Oko 120 hektara zelenih površina u Njemačkoj se dnevno uništava gradnjom kuća i cesta. Zeleni krovovi mogu taj broj djelomično nadoknaditi. Iz tog razloga, mnoge općine već u početnoj fazi gradnje propisuju obavezno ozelenjivanje krovova. Razlog je smanjenje troškova gradnje izostavljanjem skupih mreža kanala i puno manja količina kiše koja se slijeva u uređaj za taloženje i pročišćavanje, a bazeni za kišnicu su automatski manjih dimenzija.

Vegetacija i podloga na krovu upijaju određenu količinu kiše, pročišćavaju je te predaju kanalizaciji s vremenskom zadrškom. Krovovi garaža i carporta također se lako mogu ozeleniti. Pri tome treba slijediti propise vezane uz statiku, zaštitu od požara, odvod i slično, a krovna konstrukcija mora odgovarati planiranoj visini izgradnje i što je najvažnije, zaštita od prodora vode ispod ovakve vrste krova mora biti do najmanjih detalja provedena kako treba.

Krov kao zamjena za vrt

Najsigurnije je kada proizvođač ili stručna osoba na sebe preuzmu izvedbu sustava nepromočivosti i propisane zadaće koje stoje u jamstvenom listu. Po pitanju zelenila u obzir dolaze dvije vrste: ekstenzivno i intenzivno ozelenjivanje. Intenzivno ozelenjivanje može poslužiti kao zamjena za vrt i dolazi u obzir isključivo na ravnim krovnim površinama, no investicijski troškovi su visoki, a pokrivač, drvo i grmlje zahtijevaju konstantnu njegu koja uključuje zalijevanje, gnojenje, šišanje.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan!

Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi