Važan dio svake kuće…

Krov, kao zaštitni pokrov, ima važan zadatak u ispunjavanju zaštitne funkcije, ali i u oblikovanju vanjskog izgleda objekta. Izgled i ekološki aspekti ključni su pri izboru materijala. S fotonaponskim i solarnim sustavima krov povećava vrijednost stambenog objekta i pridonosi uštedi energije.

Premda su mogućnosti projektiranja različitih oblika i razvedenosti krova velike, ne odgovara svaki pokrov svakom obliku krova. Krov bi se također trebao vizualno uklapati u okoliš i odrednice urbanog nasljeđa područja u kojem se objekt nalazi. Također zakonom su propisane norme koje krov u određenom području mora zadovoljiti u sklopu izdavanja građevinske dozvole za objekt. Zatim trebate odlučiti koji stil najbolje odgovara kući. Postoji oko 15 različitih vrsta pokrova i više od 250 oblikovnih mogućnosti. U nekim slučajevima, regionalni položaj može određivati izbor materijala.


Škriljevac se može obrađivati direktno na gradilištu, a idealan je za individualne pokrove.

Izbor oblika i materijala krova

Krov mora izdržati sve vremenske uvjete tijekom cijele godine stoga su neophodni dugotrajni i otporni pokrovi. U područjima gdje je krov izložen velikim opterećenjima zbog nevremena i vjetra, prikladni su strmi, nagnuti krovovi. Blago nagnuti dvostrešni krovovi "bespomoćni" su pred olujom, jer se na njima snaga vjetra manje razbija, tako da je usisno djelovanje jače, te čak može podići pokrovni materijal. Nakon oblika krova, izbor materijala predstavlja odlučujući kriterij za izgled i funkcionalnost. Najčešći materijali su glineni crijep i betonski crijep. Oba su dostupna u različitim bojama, oba su podjednako funkcionalna. Izgledaju vrlo prirodno i koriste se prvenstveno za tradicionalne oblike krovova poput dvostrešnog krova.


Aluminij može djelovati tako prirodno: nehrđajući i samočisteći je, prljavština se sama ispire s krova


Kod fotonaponskog sustava „Solesia Kapstadt" moduli se mogu integrirati u krovni pokrov od nekoliko kvadratnih metara, pa sve do cijele površine krova. U odnosu na rješenja koja se postavljaju na krov, otporniji su na nevrijeme i vizualno decentniji.

Crijep i opeka za svaki oblik krova

Kolokvijalno, rijetko se razlikuje krovni crijep od opeke, ali strogo gledano kod krovnog crijepa radi se isključivo o žljebnjacima pečenim od gline – "kontinental" ili "biber" su poznati primjeri. Krovne opeke su crijepovi sličnog oblika, boje i primjene, ali su izrađeni od betona. Suvremeni premazi pružaju veliki spektar boja. Danas se nude različite veličine, gdje je umjesto uobičajenih 13-18 komada po kvadratnom metru potrebno samo šest do deset komada. Za ove veće formate doista se treba odlučiti samo u slučaju velikih, jednodjelnih krovnih ploha, gdje one služe skladnijem izgledu.


Ova sanirana kuća u naselju djeluje kao isklesana od jednog kamena: zahvaljujući simetričnom pokrovu i oblaganju krova i fasade s velikim pločama od škriljevca, te povezanim prozorima. Zgrada dobiva posebnu auru kombinacijom škriljevca, drveta i zelenog krova.

Lijepa zaštita za plemenite površine

Vjerojatno je najpoznatiji betonski crijep tzv. "frankfurtska opeka’’. Ima izuzetnu nosivost i otpornost na smrzavanje. Ostale prednosti betona koji se sastoji od cementa, vode i kvarcnog pijeska su preciznost oblika i dugotrajnost. Što duže opeka izrađena od organskih sastojaka leži, postaje tim čvršćom. Obradom svojih površina pomoću posebnih glazura ili engoba (engoba je glineni mulj koji je pečenjem nerastavljivo vezan sa crijepom) crijep dobiva svoju zaštitu od štetnih čimbenika okoliša i UV zračenja. Engobe daju crvenom crijepu i njegovu boju otpornu na habanje. Pritom crijep postaje otpornijim na atmosferske utjecaje. Crijepne glazure trebaju štititi krov od onečišćenja algama, lišajevima i mahovinom.

Pokrov od škriljevca

Nadalje, često korišteni krovni materijali su škriljevac i cink. I oni imaju brojne prednosti: pokrovi od škriljevca su posebno otporni na nevrijeme. Sedimentne stijene sastoje se od prirodnih sastojaka sigurnih za zdravlje, čime su u skladu s najvišim ekološkim zahtjevima i pritom izgledaju vrlo otmjeno. Ovaj građevni materijal koji se sastoji od finog glinenog mulja odlikuje se prvenstveno svojom obradivošću. Budući da se može lako cijepati i obrađivati na mjeru, posebno je pogodan za zaobljene i organske oblike. Prirodni kamen, najčešće plave do tamnosive svjetlucave boje stvara homogen, skladan optički dojam te se može koristiti kod brojnih pokrova.

Održivi građevinski materijal: otporan i podoban za reciklažu

Poput škriljevca, i titan-cink je prikladan kao krovni pokrov za zdravo stanovanje. Materijal, osiguran od loma, iznimno je dugovječan, odolijeva ekstremnim vremenskim uvjetima, otporan je na hrđanje i stoga praktički ne zahtijeva održavanje. Izgleda iznimno moderno te se poput škriljevca može koristiti za individualna rješenja, jer se može lako oblikovati. Osim toga, 90% korištenog građevinskog cinka može se reciklirati. Na taj način cink čuva resurse, u proizvodnji se ističe niskim vrijednostima CO2, nije zapaljiv, zadržava elektromagnetska zagađenja i odvodi munje. Čak i više od same zaštite od utjecaja atmosferilija, najsuvremeniji takozvani aktivni krovni materijali mogu raditi sljedeće: svoju površinu čistiti automatski sami, reducirati elektromagnetsko zagađenje i čak poboljšati klimu u prostoriji.

High-tech materijali za kvalitetu stanovanja i zaštitu okoliša

Novkrovni pokrov, na primjer, s Braasovom "Protegon" tehnologijom odbijaju, s posebnim pigmentima na površini, do 300 posto više infracrvenih zraka od konvencionalnih betonskih i glinenih crijepova. To ima pozitivan utjecaj na klimu u stambenom prostoru: ovisno o krovnoj konstrukciji, unutarnja temperatura smanjuje se za do dva stupnja. Ljetna vrućina ostaje vani, potrošnja energije za klimatizaciju se smanjuje, što štedi novac i čuva okoliš. Krovna podkonstrukcija "Divoroll Clima + 2S" ima sličan učinak: s posebnim metalnim slojem, ona odbija oko 83% toplinskog zračenja i smanjuje učinke elektromagnetskog zagađenja. Kod frankfurtske opeke "Titano/x" iz Braasa se pri sunčevom zračenju štetni dušikovi oksidi pretvaraju u bezopasne nitrate – to osigurava bolji zrak. Na površini i organska prljavština, kao što su alge i mahovina razgrađuju se djelovanjem titan dioksida. Kiša ispire nitrate i naslage prljavštine s krova.

Solarni paneli – dodatna vrijednost krova

Danas krovovi imaju još dalekosežnije zadatke nego što je samo funkcija zaštitnog pokrova na kući. Solarna energija koja djeluje na krov može se iskoristiti preko solarnih kolektora za grijanje i pripremu potrošne tople vode, a fotonaponski sustavi za pretvaranje solarne energije u električnu. Ako su nekad bili uobičajeni krovni solarni kolektori, kod suvremenih novogradnji radije se koriste rješenja koja se ugrađuju u krovnu konstrukciju. Također, danas postoje i kompletni ugradbeni krovni sustavi, čisti solarni krovovi. Sve komponente, solarni kolektori, fotonaponski moduli i krovni prozori, odlikuju se svojom iznimno malom ugradbenom visinom, te se radi svoje jedinstvene veličine mogu slobodno kombinirati. Posebni opšavi i "fitinzi" pokrivaju kablove i cijevi u potpunosti.


Aktivni krovni materijali koriste prirodne resurse, kao što su sunce i kiša, kako bi površinu krova automatski čistili, smanjili elektromagnetsko zagađenje, a istovremeno poboljšali stambenu klimu u unutrašnjem prostoru.

Izolacija krovišta

Za dobru klimu u stambenom prostoru pod krovom, potrebno je, međutim, više od optimalnog krovnog pokrova: ovdje ispravna izolacija i kvalitetni krovni prozori s odgovarajućim zasjenjenjem također igraju ulogu, tako da zimi toplina ostaje u prostoru, a ljetna toplina izvan njega. Osim toga, izolacija sprječava prodor vlage i razvoj plijesni i osigurava ugodnu mikroklimu bez obzira na godišnje doba. Ako su pokrov, izolacija i krovni prozori optimalno izvedeni i troškovi grijanja su manji.

Zeleni krov – funkcionalno i ekološki

Zeleni krovovi stvaraju prekrasnu sliku grada i krajolika, te imaju ekološke i gospodarske prednosti. Djeluju kao prirodni klima uređaj, nude posebno dobru izolaciju, zahvaljujući znatno nižim oscilacijama temperature omogućavaju uštedu energije, te ugodnu klimu u stambenom prostoru. Zeleni krovovi također utječu na smanjenje troškova naknade za otpadne vode. Sa betonskih i asfaltnih površina
oborine teku izravno u kanalizaciju i gube se u cirkulaciji vode u gradskoj mreži. Nasuprot tome, ozelenjeni krovovi akumuliraju, ovisno o konstrukciji i do 90% oborina, te sporo isparavanje kišnice osigurava bolju ravnotežu vlage, a time i bolju mikroklimu.

Budući da je kanalizacija manje opterećena, manje kišnice završava u uređaju za pročišćavanje otpadnih voda i postiže se ušteda troškova, u nekim se gradovima može uštedjeti i do 50% naknade za otpadne vode. Bilo ravan, dvostrešni, jednostrešni ili poluokrugli krov: načelno danas se mogu ozelenjeti svi krovovi s nagibom od 1 do 45 stupnjeva. Kod nagiba od 10 stupnjeva nadalje potrebno je u svakom slučaju poduzeti sigurnosne mjere protiv potisne sile i erozije.

Dvije vrste zelenog krova: ekstenzivno i intenzivno ozelenjavanje

Postoje dvije vrste ozelenjavanja krovova: ekstenzivno i intenzivno. Ekstenzivno ozelenjavanje (mahovina, bilje, trave) nije vrlo zahtjevno, te traži samo zalijevanje u fazi rasta i tijekom duge suše. Zahtjevnije biljke intenzivnog ozelenjavanja – prekrivači tla, grmlja i šipražja – trebaju više njege, hranjivih tvari i stručnog održavanja. Početni dodatak na cijenu za pošljunčani ravni krov
kod ekstenzivnog ozelenjavanja kreće se od oko 15 eura po m2, dok je intenzivno ozelenjavanje ili čak vrt sa cijenom od 150 eura po m2 bitno skuplje. Međutim, mnoge komunalne zajednice nude financijsku potporu. Velika prednost zelenog krova u odnosu na druge ravne krovove je da je hidroizolacijska membrana protiv temperaturnih oscilacija, UV zračenja, kiše i tuče zaštićenija, troškovi popravka i sanacije su manji, a životni vijek je duži.

Pored toga, biljke također pružaju zaštitu od buke i zvukova, a prema Sveučilištu u Kasselu, dodatni sloj krova čak štiti od elektromagnetskog zagađenja. Biljke u svakom slučaju poboljšavaju klimu, jer proizvode kisik i filtriraju prašinu i štetne tvari iz zraka. One također stvaraju novo stanište za biljke i životinje. Već samo prirodno ekstenzivno ozelenjavanje potiče razvoj samostalnih ekosustava. Tako krovni vrtovi ne mogu nadomjestiti uništene zelene površine, ali ih mogu djelomično nadoknaditi. Vrt na krovu može uštediti skupe vrtne površine na tlu i ponuditi još jedan lijep i koristan prostor.

Ekstenzivno ozelenjavanje pogodno je čak i za blago nagnute jednostrešne i dvostrešne krovove. Kod nagiba od 20 stupnjeva nadalje potrebna je nosiva konstrukcija, od 30 stupnjeva i trajno postavljena nosiva mreža. Sloj supstrata i vegetacijski tepisi lako se mogu nanijeti pomoću zelenog žljebnjaka. Kod ravnog krova koji je izveden kao reverzibilni krov, izolacija iznad brtvenog sloja produžuje njegov vijek trajanja. Na primjer, izolacija "XPS" odolijeva vlazi kao i težini ljudi koji hodaju po njemu. Izolacijske ploče su pokrivene filcom.

Izvor: magazin Hausbau br. 70

Sadržaj broja:
7 kuća za posao i stanovanje
Projektiranje bez prepreka
Krov-važan dio svake kuće
Kuće s kuhinjama iz snova
Legalizacija
Preuređenje:staro i novo
Energetska učinkovitost-prilog

PRETPLATA I STARI BROJEVI:
Za informacije o pretplati i povoljnoj kupnji starih, ali uvijek s idejama aktualnih brojeva naših izdanja kontaktirajte nas putem niže navedenih podataka ili kontakt obrasca.

PONOVO TRI d.o.o.
PONOVO TRI d.o.o.
Internet adresa

Društvene mreže

{{ errors . name[0] }}
{{ errors . email[0] }}
{{ errors . location[0] }}
{{ errors . phone[0] }}
{{ errors . message[0] }}
Zapamti me

Vaš upit je uspješno poslan! Kopija upita je poslana na Vašu e-mail adresu. Očekujte odgovor u roku od 24 - 48h. Ukoliko odgovor niste dobili, kontaktirajte nas na e-mail adresu koju smo naveli u kopiji upita.
Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi