Ako imate oštećena vrata, a ne želite kupovati nova rješenje je u lakiranju. Potrebno je skinuti stari lak i detaljno obojiti čitava vrata.

Postoje dva načina skidanja starog laka. Jedan je paljenje za što je potrebna grijalica, a drugi otapanje. Kada se lak zagrije lagano se ukloni pomoću lopatice. Skidanje prevlake može se napraviti sa sredstvima za odluživanje. Ona se nanose kistom, s sloj se otapa ovisno o debljini nanosa.

Nakon što se ukloni boja slijedi brušenje plohe brusnim papirom ili brusilicom te obnavljanje oštećenih mjesta u drvu. Kako biste popravili duboke pukotine upotrijebite drveni klin ili kit. Mjesta koja ste obnavljali par puta izgladite lopaticom za ličenje.

Prilikom brušenja trebate biti veoma temeljiti. Plohe prvo izbrusite grubim, a tek zatim finim brusnim papirom i pritom vodite računa da to radite u smjeru vlakana drva. Također, preporučujemo da prije nego što krenete s radom vrata skinete i položite ih vodoravno.

Kod bojenja vrata trebate se držati pravila koje kaže da treba krenuti bojati od tankog premaza i zatim prijeći na debeli (osnovni premaz – tanak, drugo bojenje – malo gušći premaz, završetak premaza – gusti sloj boje).

Ako kod lakiranja starih vrata odlučite koristiti kit od umjetne smole nanosite ga u tankim slojevima na plohe vrata. Pritom koristite lopatice za ličenje različitih veličina. Kod brušenja možete birati hoće li ono biti suho ili vlažno. Preporučujemo vlažno jer ćete izbjeći stvaranje prašine.
Kada obradite sve plohe slijedi bojanje međupremazom. Kako biste lak što bolje prekrili bilo bi idealno da je predlak u tonu boje završnog premaza. Kada je lakiranje gotovo preporučuje se sušenje vrata u trajanju od oko jedan dan.

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi