Detalj spajanja grebenih nosača u tjemenu krova

Konstrukcijsko lijepljeno lamelirano drvo ima niz prednosti u odnosu na običnu drvenu građu, o čemu nažalost investitori premalo znaju. Ovaj članak prikazuje prednosti lijepljenog lameliranog drva u izradi krovišta.

Većina današnjih drvenih krovnih konstrukcija izvodi se od klasične drvene piljene građe, jele ili smreke, rjeđe bora ili čistaća. Razlog je tome u ponudi drva za gradnju drvenih konstrukcija, zahvaljujući kojoj je po relativno pristupačnim cijenama moguće nabaviti piljenu drvenu građu i izvesti krov.

No, prilikom projektiranja i gradnje suvremenih drvenih konstrukcija za glavne nosive konstrukcije niza objekata kao što su javni natkriveni prostori, tržnice, crkve, stadioni, bazeni, teniske dvorane i dr. pretežno se upotrebljavaju konstrukcije od lijepljenog lameliranog drva.

Lijepljeno lamelirano drvo nasuprot masivu

Konstrukcijsko lijepljeno lamelirano drvo ima niz prednosti u odnosu na običnu drvenu građu, o čemu nažalost investitori premalo znaju.

Nije tajna da je lijepljeno lamelirano drvo gotovo dva puta skuplje od obične piljene drvene građe, no cijena drva čini negdje oko 50 % cijene gotovog izvedenog krova – tu je još cijena transporta, montaže i izvedbe svih spojnih elemenata, antifungicidne i antiinsekticidne zaštite i dr.

Ako tako gledamo, onda je na koncu drvena krovna konstrukcija izvedena od lijepljenog lameliranog drva oko 25% skuplja od konstrukcije izvedene od monolitno piljene građe. Tu se već nameće pitanje da li krovnu konstrukciju izvoditi od obične piljene građe, koja nije prosušena i koja nakon nekog vremena obično dobiva uzdužne pukotine, a vrlo često se iskrivi (usuče) i nepovoljno djeluje u krovnoj konstrukciji.

Mnoge krovne konstrukcije izvedene na brzinu, s nedovoljno probranom i građom manje kvalitete (koja je naravno jeftinija) dobivaju trajne deformacije, koje obično treba sanirati, a krov vrlo cesto presložiti. O takvim se problemima vode i sudski sporovi, što nam je poznato iz prakse.

Lamelirane grede: Prednosti lijepljenog lameliranog drva

A sada da pobrojimo prednosti lijepljenog lameliranog drva. To drvo proizvodi se kontrolirano u tvornicama za proizvodnju lijepljenog lameliranog drva.

Da bi se proizveo lijepljeni lamelirani nosač, drvo je posebno probrano, a zatim sušeno u sušarama na potrebnu količinu vlage u drvu kako bi lijepljeni spoj mogao biti izveden kvalitetno.

U procesu proizvodnje odstranjuju se mjesta s prevelikom količinom kvrga na daskama koje se posebnim zupčastim nastavkom spajaju u beskonačno duge lamele.

Tako dobivene lamele lijepe se rezorcinskim ili melaninskim ljepilima otpornima na vatru i vodu te se dobiva konačan proizvod – lijepljeno lamelirano drvo, koje je po mehaničkim karakteristikama kvalitetnije od monolitno piljene grade.

Površina je lameliranog drva blanjana, sto je važan estetski i oblikovni element, pa može biti vidljiva u interijeru, npr. stanovima u potkrovlju ili slično.

Krovne konstrukcije od lameliranog drva

U novije vrijeme investitori sve više uočavaju prednosti lameliranog drva i odlučuju se na gradnju krovne konstrukcije od lijepljenog lameliranog drva.

Razlika u cijeni krovne konstrukcije u okvirima čitave investicije postaje zanemariva, a dobit u kvaliteti, trajnosti i estetskom pogledu daleko je veća nego se to u prvi mah čini.

U ovom članku prikazujemo detalje dviju krovnih konstrukcija izvedenih od lijepljenog lameliranog drva gdje su spomenute odlike došle do izražaja.

Suvremenim načinom projektiranja te kontrolom proizvodnje i izrade potkonstrukcije moguće je sve elemente drvene konstrukcije tvornički pripremiti tako da se na gradilištu elementi spajaju na način "lego" kockica.

U spojeve se samo ugrađuju čavli ili vijci, kao najčešća spojna sredstva koja se danas koriste u drvenim konstrukcijama. Treba naglasiti da propis nalaže da svi metalni dijelovi budu antikorozivno zaštićeni pocinčavanjem, što se vidi i na fotografijama.

dr. sc. Miljenko Haiman, dipl.ing. građ., viši asistent
Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Kačićeva 26, 10000 Zagreb

Izvor: Časopis DRVO

TILIACO d.o.o. - Časopis DRVO
TILIACO d.o.o. - Časopis DRVO
Distribucija u pretplati na području Hrvatske, BiH, Slovenije i Makedonije.
{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi