Lan (Linum usitatissimum) je jedan od najstarijih usjeva, čija je prva namjena bila u proizvodnji tkanine. Danas, lan je popularna namirnica zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti i ljekovitog značaja.

Upotreba i ljekovita svojstva

U samo jednoj žličici zastupljena je dnevna potreba za proteinima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, uz vitamine B kompleksa i minerale kalcija, željeza, magnezija i fosfora.

Za prehranu je preporučljivo koristiti mljevene sjemenke lana jer su lakše za probavu. Kupljene sjemenke lana mogu se izmljeti u mlincu za kavu. U usporedbi s uljem, sjemenke su veće zdravstvene vrijednosti jer sadrže vlakna, koja u ulju nisu prisutna.

Omega-3 masne kiseline povoljnog su utjecaja na zdravlje srca te su povezane s nižim rizikom od pojave srčanog udara. One sprječavaju rast stanica raka i sprječavaju njihov razvoj, te mogu utjecati na prevenciju različitih vrsta raka.

Vlakna pružaju osjećaj sitosti te stimuliraju peristaltiku crijeva i olakšavaju njihovo pražnjenje. Također, sudjeluju u regulaciji razine šećera u krvi i snižavanju kolesterola. Zahvaljujući velikom sadržaju vlakana u lanenim sjemenkama, preporučuju se ljudima koji žele postići zdrav gubitak težine.

Tome još pridonosi i nizak sadržaj ugljikohidrata koji odgovara onima koji žele smanjiti unos škroba i šećera. Sjemenke lana ili laneno ulje mogu se dodavati prehrani na više načina.

Sjemenke lana mogu se dodavati u vodu ili jogurt, posipati po salatama, ali i dodavati različitim slasticama i pecivima. Laneno ulje nije preporučljivo za prženje, već je idealnije kao dodatak salatama i umacima.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi