Limun je plod iz porodice agruma, uzgajan već tisućama godina na području Azije (pretpostavlja se da su Indija i Kina zemlje podrijetla) odakle je stigao u Europu, točnije u antičku Grčku. Naime, stari Grci su upoznali ovo ljekovito voće zahvaljujući, vjerojatno, makedonskom kralju Aleksandru Velikom koji ga je donio iz Perzije. Stoga su Grci limunu nadjenuli ime perzijska jabuka, a i podrijetlo naziva limun se povezuje s perzijskom riječi „limu".

Iz Grčke, limun je otputovao do Rimskog Carstva gdje je postao toliko popularan da su ga za vrijeme svojih ratnih pohoda nosili kao obaveznu namirnicu. Na taj način se ovaj „sunčani" plod proširio po ostalim mediteranskim zemljama, uključujući i Španjolsku, iz koje su ga preko oceana u daleku Ameriku odnijeli moreplovci predvođeni Kolumbom. Danas Kalifornija i ostale zemlje na zapadnoj obali SAD-a spadaju među najveće svjetske uzgajivače agruma.

Zahvaljujući svojoj, suncem obasjanoj, mediteranskoj klimi, hrvatsko primorje obiluje ovim plodovima u kojima je koncentrirano mnoštvo vitamina i minerala. Budući da vitamin C igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena, možda je upravo svakodnevna doza ovog vitamina, iz agruma uzgojenih u Dalmaciji, zaslužna za već poslovičnu ljepotu Dalmatinki.

Limun je oduvijek korišten u mnogobrojne svrhe, tako su ga plemkinje na dvoru francuskog vladara Luja XIV. koristile za poboljšanje izgleda svojih usnica, a i danas je popularan sastojak prirodne kozmetike. U aromaterapiji se u novije vrijeme eterično ulje dobiveno od njegove kore upotrebljava u svrhu poboljšanja raspoloženja i koncentracije pri radu, kao i lakšeg izdržavanja napora. Za dobivanje jedne litre eteričnog ulja potrebno je otprilike tri tisuće limunovih plodova.

Slijede dva načina primjene blagodati aromaterapije.
Stavite 5 kapi limunovog ulja u vodom napunjenu mirisnu svjetiljku (aroma lampu). Toplina svjetiljke zagrijat će mješavinu vode i limunovog ulja, koja će postepeno isparavati i pritom će se izuzetno ugodan miris širiti prostorijom.
U zimskom periodu, umjesto mirisne svjetiljke može poslužiti i posuda vode u koju se ukapa 5 kapi limunovog ulja, nakon čega se stavi na zagrijani radijator. Rezultat će biti isti kao i u prethodnom slučaju.

Limun je poznat kao "lijek za sve", jer su i njegov sok i korica bogati izvori antioksidansa poput vitamina C i flavonoida, koji stanice štite od starenja, infekcija i brojnih zdravstvenih problema, a osim toga sadrže i minerale poput kalija, kalcija, magnezija i željeza. Sok se koristi za spravljanje izvrsnog osvježavajućeg napitka, kojeg je preporučljivo piti svako jutro prije jela, a pri liječenju prehlade ili gripe pomaže ako se svaka dva sata pije svježe istisnut sok jednog limuna sa čašom mlake vode. Ovaj dragocjeni plod je važan sastojak raznih tradicionalnih načina očuvanja zdravlja, primjerice, indijske Ayurvede.

U kulinarstvu se limunov sok koristi, između ostalog, kao zamjena za ocat u mariniranju, budući da omekšava hranu, koja pritom ne mijenja miris. Limunova kora obogaćuje aromu raznih slatkih i slanih jela, a upotrebljava se i u izradi likera, primjerice, popularnog talijanskog likera „Limoncello".

Fotogalerija (14)

Image
Danica Maričić
 

Profesionalno iskustvo stekla sam na području dizajna interijera, novinarstva, marketinga & odnosa s javnošću. Kreiram promotivne aktivnosti klijenata, kao i njihovu komunikaciju s ciljnim javnostima (kreativno pisanje (priopćenja, članci, intervjui), osmišljavanje brošura, kataloga, časopisa, oglasa, internetskih stranica i portala; planiranje i organizacija evenata…). Na taj način se izravno utječe na jačanje pozicije na tržištu i povećanje prepoznatljivosti tvrtke / robne marke. Također, vodim poslovne seminare na temu "Izgradnja imidža tvrtke putem dizajna poslovnih i komercijalnih prostora".

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi