Ulje konoplje jedno je od najučinkovitijih ulja za ublažavanje simptoma različitih stanja i vrsta bolesti. Dobiva se hladnim prešanjem sjemenki konoplje (Cannabis sativa). Orašastog okusa, ulje je zelene boje.

Sastav konoplje i ljekovita svojstva

Konopljino ulje ne sadrži tetrahidrokanabinol (THC), psihoaktivnu komponentu, iako može sadržavati tragove (do 0.3%).

U sjemenkama konoplje zastupljeno je više od 30 zdravih masnoća. U njih se ubrajaju: linolenska, alfa linolenska kiselina i gama linolenska kiselina. Njihovim prisustvom, omogućeno je normalno funkcioniranje organizma, živaca, mišića i organa.

Sjemenke konoplje sadrže 25% proteina, te su prisutni: vitamin E, minerali fosfora, magnezija, kalija, sumpora, kalcija, željeza i cinka.

Aminokiselina L-arginin važan je za zdrav rad srca time što smanjuje rizik od bolesti krvnih žila. Istraživanja također pokazuju kako konopljino ulje smanjuje visok krvni tlak, smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka, te potiče oporavak nakon srčanog udara.

Esencijalne masne kiseline potpomažu normalno funkcioniranje crijevne flore. Gama linolenska kiselina ima protuupalno djelovanje. Postiže se ravnoteža populacije dobrih bakterija crijevne flore, čime se osigurava imunitet samog organizma i otpornost na upale.

Kombinacija masnih kiselina ulja konoplje, olakšava borbu s depresijom, smanjuju se simptomi bipolarnog poremećaja te povoljno utječe na zdravlje mozga. Također, primijećeno je poboljšanje raspoloženja i smanjena tjeskoba.

Uključivanje konopljinog ulja u svakodnevnu prehranu

U skladu s pozitivnim svojstvima konopljinog ulja, preporučuje se njegova dnevna konzumacija. Ulje se dodaje razlitičim salatama i umacima. Može se koristiti kao zamjena za maslinovo ulje.

Osim u prehrani, konopljino ulje može se koristiti kao losion za kožu. Ono ima sposobnost sprječavanja ubrzanog sušenja kože te ublažiti iritaciju.

Zbog protuupalnog djelovanja, ulje pomaže pri zaštiti kože time što usporava prirodne procese starenja.

Autor: M.R.

Izvor slike: https://pixabay.com/

Izdvajamo

Izdvojeni proizvodi