjivosti na podlogu potrebno je koristiti visokokvalitetna fleksibilna ljepila iz široke palete Mapei ljepila kao što su KERAFLEX MAXI S1, ULTRALITE S1 ili ADESILEX P10 + ISOLASTIC i dr. Kao završni sloj može se nanijeti i akrilni zaštitni i dekorativni premaz ELASTOCOLOR WATERPROOF.

Fugiranje bazena

Oblaganje bazena keramičkim pločicama treba završiti fugiranjem. Izbor mase za fugiranje ovisi o vrsti vode kojom se bazeni pune, te o kemijskim sredstvima kojima će se održavati bazenska voda i površine u bazenu i oko njega. U cilju što kraćeg vremena do punjenja bazena vodom, može se upotrijebiti brzovezujuća i brzosušeća cementna masa za fugiranje kao što je ULTRACOLOR PLUS, koja je ujedno i vodoodbojna te sprječava nastanak algi i bakterija (izrađena prema BioBlock® i DropEffect® tehnologiji).

Kod bazena s termalnom ili morskom vodom, zbog kemijskog opterećenja, fugiranje se izvodi dvokomponentnim epoksidnim masama iz linije proizvoda KERAPOXY. Sve dilatacijske spojeve između zidova, zida i poda, te spojeve s elementima za odvodnju i s drugim materijalima, treba zabrtviti trajno elastičnom silikonskom masom za brtvljenje MAPESIL AC uz prethodnu ugradnju MAPEFOAM trake i nanošenje temeljnog premaza PRIMER FD za poboljšano prianjanje.

Završna obloga betonskih bazena od sintetičkih pvc folija – hidroizolacija i završna obloga u jednom

U posljednje vrijeme pri izvedbi završnih obloga bazena sve se više primjenjuju sintetičke PVC folije koje Imaju trostruku ulogu: hidroizolaciju, zaštitu i estetiku. Mapei je u tu svrhu razvio posebnu liniju sintetičkih PVC folija naziva MAPEPOOL, izrađenu u različitim bojama ovisno o željenom Izgledu ili čak završnog izgleda kao što su izgledali bazeni obloženi mozaikom u Pompejima.

Polaganje sintetičkih PVC folija nije nužno povezano s procesima sazrijevanja betona, ne zahtijeva uklanjanje starih boja, žbuka, pjeskarenje ili brušenje površine jer ne ovisi o prionjivosti s postojećom podlogom. Jedini zahtjev je ravna i čvrsta podloga odvojena od folije slojem geotekstila koji kompenzira opterećenja na podlogu. Osim toga, sintetičke PVC folije imaju glatku, neporoznu površinu koja sprječava alge da se primaju za nju čime se smanjuje potreba za čišćenjem i održavanjem ovakvih tipova bazena. Sve to dovodi do bržeg izvođenja i, u konačnici, snižavanja ukupnih troškova.

Ovo su samo neke od preporuka i smjernica tvrtke Mapei za izgradnju novih te rekonstrukciju postojećih betonskih bazena. Odabir pravilne tehnologije za izvedbu ovakvih tipova bazena, uz izbor odgovarajuće završne obloge, ovisi o više čimbenika: namjeni, tehnologiji i brzini ugradnje, ekonomičnosti, trajnosti, načinu održavanja i dr. U cijelom procesu odabira, projektiranja i izvođenja svih vrsta bazena s povjerenjem kontaktirajte Odjel tehnike tvrtke Mapei koji će svojim znanjem i iskustvom dati doprinos kako bi vaš bazen bio potpuno funkcionalan, siguran u pogledu vodonepropusnosti te estetski besprijekoran.

Izvor: PRO Gradnja

MAPEI CROATIA d.o.o.
MAPEI CROATIA d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

Prodaja i tehnička podrška na području Zagreba i Zagrebačke županije.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi