Kao što i samo ime sugerira, dnevni boravak je prostorija stambenog prostora u kojoj se najčešće i najdulje boravi, stoga bi morao sadržavati sav namještaj, dekorativne elemente i audio-vizualnu opremu potrebnu za kvalitetno i opušteno provođenje slobodnog vremena.

Dnevni boravci su prostori u kojima najčešće boravimo i u kojima ugošćavamo širu obitelj i prijatelje, stoga ne čudi što upravo ovaj dio stana slovi za "središte" svakog doma čijem uređenju pristupamo s posebnom pažnjom. Za opremanje dnevnog boravka ili promjenu njegove cjelokupne postojeće vizure važno je na samom početku odrediti osnovni koncept koji će odgovarati vašem životnom stilu, dobi i smislu za estetiku. Koncept bi morao sadržavati sljedeće elemente: osnovni stil, bazični i dopunski kolorit, vrste materijala, kao i za vas najfunkcionalniji raspored namještaja.

Uređenje dnevnog boravka ne mora nužno zahtijevati velike financijske izdatke – jednom kad se odredi željeni koncept, važno je imati na umu da se on može i postepeno "graditi" željenim komadima namještaja i dekorativnim elementima, sukladno aktualnim financijskim mogućnostima. Ipak, kao i pri ostalim zahvatima u prostoru poželjno je izraditi što je moguće točniji troškovnik.

Osim toga dnevni boravak je dio stambenog prostora kojeg će osim vas vidjeti i koristiti svi vaši gosti – iz tog je razloga dnevni boravak najčešće i najreprezentativnija prostorija svakog doma. Zbog svih navedenih zahtjeva na ovaj prostor, problem manje kvadrature dnevnog boravka nerijetko predstavlja jedan od najvećih izazova prilikom traženja optimalnog rješenja za njegovo unutarnje uređenje. Donosim zato nekoliko praktičnih savjeta za koje držimo da će biti od pomoći u rješavanju tog problema.

Na samom početku uređenja svakog dnevnog boravka, uvelike će pomoći ako izaberete neki središnji element oko kojeg ćete kasnije "graditi" okolni prostor. Takav središnji element može biti kamin, sofa, televizor (bez obzira govorimo li o plazmi ili o tv-u postavljenom na stalak)… Kako u dnevne boravke obično stavljamo najreprezentativnije komade namještaja i dekorativnih predmeta, fokusni element može biti i neka lijepa moderna ili starinska komoda, ili pak omiljeni akvarel ili ulje na platnu.

Mali prostori će najbolje izgledati ako u njima vladaju red i jasne linije. U manjim je dnevnim boravcima poželjno smještanje što većeg broja namještaja uz zid, čime će se izbjeći gomilanje predmeta u središnjem dijelu prostorije i dobiti osjećaj veće prostranosti (npr. ako imate omiljenu stolicu za opuštanje, smjestite je, ili u kut, ili uz sam zid, izbjegavajući središnji dio prostora gdje će zasigurno "progutati" kvadraturu). Općenito govoreći, zidove iskoristite što je više moguće u svakom smislu – ako je uz zid komoda, iznad nje postavite zidne police. Ipak, preporučujem izbjegavanje regala do stropa, jer vizualno smanjuju prostor.

Prozor i prostor oko njega ostavite bez dodatnih elemenata – idealno je ostaviti ga samog, a ako oko njega smještate namještaj, neka bude niži ili najviše u razini prozorske daske. Ako je na prozoru zavjesa, neka bude iste boje kao i zidovi.

Idealan namještaj će biti svijetlih tonova (bez obzira na stil), a preporučuje se izbjegavanje masivnog drva i općenito glomaznih sofa i fotelja. U manjim prostorima minimalistički stil i pristup uvijek će se pokazati dobrim rješenjem.

Za male dnevne boravke savjetujem svijetlu neutralnu paletu (bijelu u svim nijansama). Kao dodatak osnovnoj bijeloj temi u bilo kojoj varijanti, predlažemo kombiniranje s nježnom lila ili hladnijom svijetloplavom kombinacijom. Svi zidovi neka budu jednobojni, u svjetlijoj varijanti od namještaja i dekorativnih elemenata. Savjetujemo izbjegavanje tapeta s većim motivima ili aplikacijama koje stvaraju dojam "ispupčenja" iz zidova. U predloženi kolorit dobro će se uklopiti kako srebrni, tako i zlatni metalni dodaci (lusteri i samostojeće lampe, kvake, ručkice na namještaju, lonci za cvijeće).

Općenito je pravilo u malim sobama izbjegavati tamne boje – ali i tu može biti nekih iznimaka. Za dnevne boravke manje površine i nižih stropova, tamni kolorit je preporučljiv samo u "ograničenim količinama" – uglavnom dekorativne naravi (stolnjaci, svijećnjaci, motivi na tepihu). Uz svijetle zidove i namještaj, dobro će izgledati i zagasitija boja parketa ili tepisona.

Od dekorativnih detalja preporučam bezbojno ili obojeno staklo, jednobojnu keramiku i porculan. Rasvjeta, kako direktna tako i indirektna, neka bude jačeg intenziteta. Posebno su poželjne ambijentalne kamene ili keramičke lampe jednostavnih linija (najbolje valjkastog oblika jer zauzimaju najmanje mjesta), na kojima se nalaze rupice koje bacaju malene, opuštajuće snopove svjetlosti po zidovima i okolnim predmetima.

Fotogalerija (11)

Image
Mirjana Mikulec

Autor: Mirjana Mikulec, dizajnerica interijera
Domus Nobilis d.o.o.

Želite li da i kod uređenja Vašeg doma sudjeluje dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, potrebne informacije saznajte klikom na jedan od dolje navedenih linkova!

 
DOMUS NOBILIS d.o.o.
DOMUS NOBILIS d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi