Održavanje čistoće doma uz redovito pospremanje znači i redovito čišćenje sanitarnih prostorija kao što su kupaonica i wc. Uvjeti u kupaonici, odnosno toplina i vlaga, pogoduju razvoju bakterija i gljivica stoga biste osim čišćenja redovito trebali mijenjati stvari koje se u kupaonici nalaze.

U nastavku teksta otkrivamo Vam koliko biste često trebali mijenjati pomagala za čišćenje i higijenu koje držite u kupaonici.

Krpe i spužvice za čišćenje

Na kupaonskim se površinama nalaze mrtve stanice kože, prašina i ostala prljavština stoga biste nakon svakog čišćenja kupaonice krpe i spužve trebali zamijeniti novima ili oprati na što većoj temperaturi ako je to moguće.

Mrežice i spužvice za tijelo

Bakterije se zbog mrtvih stanica kože i vlažnog okruženja stvaraju velikom brzinom. Zbog toga biste stvari kao što su spužvice ili mrežica za tuširanje, ako ih koristite, trebali mijenjati svaka tri tjedna.

Pomagala za šminkanje

Pomagala za šminkanje su leglo bakterija koje nakon svake upotrebe treba oprati toplom vodom i sapunom, bez obzira na što ih samo vi koristite. Unatoč redovitom čišćenju, pribor za šminkanje je potrebno nakon šest mjeseci zamijeniti novima.

Četkica za zube

Bez obzira u kakvom je četkica za zube stanju, svaka tri do četiri mjeseca je potrebno kupiti novu jer se na četkicama se nalazi leglo bakterija.

Ručnici

Ručnike za tijelo biste trebali nakon svake upotrebe objesiti da se osuši i mijenjati ih najmanje jednom tjedno, odnosno idealno bi bilo nakon svaka tri do četiri korištenja oprati ručnike.

Ručnici za ruke pak se brže prljaju pogotovo ako ih koristi više osoba, stoga biste ih trebali mijenjati svaki dan, odnosno svakih par dana ako ih koristi samo jedna osoba.

Tepih

Fekalije, kosa, mrtve stanice kože, prašina i bakterije samo su dio onoga što se nalazi na svakom kupaonskom tepihu. Iz tog biste razloga ga trebali jednom tjedno oprati na što većoj temperaturi.

Sapun za lice

Sapuni za pranje lica najčešće imaju rok trajanja oko godinu dana, no ako ga u tom roku ne potrošite zamijenite ga novim.

Zastori u tušu

Zastori oko tuš kabine ili kade omiljeno su mjesto za razvoj plijesni i gljivica. Iako se to možda tako ne čini, svaka tri mjeseca biste ih trebali oprati u perilici rublja.

Autor: centarzdravlja.hr
Fotografije: 123RF

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi