Prema jugu potpuna otvorenost, na vjetrovitoj strani u potpunosti zatvoreno – to je vrlo prepoznatljiv znak energetski štedljivih objekata.

Da arhitektura može također odgovarati konceptu, pokazuje aktualan projekt pod nazivom „Sulz". Već sama fasada s pomičnim kapcima, fasadom i filigranskim drvenim oplatama jasno ukazuje na dvije funkcije ovog objekta koje su međusobno odvojene stubištem i s dva niza prozorčića. U sjevernom ulaznom dijelu smješteni su gostinjski WC, kupaonica, dječja kupaonica i prostorija za gospodarstvo koja se po potrebi može koristiti kao vlastiti ured.

Ostatak prizemlja orijentiran je u potpunosti na stanovanje (i kuhanje). Masivan drveni strop optički naglašava visinu prostora što samo dodatno koristi ionako velikodušnim i prostrano koncipiranim prostorijama. Na to se nadovezuju prozori u visini prostorija. Središte komunikacije je naravno dnevni boravak s izvučenom staklenom nadogradnjom. Novo razvijeni zidni sustav s otvorenom difuzijom s ukupnom izolacijom debljine 30 cm od drvenih strugotina (ili ovčje vune kao alternative) dovodi do U vrijednosti od 0,126 W/m 2 K.

Takozvana instalacija po razinama omogućava potpunu fleksibilnost u primjeni kućne tehnike: instalacijski vodovi postavljaju se bez većih problema i opasnosti od probijanja izolacijskog sloja. Drveno aluminijski prozori s trostrukim ostakljenjem i žaluzinama s unutrašnje strane zadržavaju toplinu u kući, a vrućinu izvana.

Na taj način se kod ovog objekta može postići potreba za energijom niža od 60 kWh po metru kvadratnom godišnje. S obzirom na to da je objekt novijeg datuma, konkretnije vrijednosti još nisu dostupne. Ekološki način gradnje i građevinski materijal koji ne opterećuje prirodu doprinose vrlo ugodnoj prostornoj klimi unutar ovog vrlo lijepo osmišljenog objekta.

Izvor: magazin Hausbau

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors.name[0] }}
{{ errors.email[0] }}
{{ errors.location[0] }}
{{ errors.phone[0] }}
{{ errors.message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi